czwartek, 7 maja 2015

CIASTO Z FASOLI

składniki

  • 280g ugotowanej fasoli (ok 130 g suchej) lub 1 puszka
  •  5 jaj
  •  1 łyżka ekstraktu z wanilii
  •  1/2 łyżeczki soli
  •  1/2 łyżeczki sody
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  6 łyżek kakao ciemnego niesłodzonego
  •  6 łyżek oliwy z oliwek (masla/oleju kokosowego)
  •  4 łyżki syropu z agawy/miodu
  •  1 łyżka wody z rozpuszczonym słodzikiem ze stewii (wg uznania)
Wykonanie

  • ugotować i ostudzić fasolę lub przepłukać i odsączyć fasolkę z puszki. 
  • Wrzucić do blender fasolkę, 3 jaja, ekstrakt waniliowy, słodzik i sól. Miksować az wszystko będzie miało płynna i gładką konsystencje.
  • W misce wymieszać kakao, proszek do pieczenia i sode.
  • Oddzielnie ubic tłuszcz z syropem/miodem, az do polaczenia. Dodawać 2 pozostałe jaja ciągłe ubijając (po dodaniu każdego jaja ubijać ok 1 minutę). 
  • Wlać do tego masę fasolowa i wymieszać, a następnie dodać kakao i ubijać mikserem na wysokich obrotach przez minutę.
  • Wylac mase do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ostukać lekko aby pozbyć sie pęcherzyków powietrza.
  • Wstawić do nagrzanego na 170C piekarnika i piec przez 40-45min. Ciasto będzie gotowe, jeśli jest z wierzchu twarde i lekko uwypuklone. 
  • Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. 
  • Można przełożyć ulubionym kremem np:
    • bananem wymieszanym z twarożkiem lub nutellą albo czekoladą, 
    • dżemem lub konfiturą. 
    • bitą śmietaną
    • ubitym mlekiem kokosowym połączonym z wiórkami kokosowymi