- ogień - smak gorzki
- ziemia - smak słodki
- metal - smak ostry
- woda - smak słony
- drzewo - smak kwaśny
Można zrobić jeden lub więcej cykl a zakończyć należy na pełnym cyklu lub tej przemianie, która podkreśli walory potrawy lub jest potrzebna organizmowi.
Ale szczegóły zasad Kuchni Pięciu Przemian to sztuka zaawansowana, a tu ma być o kawie :)
Kawa według pięciu przemian jest kawą, która nie zakwasza organizmu, nie podrażnia i nie powoduje rozdrażnienia. Jest aromatyczna i smaczna.
Podaję przepis jaki znam i stosuję od czasu do czasu :)
- do gotującej się w niewielkim garnku wody (ogień)
- dodajemy cynamon i kardamon (ziemia)
- po chwili imbir mielony (metal)
- ociupinkę, dosłownie ziarenko soli lub ciut zimnej wody (woda)
- kropelkę soku z cytryny (drzewo)
- następnie wsypujemy kawę w odpowiedniej ilości (proporcja taka, jak na tradycyjną kawę po turecku czyli po polsku ) i będzie to znów żywioł ognia, gotujemy ok 2 min pilnując by nam z garnka nie uciekła
- wyłączamy chwilkę i słodzimy ksylitolem, cukrem trzcinowym lub miodem.
Taka kawa w przemianie Ziemi równomiernie rozprowadza energię po organizmie, odżywia i balansuje
Niektórzy podają, że kawę można wsypać od razu do wrzątku, bo też jest ogniem i taka kawa w przemianie Ognia jest bardziej pobudzająca.
Beata Pawlikowska proponuje
- przygotowywać tę kawę w emaliowanym lub szklanym garnku,
- w żywiole ziemi obok cynamonu dodać rodzynki,
- w żywiole metalu obok imbiru, goździki,
- a w żywiole drzewa zamiast kropli soku z cytryny proponuje kawałek pomarańczy, mandarynki lub truskawki (bo te owoce są kwaśne)
Wrażenia smakowe i zapachowe najwyższych lotów :)
Przygotowanie tej kawy nie trwa dłużej, niż ugotowanie jajka na twardo, więc nie ma powodu do wymówki o brak czasu :)
przeczytaj BARDZO SZEROKI ARTYKUŁ O WŁAŚCIWOŚCIACH I SPOSBACH PICIA KAWY
przeczytaj BARDZO SZEROKI ARTYKUŁ O WŁAŚCIWOŚCIACH I SPOSBACH PICIA KAWY
Jeśli potrzebujesz pomocy dietetyka
- zapraszam do zamawiania konsultacji przez formularz DietDoctor po prawej stronie u góry.
- Możesz również napisać korzystajac z formularza kontaktowego
- lub zadzwonić pod nr 606-941-369
********
W napisaniu tego artykułu pomogły mi następujące źródła
- Chiny kuchnia... tajemnice medycyny" Claude Diolosa
- ww.beatapawlikowska.com