wtorek, 6 października 2015

KAWA WEDŁUG KUCHNI PIĘCIU PRZEMIAN

Kuchnia pięciu przemian wywodzi się z medycyny chińskiej. Każdemu z produktów żywnościowych, bez względu na to, czy to jest przyprawa, kasza, zielenina czy owoc itp przypisany jest zwykle jeden (czasem dwa) żywioł. Potrawę komponuje się tak, by dokładać produkty po kolei zgodnie z kołem Przemiany. 
  • ogień - smak gorzki 
  • ziemia - smak słodki 
  • metal - smak ostry
  • woda - smak słony 
  • drzewo - smak kwaśny 
Można zrobić jeden lub więcej cykl a zakończyć należy na pełnym cyklu lub tej przemianie, która podkreśli walory potrawy lub jest potrzebna organizmowi. 
Ale szczegóły zasad Kuchni Pięciu Przemian to sztuka zaawansowana, a tu ma być o kawie :) 

Kawa według pięciu przemian jest kawą, która nie zakwasza organizmu, nie podrażnia i nie powoduje rozdrażnienia. Jest aromatyczna i smaczna. 

Podaję przepis jaki znam i stosuję od czasu do czasu :) 
  • do gotującej się w niewielkim garnku wody (ogień) 
  • dodajemy cynamon i kardamon (ziemia) 
  • po chwili imbir mielony (metal)
  • ociupinkę, dosłownie ziarenko soli lub ciut zimnej wody (woda) 
  • kropelkę soku z cytryny (drzewo)
  • następnie wsypujemy kawę w odpowiedniej ilości (proporcja taka, jak na tradycyjną kawę po turecku czyli po polsku ) i będzie to znów żywioł ognia, gotujemy ok 2 min pilnując by nam z garnka nie uciekła 
  • wyłączamy chwilkę i słodzimy ksylitolem, cukrem trzcinowym lub miodem. 
Taka kawa w przemianie Ziemi równomiernie rozprowadza energię po organizmie, odżywia i balansuje 
Niektórzy podają, że kawę można wsypać od razu do wrzątku, bo też jest ogniem i taka kawa w przemianie Ognia jest bardziej pobudzająca. 
Beata Pawlikowska proponuje 
  • przygotowywać tę kawę w emaliowanym lub szklanym garnku, 
  • w żywiole ziemi obok cynamonu dodać rodzynki, 
  • w żywiole metalu obok imbiru, goździki, 
  • a w żywiole drzewa zamiast kropli soku z cytryny proponuje kawałek pomarańczy, mandarynki lub truskawki (bo te owoce są kwaśne) 
Wrażenia smakowe i zapachowe najwyższych lotów :) 

Przygotowanie tej kawy nie trwa dłużej, niż ugotowanie jajka na twardo, więc nie ma powodu do wymówki o brak czasu :) 

przeczytaj BARDZO SZEROKI ARTYKUŁ O WŁAŚCIWOŚCIACH I SPOSBACH PICIA KAWY

Jeśli potrzebujesz pomocy dietetyka 
  • zapraszam do zamawiania konsultacji przez formularz DietDoctor po prawej stronie u góry. 
  • Możesz również napisać korzystajac z formularza kontaktowego 
  • lub zadzwonić pod nr 606-941-369 

********
W napisaniu tego artykułu pomogły mi następujące źródła 
  • Chiny kuchnia... tajemnice medycyny" Claude Diolosa
  • ww.beatapawlikowska.com 

jeśli podobają Ci sie moje treści, zapraszam do wsparcia