Przyznam, że nie lubię tradycyjnej pizzy i w ogóle nie rozumiem, skad popularność tej, jak to mówię "goracej kanapki". Może istota tkwi w prostocie i możliwościach dodawania do niej wszystkiego, co sie nawinie, choć oczywiscie znane są receptury na klycznąas włoską pizzę.
Zaproponuję Wam pizzę na spodzie z kalafiora, zamiast zrobionego z pszennej mąki ciasta. Receptura jest na porcję dla 1 osoby.
skladniki
- Kalafior 200g
- sos pomidorowy lub pomidory z puszki a w sezonie świeże pomidory
- Jajo 100g (2 sztuki) - weganie muszą skorzystać z ROŚLINNYCH ZAGĘSTNIKÓW Proponuję mąkę z ciecieżycy lub ziemniaczaną ewentualnie siemię lniane mielone (1 łyżka to zamiennik 1 jajka )
- Otręby owsiane 20g (2 łyżki)
- Sol i pieprz do smaku
- Farsz to istna twórczosć radosna, Można zrobić ją na swój sposób. Mogą to być Pomidory w puszce 300g
- Ser mozzarella, 50g (2 plastry) - oczywiście może to być inny rodzaj sera tradycyjnego lub wegańskiego. pieczarki, cebulka, tofu, groszek lub kukurydza itp
- sos do podania - pomidorowy lub czosnkowy
- Ulubione przyprawy
Sposób
przygotowania:
- Surowy kalafior ścieramy na tarce o drobnych oczkach albo miksujemy.
- Dodajemy jajka lub inne , otręby, sol i pieprz.
- Mieszamy na jednolitą masę.
- Rozprowadzamy ją rownomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (wym.24x40cm).
- Pieczemy w temp 180 C przez ok 25-30 minut.
- Następnie rozsmarowujemy sos pomidorowy, układamy pozostałe dodatki i pieczemy jeszcze ok 15 minut.
- Sos na spod i do podania przygotowujemy z pomidorow z puszki - należy zmiksować pomidory z puszki z przyprawami. Można użyć innego sosu, np czosnkowego
*********
jesli potrzebujesz porady psychodietetyka lub masz pomysl na wspólpracę
- napisz do mnie korzystajac z formularza kontaktowego
- zadzwoń 606941369
- skorzystaj ze strony VegeDietetyka na facebooku