piątek, 28 sierpnia 2015

BABA ZIEMNIACZANA

czy jedliście babę ziemniaczaną? To jest taka niezwykła zapiekanka, którą można upiec w typowej formie na babkę wielkanocną i zjeść z dodatkiem jakiegoś sosu pomidorowego lub czosnkowego i koniecznie z zieleniną, bez której prawie żadna potrawa na ciepło nie powinna sie pojawiać na stole :) 

Składniki na 4-5 porcji (można zrobić połowę porcji)
  • 1 kg ziemniaków, 
  • 400 g pieczarek
  • 2 średnie cebule, (może być też czosnek)
  • 2 jajka, (gdy jest nietolerancja lub dla wegan zastąpić 1 jajko łyżką mielonego siemienia lnianego pamiętając o tym by ciasto dlużej poleżało by wchłonęło)
  • 100 g mąki - zamiast pszennej najlepiej użyć inną np. ryżową lub kukurydzianą pól na pół z ziemniaczaną
  • 15 ml oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek itp.
Wykonanie.

  • Cebulę i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce.
  • Dodać mąkę, jajka, przyprawy,wymieszać.
  • Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać do masy ziemniaczanej.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,            nałożyć ciasto. 
  • Piec w temperaturze 180C około 1 godziny.
********

  • potrzebujesz pomocy dietetyka 
  • masz pomysł na ciekawą współpracę 

skontaktuje sie ze mną