piątek, 12 lutego 2016

PRZEGLĄD PRODUKTÓW ZWANYCH SUPER FOOD

Super food to super jedzenie, super żywność, coś więcej niż standard  Pragnę zachęcić Was do jak najczęstszego korzystania z nowych produktów lub tych, już znanych, których cenne właściwości niedawno zdobyły serca i podniebienie milionów ludzi, nie tylko ze względu na ich smak, lecz przede wszystkim na ich niezwykłe właściwości zdrowotne i odżywcze. Te unikalne walory to bogactwo i różnorodność witamin, minerałów, pierwiastków śladowych, flawonoidów oraz innych substancji o unikalnym znaczeniu dla zdrowia. Te produkty mogą być składnikami potraw lub można je przyjmować w formie zawiesin lub nawet suchego proszku popijając wodą. 

Acai. 
Jagody palmy z drzew rosnących Amazonii Podobne są do borówek amerykańskich, przypomina w smaku jagodę. Jest bogata w minerały, pierwiastki śladowe, aminokwasy oraz ogromną ilość przeciwutleniaczy czyli antyoksydantów, których ilość jest 20 x większa niż w winogronach. Acai zawiera dobrze zbilansowane kwasy tłuszczowe Omega 3-6-9, witaminy z grupy B, C, karotenoidy, wapń, żelazo i fosfor. Kwas elogenowy to jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Acai chroni organizm, odżywia, odchudza, przyspiesza metabolizm, hamuje apetyt, opóźnia procesy starzenia. polepsza samopoczucie. Można jeść samodzielnie lub dodawać do sałatek i koktajli. 

Amarantus czyli szarłat.
Znany od 4 tys. lat również przez Inków i Azteków. Jest od dawna obiektem zainteresowania naukowców ze względu na swoje cenne właściwości. Głowna zaletą szarłatu jest wspaniałe białko zawierające wszystkie 8 aminokwasów niezbędnych (egzogennych), na uwagę zasługuje duża zawartość lizyny. Jest zasobny w żelazo, potas, magnez, wapń, witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe np GLA i niezwykle rzadko spotykane skawleny usuwające ksenobiotyki i opóźniające procesy starzenia. Jest zbożem naturalnie bezglutenowym. Tak, jak każde zboże nieoczyszczone jest źródłem w błonnika Ma specyficzny swoisty, nieco gorzkawy smak. W handlu spotykany  w postaci ziaren, nadających się do sałatek, kotletów i pieczeni, mąki świetnej do wyrobu placków, wytrawnych ciast i tortilli oraz popingu wspaniałego do wyrobu zdrowych. deserów.

Chia 
Również znane od czasów legendarnych Azteków nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli chia to dar Natury, który pomaga utrzymać zdrowie w dobrej kondycji. Są źródłem kwasów omega 3 wspomagających okład krążenia i pracę okładu nerwowego. Lignany czyli pewien rodzaj estrogenów chronią układ hormonalny i pomagają kobietom w okresie menopauzy ustrzec się raka piersi oraz osteoporozy, a mężczyznom uniknąć zaburzeń prostaty. Tak jak i inne nasiona i pestki są bogate w błonnik oczyszczający jelita i wspomagający ich pracę.  Podobne działanie do chia ma polskie siemię lniane. Należy jednak pamiętać, by kupować całe nasiona lnu, polecam złoty len budwigowy, który dopiero w domu sami mielimy, najlepiej w ręcznym młynku i spożywamy jako dodatek do sałątek lub po prostu popijając ciepłą wodą.  

Glony
Wspaniałe, różnokolorowe morskie rośliny mają właściwości chłodzące, słony smak i niesamowite walory zdrowotne. Usuwają obrzęki, regulują gospodarkę wodną, oczyszczają organizm z metali ciężkich.  Mają niezwykle przyswajalne minerały (np wakame i iziki ma wapń 10 x bardziej przyswajalny niż wapń z mleka, a kelp i kombu żelazo 4 x więcej niż w wołowinie) oraz białko o wyjątkowej przyswajalności kilkakrotnie przekraczające przyswajalność białka mięsnego. Na uwagę zasługuje jod, który tak trudno jest pozyskać w diecie współczesnego człowieka oraz naturalny fluor, doskonale wspierający kości i zęby. Polecane dla wegan i wegetarian. Spośród alg w polskiej kuchni i suplementacji najbardziej powszechne są: nori (stosowane do sushi), morszczyn o świetnych właściwościach odchudzających, kombu (doskonałe do gotowania roślin strączkowych, gdyż zapobiega wzdęciom), agar-agar roślinny zagęstnik, chlorella, spirulina, arame i inne. Algi są dostępne w postaci proszku, który dodaje się do potraw i koktajli lub kapsułek. W przypadku chorób tarczycy warto przed zastosowaniem alg poradzić się lekarza. 

Ostropest plamisty
znany od wielu lat składnik leków wspomagających pracę wątroby, ale czy nie lepiej jeśwspólczesnemuć go w naturalnej postaci? Ma niezwykłe i przebadane naukowo właściwości regenerujące miąższ wątroby. Najlepiej działa zmielony bezpośrednio przed spożyciem. Wystarczy 1-3 łyżeczki dziennie. 

Orzechy. 
Warto jeść wszystkie orzechy ze względu na ich ogromne  bogactwo minerałów witamin z grupy B, roślinnego białka oraz kwasów tłuszczowych omega 3. Na uwagę dodatkowo zasługują orzechy nerkowca poprawiające nastrój i orzechy brazylijskie będące doskonałym źródłem selenu, którego tak bardzo brakuje  człowiekowi. Wystarczy kilka sztuk, by dostarczyć wymagana dzienną dawkę. Z większości orzechów można robić zawiesinę, zwaną mlekiem roślinnym, najlepsze jest jednak z migdałów Nie polecam natomiast orzeszków ziemnych ze względu na często występujące w nich rakotwórcze aflatoksyny powstałe głównie podczas transportu i przechowywania w nieprawidłowych warunkach. Orzeszki ziemne nie są orzechami lecz pewną forma rośliny strączkowej.

Qinoa czyli komosa ryżowa lub ryż peruwiańskie
Nie jest zbożem, ale stosuje sie jak zboże. Zawiera saponiny, które sprzyjają wzrostowi odporności i oczyszczaniu i odkwaszaniu organizmu. Posiada wszystkie niezbędne 8 aminokwasów egzogennych których organizm nie umie wytwarzać. Dlatego niezbędna jest w diecie wegetariańskiej. Dzięki niezbędnym nienasyconym kwasom tłuszczowym sprzyja układowi krążenia i obniżaniu sie poziomu cholesterolu. 

Naturalne zamienniki cukru
Mają słodki smak, ale nie szkodzą tak, jak cukier biały. Na pierwszym miejscu xylitol, cukier brzozowy, odkwaszający organizm, obniżający poziom cukru, bogaty w minerały. Kolejnym coraz bardziej popularnym naturalnym słodzikiem jest stewia. Zawarty w niej stewiozyd również ma właściwości odkwaszające. Bardzo dobrym źródłem minerałów np żelaza jest melasa czyli odpad z produkcji cukru buraczanego, która do niedawna była wykorzystana na paszę dla zwierząt i to one dostawały minerały i witaminy z buraka cukrowego, a ludziom dawano tylko sacharozę. No cóż, oby sie to zmieniło. Jest też melasa karobowa, droższa ale jeszcze bardziej zdrowa niż buraczana 

Jest to grupa super food najczęściej sprzedawanych w polskich sklepach ze zdrową żywnością. Ich lista stale rośnie. Zachęcam do obserwowania i korzystania z tych produktów. Swietnie wkomponują wie w tradycyjne potrawy zastępując makaron, ryż, cukier, wzbogacając smak i poprawiając gęstość odżywcza naszych dań. Proszę się nie martwić ich obecnie wysoka ceną. Są wydajne, pożywne, zatem szybko zaspokajają głód, a to brak minerałów i witamin jest przyczyna wilczego apetytu. Mam nadzieję, że ich cena spadnie wraz z wzrostem ich popularności.

********
Pomocne źródła:
  • "Odnowa na talerzu" - B. Cyran
  • "Odżywianie dla zdrowia"
  • www.dietabezglutenowa.pl
  • www.poradnikzdrowie.pl
  • własne notatki ze studiów dietetyki w WSBINOZ w Łodzi.