poniedziałek, 21 listopada 2016

ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

Są osoby, które lubią zupy przez cały rok, są te, które doceniaja je jedynie zimą. O zaletach zup pisałam już jakiś czas temu i zachęcam DO PRZECZYTANIA tego artykułu, jesli ktoś nadal zup unika. 
  • paczka mrożonego groszku, nie polecam groszku z puszek z uwagi na aluminium i konserwanty z jakimi sa pakowane do tych puszek a latem pół kilograma grosku świeżego 
  • kawałek swieżego imbiru wielkości kciuka, 
  • sól, pieprz,
  • trochę oliwy i mleka roślinnego
Sposób przyrządzania: 
  • Groszek wsypujemy do garnka i zalewamy wodą tuż nad poziomem ziaren. Wystarczy zwykła woda, ale może być też bulion warzywny, najlepiej wlasnej roboty. Kupując  w sklepie ekstrakty buliou, jesli nie  możemy ich uniknąć zwróćmy uwagę by nie bylo glutaminianów i innych szkodliwych dodatków. Polecam liofilizowane buliony wegańskie. 
  • Gotujemy. kilka minut 
  • W tym czasie obieramy imbir i ścieramy go na drobnych oczkach tarki,  dodajemy do garnka z groszkiem. 
  •     Gotujemy około 10 minut.
  •     Po ugotowaniu zupę zmiksować, 
  •     doprawiamy solą, pieprzem 
  •     aby witaminy ADEK lepiej sie wchłaniały potrzebny jest tłuszcz. 
  •     Można dodać łyżeczkę masła lub oleju kokosowego podczas gotowania lub oleju tłoczonego na zimno już na talerzu
  •     opcjonalnie trochę mlteka lub śmietanki do smaku, jesli ktoś lubi (ja polecam mleko roslinne) 
********
zapoznaj się z innymi propozycjami kulinarnymi z działu PRZEPISY 

********
Jeśli potrzebujesz pomocy dietetyka lub masz pomysl na wspołpracę 
zajrzyj do zakladki WSPÓŁPRACA I KONTAKT
napisz korzystając z formularza kontaktowego
możesz też zadzwonić 606941369 

*********
Zapraszam też na stronę VegeDietetyka na facebooku