Są osoby, które lubią zupy przez cały rok, są te, które doceniaja je jedynie zimą. O zaletach zup pisałam już jakiś czas temu i zachęcam DO PRZECZYTANIA tego artykułu, jesli ktoś nadal zup unika.
- paczka mrożonego groszku, nie polecam groszku z puszek z uwagi na aluminium i konserwanty z jakimi sa pakowane do tych puszek a latem pół kilograma grosku świeżego
- kawałek swieżego imbiru wielkości kciuka,
- sól, pieprz,
- trochę oliwy i mleka roślinnego
Sposób przyrządzania:
- Groszek wsypujemy do garnka i zalewamy wodą tuż nad poziomem ziaren. Wystarczy zwykła woda, ale może być też bulion warzywny, najlepiej wlasnej roboty. Kupując w sklepie ekstrakty buliou, jesli nie możemy ich uniknąć zwróćmy uwagę by nie bylo glutaminianów i innych szkodliwych dodatków. Polecam liofilizowane buliony wegańskie.
- Gotujemy. kilka minut
- W tym czasie obieramy imbir i ścieramy go na drobnych oczkach tarki, dodajemy do garnka z groszkiem.
- Gotujemy około 10 minut.
- Po ugotowaniu zupę zmiksować,
- doprawiamy solą, pieprzem
- aby witaminy ADEK lepiej sie wchłaniały potrzebny jest tłuszcz.
- Można dodać łyżeczkę masła lub oleju kokosowego podczas gotowania lub oleju tłoczonego na zimno już na talerzu
- opcjonalnie trochę mlteka lub śmietanki do smaku, jesli ktoś lubi (ja polecam mleko roslinne)
********
zapoznaj się z innymi propozycjami kulinarnymi z działu PRZEPISY
********
Jeśli potrzebujesz pomocy dietetyka lub masz pomysl na wspołpracę
zajrzyj do zakladki WSPÓŁPRACA I KONTAKT
napisz korzystając z formularza kontaktowego
możesz też zadzwonić 606941369
*********
Zapraszam też na stronę VegeDietetyka na facebooku