Ja jestem zwolenniczką zup krem, bo mają ogromnie wiele zalet:
- są bardzo praktyczną potrawą i łatwo je przygotować, nawet początkującym
- mogą być spożywane na każdy posiłek i niemal każdą okazję.
- można je zabrać ze sobą w kubku termicznym lub termosie w podróż lub do pracy na lunch lub drugie śniadanie.
- dają możliwość przygotowanie ich bez tradycyjnych wywarów, bulionów mięsnych.
- są pożywne, rozgrzewające, długo trzymają uczucie sytości
- mają działanie przeciwzapalne i alkalizujące, co daje im miejsce w dietach leczniczych
- nie obciążają przewodu pokarmowego
- sa niskokaloryczne, o ile nie dodamy do nich zbyt wielu dodatków
- Przede wszystkim tzw. warzywa podstawowe - najlepiej jest jak to są warzywa z konkretnego gatunku, najlepiej dopasowane kolorystycznie, by po zmiksowaniu uzyskać zdecydowany odcień, to sprawi, ze zupa będzie estetycznie zachęcająco wyglądać
- Bulion: (niekoniecznie), może być odrobina bulionu wegetariańskiego instant, najlepiej z warzyw liofilizowanych lub odrobina marchewki, pietruszki, selera i pora lub cebuli, bo one dają tło do innych smaków.
- Zagęstnik: najczęściej jest nim ziemniak, ale może być też:
- ryż, lub kleik ryżowy
- kasze: jaglana, polenta (kaszka kukurydziana) itp.
- zawiesina z mąki (ale najlepiej nie pszennej) Polecam mąkę z ciecieżycy, bo nie tylko pięknie zagęszcza, ale dodaje do zupy pożywnego białka, a jednocześnie stwarza cudowny miły posmak budniowej gładkości.
- płatki owsiane
- inne rośliny o dużej zawartości błonnika rozpuszczalnego w wodzie, np siemię lniane mielone, inulina, babka płesznik itp
- Odrobina tłuszczu: to są różnego rodzaju oleje roślinne lub w niektórych przypadkach masło lub śmietana (tradycyjna lub roślinna). Podkreślają smak i umożliwiają łatwiejsze przyswajanie się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
- Można dodać oleju już w trakcie gotowania, ale oleje tłoczone na zimno dodajemy dopiero na talerzu, nie wolno ich podgrzewać, bo tracą swoje cenne wartości np kwasy omega-3
- Przyprawy: sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie tip.., czyli nieograniczone bogactwo smaków. Nadają charakter smakowy i sprzyjają procesom trawiennym np wzmagając wydzielanie soku żołądkowego i innych enzymów
- Ozdoby i dodatki: nie jest to konieczne, ale pożyteczne. Może to być:
- zielenina,
- pestki dyni prażone na suchej patelni,
- kleks śmietany lub jogurtu tradycyjnego lub roślinnego)
- sery: tradycyjne lub wegańskie, podane w kawałeczkach lub starte na tarce
- groszek ptysiowy lub grzanki dla głodomorów, ale ja ich nie popieram, bo to puste kalorie
Wykonanie takiej zupy jest banalnie proste.
- do gotującej się wody wkładamy warzywa i gotujemy do miękkości,
- miksujemy na gładką masę w blenderze kielichowym lub za pomocą tzw. "żyrafy" czyli blendera ręcznego
- jeśli nie daliśmy ziemniaka kaszy itp. zagęszczamy za pomocą mąki rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia.
- dodajemy wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- doprawiamy do smaku
- dodajemy wybrany olej - i tu uwaga - podczas podawania nożna dodać oleju lnianego, a innej oleje np kokosowy dodajemy już w trakcie gotownia
- już na talerzu można ozdobić posiekaną zieleniną, prażoną cebulką, czosnkiem lub posypać prażonym słonecznikiem lub dynią. płatkami migdałowymi, parmezanem itp. Ale uwaga - te dodatki są kaloryczne.
Ilość kombinacji jest nieograniczona. Szczegółowe receptury można znaleźć w książkach kucharskich, na kulinarnych stronach i blogach w internecie, ale można je tworzyć samemu, do czego oczywiście zachęcam.
- ZUPA KREM Z ZIELONEGO OGÓRKA
- ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW
- ZUPA KREM Z CUKINII Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI zamiast cukinii świetnie sprawdza się dynia
- zupa krem z buraczków z mlekiem kokosowym
- zupa krem z pieczarek
- zupa krem z brokułów
- zupa krem ziemniaczano-marchewkowa
- i zupa mistrzów z Atelier Smaku, do której link pozwolę sobie umieścić POMIDOROWA ZUPA KREM Z KOLENDRĄ I WEGAŃSKĄ MOZZARELLĄ
**********
Jeśli potrzebujesz porady dietetyka
- możesz umówić termin konsultacji lub sesji ThetaHealing korzystając z formularza kontaktowego w prawym górnym rogu bloga
- mój tel to +48606941369 Mam też inne komunikatory
- odwiedź, polub i obserwuj stronę VegeDietetyka na fafcebooku
- możesz umówić termin konsultacji lub sesji ThetaHealing korzystając z formularza kontaktowego w prawym górnym rogu bloga
- mój tel to +48606941369 Mam też inne komunikatory
- odwiedź, polub i obserwuj stronę VegeDietetyka na fafcebooku