Składniki
- 2
ziemniaki 200g
- korzeń
pietruszki 100g
- 300g
różyczek kalafiora
- 200
g selera
- może być też biała rzodkiew lub kalarepka
- 1
cebula 50g
- 2
ząbki czosnku
- 1
łyżeczka suszonego cząbru
- 1/2
łyżeczki mielonego białego pieprzu
- 1/4
łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 i
1/2 łyżeczki soli
- 4
szklanki. wody
- odrobina
oliwy extra virgin lub oleju rzepakowego do podania:
Wykonanie
- Oczyszczone, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa umieszczamy w garnku, dodajemy cząber, zalewamy całość wodą i gotujemy do momentu aż wszystko zupełnie zmięknie
- Zupę miksujemy na krem za pomocą blendera ręcznego, dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu
- jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody i doprowadzamy do wrzenia. Zupę podajemy gorącą z odrobiną oliwy lub innego oleju tłoczonego na zimno