Składniki
na 4 porcje
- 500g zielonego ogórka
- 100g marchewki
- 100g pietruszki
- 100g selera
- 100g cebuli
- 50 ml dowolnego mleka roślinnego
- 15g łyżka mąki ryżowej
- 50g pęczek koperku
- 10-15g 2-3 spore ząbki czosnku
- 30 ml – 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek
- sól, pieprz
wykonanie
- obrane i umyte marchew pietruszkę i seler ugotować w odpowiedniej ilości wody – 500-700ml
- po 15minutach dodać obrane ogórki i cebulę
- po kilku minutach zupę zmiksować dokładnie blenderem
- zagęścić mąką ryżowa rozpuszczoną w mleku roślinnym
- dodać czosnek pocięty na płatki za pomocą tarki do mizerii lub bardzo ostrego noża
- doprowadzić do uzyskania konsystencji gęstej śmietany czyli zredukować lub dolać wody
- na koniec wsypać posiekany koperek i już prawie nie gotować
- podczas podania dolać na talerzu odrobinę oleju lnianego lub lniano-rzepakowego (około 5ml na porcję)