poniedziałek, 11 maja 2015

ZUPA Z ZIELONYCH OGÓRKÓW Z CZOSNKIEM

Składniki na 4 porcje

  • 500g zielonego ogórka
  • 100g marchewki
  • 100g pietruszki
  • 100g selera
  • 100g cebuli
  • 50 ml dowolnego mleka roślinnego
  • 15g łyżka mąki ryżowej
  • 50g pęczek koperku
  • 10-15g 2-3 spore ząbki czosnku
  • 30 ml – 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
wykonanie

  • obrane i umyte marchew pietruszkę i seler ugotować w odpowiedniej ilości wody – 500-700ml
  • po 15minutach dodać obrane ogórki i cebulę
  • po kilku minutach zupę zmiksować dokładnie blenderem
  • zagęścić mąką ryżowa rozpuszczoną w mleku roślinnym
  • dodać czosnek pocięty na płatki za pomocą tarki do mizerii lub bardzo ostrego noża
  • doprowadzić do uzyskania konsystencji gęstej śmietany czyli zredukować lub dolać wody
  • na koniec wsypać posiekany koperek i już prawie nie gotować
  • podczas podania dolać na talerzu odrobinę oleju lnianego lub lniano-rzepakowego (około 5ml na porcję)