Przepis na letni bigos to inspiracja od koleżanki lekko przeze mnie zmodyfikowana :)
Składniki
- główka kapusty
- dwie lub trzy cebule
- pół kilo marchewki
- pół kilo pieczarek lub boczniaków
- paczka kotletów sojowych
- ulubiony tłuszcz nadający sie do obróbki termicznej
- pęczek koperku
- przyprawy: sól, pieprz, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego.
Działamy
- zagotuj wodę w garnku ok 3 litrowym
- posiekaj kapustę w sposób jaki lubisz
- wrzuć kapustę do gotującej się wody razem z listkami laurowymi i zielem angielskim
- do kapusty wrzuć obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę
- w tym czasie lub wcześniej ugotuj kotlety sojowe według przepisu na opakowaniu.
- posiekaj cebulkę i podsmaż ją na oleju, oliwie czy oleju kokosowym.
- pokrój pieczarki / boczniaki w kostkę czy paski i podsmaż.
- podsmażone cebulki i grzybki wrzuć do bigosu jak kapusta i marchewka odrobinę zmiękną.
- dorzuć też pokrojone w paseczki kotlety sojowe, to białkowa wkładka dająca potrawie pożywność
- dopraw solą pieprzem, a jak lubisz sosem sojowym
- na koniec dodaj posiekany koperek i jeszcze trochę pogotuj
- można zagęścić odrobiną mąki czy innego zagęstnika, ja tego nie robię
- podawaj z młodymi ziemniaczkami lub jak lubisz
Jesienią i zimą można robić ten bigos z kiszonej kapusty.
smacznego :) polecam
***********
Jeśli potrzebujesz
- porady dietetycznej
- sesji ThetaHealing
- lub masz pomysł na współpracę
skontaktuj się ze mną