sobota, 6 czerwca 2020

LETNI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

Sezon letni zaczęty. Na straganie pojawiają się pyszności. Proponuję kupować warzywa i owoce na targowiskach, straganach lub bezpośrednio od rolnika lub choćby w osiedlowych zieleniakach i pytać się sprzedawców, skąd są warzywa i owoce. Unikajmy zakupów w marketach, choć słyszę, że duże gospodarstwa ekologiczne kontraktują z marketami  To moje prywatne zdanie oczywiście 

Przepis na letni bigos to inspiracja od koleżanki lekko przeze mnie zmodyfikowana :) 

Składniki 
  • główka kapusty 
  • dwie lub trzy cebule 
  • pół kilo marchewki 
  • pół kilo pieczarek lub boczniaków
  • paczka kotletów sojowych 
  • ulubiony tłuszcz nadający sie do obróbki termicznej 
  • pęczek koperku 
  • przyprawy: sól, pieprz, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego. 
Działamy 
  • zagotuj wodę w garnku ok 3 litrowym 
  • posiekaj kapustę w sposób jaki lubisz 
  • wrzuć kapustę do gotującej się wody razem z listkami laurowymi i zielem angielskim 
  • do kapusty wrzuć obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę 
  • w tym czasie lub wcześniej ugotuj kotlety sojowe według przepisu na opakowaniu. 
  • posiekaj cebulkę i podsmaż ją na oleju, oliwie czy oleju kokosowym. 
  • pokrój pieczarki / boczniaki w kostkę czy paski i podsmaż. 
  • podsmażone cebulki i grzybki wrzuć do bigosu jak kapusta i marchewka odrobinę zmiękną. 
  • dorzuć też pokrojone w paseczki kotlety sojowe, to białkowa wkładka dająca potrawie pożywność 
  • dopraw solą pieprzem, a jak lubisz sosem sojowym 
  • na koniec dodaj posiekany koperek i jeszcze trochę pogotuj 
  • można zagęścić odrobiną mąki czy innego zagęstnika, ja tego nie robię 
  • podawaj z młodymi ziemniaczkami lub jak lubisz 
Jesienią i zimą można robić ten bigos z kiszonej kapusty. 

smacznego :) polecam 

*********** 

Jeśli potrzebujesz 
  • porady dietetycznej 
  • sesji ThetaHealing 
  • lub masz pomysł na współpracę 
skontaktuj się ze mną 


jeśli podobają Ci sie moje treści, zapraszam do wsparcia