piątek, 23 lutego 2024

WEGAŃSKI STROGONOW

W świecie kulinarnym i żywieniowym od jakiegoś czasu pojawiła sie  dyskusja na temat przyswojonych przez kuchnię roślinną tradycyjnych czyli mięsnych dań. W ogóle tematu nie popieram i też nie zawsze radośnie przyjmuje jakieś neologizmy językowe określające potrawy czy produkty roślinne. Napiszę o tym oddzielny tekst, a o weganizowaniu czyli przetwarzaniu potraw z tradycyjnych na roślinne przeczytacie TUTAJ. Posługując sie ogólnie dostępnymi produktami roślinnymi oraz przyprawami można stworzyć smak bardzo podobny do pamiętanego z dzieciństwa. Tu nie chodzi o tęsknotę za mięsem (choć pewnie niektórzy ją odczuwają) Chodzi o to, że potrawy roślinne mają być smaczne i mieć jakąś formę. 

Podjęłam się zweganizowania klasyka kuchni tradycyjnej czyli Strogonowa. 
Oczywiście jest to wersja Vege i dlatego w tytule jest to napisane, żeby ktoś sie nie pomylił, chyba, że nie ma pojęcia o znaczeniu słowa "wegański"

No to do działa 

składniki 
  • paczka kotletów sojowych ok 100g (z połowy też wyjdzie całkiem sporo) 
  • 200-300 g pieczarek (ja lubię dużo) 
  • ładna duża cebuli zwykła lub czerwona
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 150-200g ogórków kiszonych (im więcej tym potrawa będzie bardziej kwaśna) 
  • ok pół szklanki naturalnego soku z dobrych ekologicznych ogórków kiszonych. 
  • pół litra passaty pomidorowej, (może być domowy przecier, ja właśnie mam takie przetwory)
  • odrobina oliwy z oliwek lub innego oleju, na którym smażysz 
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy i dający smak umami sos sojowy i wędzona papryka i odrobina cukru lub inne słodzidło (eksponuje i uzupełnia smak pomidorów)
  • dla złagodzenia smaku przyda sie trochę mleka lub śmietanki roślinnej. Przepis na domowe mleko roślinne znajdziesz TUTAJ
Wykonanie 
  • ugotować kotlety według przepisu na opakowaniu. Do wywaru można dodać sos sojowy, kilka kulek ziela angielskiego i kilka liści laurowych.  Ostudzić porwać lub pokroić w paski 
  • cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć w naczyniu, w którym będzie gotowa potrawa  na aż się ta cebulka ładnie zrumieni 
  • pieczarki pokroić w kostkę i dodać do cebuli, smażyć aż puszczą wodę i  lekko sie zrumienią
  • dodać pokrojone lub porwane kotlety sojowe i dać im sie porządnie wysmażyć razem z cebulką i pieczarkami, by były lekko przysmażone chrupiące i rumiane 
  • dolać passatę pomidorową lub pomidory z puszki. 
  • dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone 
  • doprawić solą pieprzem, sosem sojowym, papryką wędzoną, pieprzem ziołowym, odrobiną majeranku i na koniec zrównoważyć smak odrobiną cukru.
  • po chwili dodać stopniowo wodę z ogórków sprawdzając smak, by nie zrobić zbyt kwaśnej potrawy 
  • po chwili gotowania doprawić ponownie według uznania i jeśli trzeba, dodać odrobinę mleka roślinnego 
No i tyle :) Robi się to naprawdę bardzo szybko, a jedzenia i smaku pod dostatkiem.  Najlepiej  podawać z pieczywem lub ziemniakami. 

Smacznego :) 

***********
  • Jeśli potrzebujesz konsultacji w sprawie diet roślinnych dla siebie lub swojej restauracji  
  • Jeśli potrzebujesz sesji ThetaHealing w której pomogę przeprogramować szkodliwe programy i przekonania np. na temat swoich relacji z jedzeniem lub poczuciem własnej wartości 
Zapraszam do kontaktu 

 

jeśli podobają Ci sie moje treści, zapraszam do wsparcia