piątek, 27 marca 2015

SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ I WIÓRKAMI SELEROWYMI

jedna z moich ulubionych sałatek, bardzo smaczna, pożywna i kolorowa Chętnie robię ją, gdy spodziewam się gości, bo jej jest dość sporPół szklanki ka,szy jaglanej (może być  inna kasza, np qinoa, amarantus lub ryż)

  •      Selerowe wiórki ze słoiczka - to taka sałatka 3 strąki papryki (może być mniej)
  •     kawałek sera żółtego (zwykły lub wegański) 
  •       puszka ananasa (może być kawałek świeżego ananasa) 
  •      połowa por 
  •      sól i pieprz do smaku 
  •      trochę majonezu zwykłego lub wegańskiego (może być wymieszany z jogurtem) 
  •     ugotowana fasola najlepiej czerwona (100 - 150 g)  lub z puszki. (1 puszka)
Wykonanie
  •    Kaszę lub ryż ugotować. 
  •    Paprykę pokroić w kosteczkę, 
  •    ser zetrzeć na tarce, 
  •    pora posiekać , 
  •    wszystkie składniki wymieszać, 
  •    doprawić,
  •    polać majonezem, 
  •    wymieszać.
UWAGI
  •     sałatki wychodzi sporo, wystarczy na kilka osób (na przyjęcie, święta lub do pracy do lunchboxa) 
  •     Jeśli ma być jako samodzielna potrawa kaszy lub ryżu może być więcej, ale również świetnie smakuje bez kaszy lub ryżu. 
  •     Polecam inne polecane przeze mnie potrawy w dziale PRZEPISY

********

  • Jesli potrzebujesz pomocy dietetyka zapraszam do kontaktu przez formularz kontaktoy 
  • zapraszam też na stronę VegeDietetyka na facebooku