środa, 4 marca 2015

JAK SAMEMU ZROBIĆ TORTILLE

Radzę nie kupować gotowych tortilas, tylko spróbować robić je samodzielnie Przepis znalazłam w książce Marii Grodeckiej i wypróbowałam. Trochę sie trzeba nauczyć wyczucia co do konsystencsji ciasta, ale trening czyni mistrza 
  • I szklanka mąki kukurydzianej, 
  • 1.5 szklanki mąki pszennej, (można inną, bezglutenową, ale o podobnych właściwościach) 
  • 1.5 szklanki wody, 
  • 3 łyżki masła 
  • sól do smaku
Wykonanie 
  • Zagotować wodę.
  • dodać połowę porcji tłuszczu. 
  • Odstawić na chwilę z ognia i wsypać mąkę kukurydzianą, starannie wymieszać i zagotować.
  • zmniejszyć ogień, garnuszek przykryć i gotować jeszcze przez 5 minut. 
  • Włożyć resztę tłuszczu, zamieszać i zostawić do ostygnięcia. ostudzonej mieszaniny wsypać mąkę pszenną z solą. 
  • Ugnieść lekkie ciasto, dodając mąki lub wody w miarę potrzeby. Podzielić na 12 kawałków i utoczyć z nich kulki. 
  • Każdą kulkę spłaszczyć, a potem rozwałkować do rozmiarów przeciętnego naleśnika (ok. 15 cm średnicy), posypać mąką, aby się nie przyklejały do stolnicy. 
  • Gotowe placki ki kłaść na gorącą, nie natłuszczoną patelnię i ogrzewać ok. półtorej minuty z każdej strony, aż pokażą się na nich brązowe kropeczki. 
  • Gotowe ułożyć w głębokim talerzu i przykryć serwetką. Przed następnym użyciem podgrzać w ten sam sposób, jak były przyrządzane, ale już tylko kilka sekund.
Mam nadzieję, że dacie radę

polecam też inne przepisy