sobota, 14 marca 2015

JAK ZROBIĆ TOFU W DOMU

Mam taką książkę o diecie wegetariańskiej, którą dostałam wiele lat temu, kiedy poznałam pierwszą w swoim życiu osobę na diecie roślinnej. Oczywiście schowałam ją na półkę, a potem tak intensywnie używałam, że straciła okładki, więc nie mogę podać jej tytułu :) Ale przepis widziałam również w innych źródłach.

potrzeba jedynie

  • 1.5 szklanki ziaren soi
  • sok z połowy cytryny
  • trochę soli 
i trzeba włożyć trochę własnej pracy
  • namoczyć soję na noc lub dłużej 
  • zmiksować soję 
  • otrzymaną masę przecedzić przez ściereczkę ponownie zalać wodą i przecedzić 
  • uzyskany płyn gotować 3 minuty następnie dodać sok z cytryny i posolić
  • po pół godzinie odcedzić tofu przez gęste sito 
pozostałą papkę sojową nazywamy okarą i można ją wykorzystywać do wyrobu ciast i kotletów wegetariańskich