Do zrobienia tofu i innych produktów otrzymanych w tym procesie potrzeba jedynie
- 1.5 szklanki ziaren soi
- sok z połowy cytryny lub octu lub ewentualnie soku z ogórków lub kapusty
- zamiast nich może być przyprawa Yoshikawa Nigari popularnie zwana solą Nigari
- odpowiednia ilość wody (2l na szklankę soi)
- trochę soli
Trzeba włożyć trochę własnej pracy
- namoczyć soję na noc lub dłużej
- zmiksować soję
- otrzymaną masę przecedzić przez ściereczkę ponownie zalać wodą i przecedzić
- uzyskany płyn gotować 3 minuty następnie dodać sok z cytryny i posolić. Niektórzy używają soli Yoshikawa Nigari
- po pół godzinie odcedzić tofu przez gęste sito
pozostałą papkę sojową nazywamy okarą i można ją wykorzystywać do wyrobu ciast i kotletów wegetariańskich
MOZESZ TEŻ OBEJRZEC CEKAWY FILM Z PRZEPISEM NA DOMOWE TOFU DOMOWE TOFU NA SPOSÓB KOREAŃSKI
Jeśli potrzebujesz
- porady w sprawie diet roślinnych i eliminacyjnyh
- porady dla gastronomii na temat obsługi wegan i wegetarian
- sesji ThetaHealing aby rozwiązać problemy zdrowotne, życiowe lub nawyki relacji z jedzeniem
napisz przez formularz kontaktowy