Naukowcy mówią, że każda dieta roślinna jest zdrowa na każdym etapie życia i ile jest zbilansowana. Nie wdając się w indywidualne szczegóły, które wymagają rozpoznania i porady dietetyka, warto znać najważniejsze zasady, które jeśli choć w części przestrzegać, dieta będzie zbilansowana w mniejszym lub większym stopniu.
- Warto wybierać różnorodne produkty, owoce i warzywa najlepiej sezonowe. Koniecznie spożywać codziennie zielonolistne warzywa: natkę pietruszki, rzeżuchę, itp.
- Zamiast białej mąki stosować kasze lub pieczywo i makarony pełnoziarniste Rośliny strączkowe, mleko roślinne, ser tofu,
- orzechy, nasiona i pestki oraz dla wegetarian, tradycyjny nabiał i jaja to źródła białka, które muszą być obecne codziennie, co najmniej w głównych posiłkach.
- Warto wzbogacać potrawy różnymi rodzajami mąki, o dużej ilości białka (ale nie glutenu) np. gryczaną, jaglaną, mąką z cieciorki lub orzechów.
- Do smażenia stosować olej kokosowy,, olej z pestek winogron, rzepakowy, a na zimno olej lniany i inne oleje z orzechów lub pestek np. sezamowy, arachidowy itp.
- Ograniczyć czarną herbatę i kawę na rzecz wody i herbatek ziołowych i owocowych. Dbać o dobre nawodnienie organizmu.
- Koniecznie unikać spożywania produktów słodzonych dużą ilością cukru syropem glukozowo-fruktozowym lub aspartamem, żywności o dużej zawartości sodu i tłuszczu, szczególnie tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans
- Jeśli w menu znajdują się produkty odzwierzęce, takie jak nabiał czy jaja, najlepiej wybierać dobrej jakości nabiał, najlepiej z mleka z tradycyjnego gospodarstwa i jaja z wolnego wybiegu karmione zdrową paszą roślinną i spożywać je z umiarem. Przyjdzie czas, że i te produkty wasz organizm odrzuci, a jeśli nie..., nie zmuszajcie go nadmiernie. Lepiej poczekać i uczyć się słuchania głosu swojego ciała
- Bezwzględnie korzystać regularnie ze źródła witaminy B12, a jeśli ich się nie spożywa, należy używać produktów wzbogaconych lub suplementów.
- Dbać o florę bakteryjną jelit, bo ona ułatwia wchlanienie składników odżywczych i poprawia perystaltykę jelit.
- Należy pamiętać o ruchu na świeżym powietrzu i ekspozycji na promienie słoneczne.
- W zimnej części roku zapewnić sobie regularne przyjmowanie odpowiednich dawek witaminy D w pożywieniu i suplementach.
- W celu dostarczenia jodu do organizmu można włączyć do diety mikroalgi i wodorosty, np. dodawać spirulinę do twarogu, ciasta naleśnikowego lub sosu. Jeśli te produkty nie smakują albo brakuje komuś wiedzy na temat potraw z ich dodatkiem, warto stosować je w suplementach.
- Dobrze jest regularnie zbogacać wiedzę dietetyczną i kulinarną
- Uczyć się tworzenia swojego indywidualnego stylu gotowania.
- Warto kupić odpowiedni sprzęt do przygotowania posiłków. Idealnym rozwiązaniem jest najnowocześniejszy robot wielofunkcyjny i prasowa wyciskarka elektryczna, ale wystarczy zwykły blender ręczny, sokowirówka i ręczny młynek do kawy. (do mielenia sezamu na pastę tahini i siemienia lnianego bezpośrednio przed użyciem, bo wtedy zachowują najwięcej swoich cennych wartości)
- Korzystając z żywienia zbiorowego wegetarianin ma prawo zgłosić obsłudze fakt swojej odmiennej diety, a nie zostawiać mięso na talerzu zjadając ziemniaki i surówkę. Dotyczy to również stołówek szkół i przedszkoli w przypadku dzieci.
- Idąc do restauracji warto zapytać obsługę o sposób przygotowania dań (rodzaj tłuszczu, skład potrawy, oddzielna patelnia do smażenia mięsa i warzyw itp.)
- Coraz więcej imprez okolicznościowych np. wesela, bale, respektuje wegetariańskie preferencje żywieniowe gości. Należy o to zapytać organizatorów, a zapraszając na wesele, dobrze by było, by państwo młodzi zapytali gości o rodzaj diety, by wszyscy mieli co jeść.
- W przypadku przedłużającego się okresu obciążenia fizycznego lub psychicznego jeszcze bardziej zadbać o zbilansowaną dietę, a jeśli to nie wystarczy dodatkowo stosować suplementację witamin i minerałów.
- W przypadku długotrwałego osłabienia, obniżenia nastroju, pogorszenia się stanu włosów lub bladości skóry, drętwienia kończyn itp. zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu.
- Regularnie wykonywać podstawowe badania krwi. (morfologię, MCV, poziom żelaza w surowicy krwi, itp.) Jeśli wyniki odbiegają od normy stosować odpowiednie środki zaradcze, a po kuracji powtórzyć badania.
- Odrzucenie mięsa to ewolucja lub rewolucja. Literatura mówi, że organizm ludzki lepiej sobie radzi ze stopniowym ograniczaniem pokarmów pochodzenia zwierzęcego.
E-KONSULTACJE DIETETYCZNE
Zapraszam na moją stronę VegeDietetyka na facebooku