piątek, 20 marca 2015

KILKA PORAD JAK STOSOWAĆ ZDROWĄ DIETĘ ROŚLINNĄ

Naukowcy mówią, że każda dieta roślinna jest zdrowa na każdym etapie życia i ile jest zbilansowana. Nie wdając się w indywidualne szczegóły, które wymagają rozpoznania i porady dietetyka, warto znać  najważniejsze zasady, które jeśli choć w części przestrzegać, dieta będzie zbilansowana w mniejszym lub większym stopniu. 
  • Warto wybierać różnorodne produkty, owoce i warzywa najlepiej sezonowe. Koniecznie spożywać codziennie zielonolistne warzywa: natkę pietruszki, rzeżuchę, itp.
  •  Zamiast białej mąki stosować kasze lub pieczywo i makarony pełnoziarniste  Rośliny strączkowe, mleko roślinne, ser tofu,
  • orzechy, nasiona i pestki oraz  dla wegetarian, tradycyjny nabiał i jaja to źródła białka, które muszą być obecne codziennie, co najmniej w głównych posiłkach.
  • Warto wzbogacać potrawy różnymi rodzajami mąki, o dużej ilości białka (ale nie glutenu) np. gryczaną, jaglaną, mąką z cieciorki lub orzechów.
  • Do smażenia stosować olej kokosowy,, olej z pestek winogron, rzepakowy, a na zimno olej lniany i inne oleje z orzechów lub pestek np. sezamowy, arachidowy itp.
  • Ograniczyć czarną herbatę i kawę na rzecz wody i herbatek ziołowych i owocowych. Dbać o dobre nawodnienie organizmu.
  •  Koniecznie unikać spożywania produktów słodzonych dużą ilością cukru syropem glukozowo-fruktozowym lub aspartamem, żywności o dużej zawartości sodu i tłuszczu, szczególnie tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans
  • Jeśli w menu znajdują się produkty odzwierzęce, takie jak nabiał czy jaja, najlepiej wybierać  dobrej jakości nabiał, najlepiej z mleka z tradycyjnego gospodarstwa i jaja z wolnego wybiegu karmione zdrową paszą roślinną i spożywać je z umiarem. Przyjdzie czas, że i te produkty wasz organizm odrzuci, a jeśli nie..., nie zmuszajcie go nadmiernie. Lepiej poczekać i uczyć się słuchania głosu swojego ciała 
  • Bezwzględnie korzystać regularnie ze źródła witaminy B12, a jeśli ich się nie spożywa, należy używać produktów wzbogaconych lub suplementów. 
  • Dbać o florę bakteryjną jelit, bo  ona ułatwia wchlanienie składników odżywczych i poprawia perystaltykę jelit.
  •  Należy pamiętać o ruchu na świeżym powietrzu i ekspozycji na promienie słoneczne.  
  •  W zimnej części roku zapewnić sobie regularne przyjmowanie odpowiednich dawek witaminy D w pożywieniu i suplementach.
  • W celu dostarczenia jodu do organizmu można włączyć do diety mikroalgi i wodorosty, np. dodawać spirulinę do twarogu, ciasta naleśnikowego lub sosu. Jeśli te produkty nie smakują albo brakuje komuś wiedzy na temat potraw z ich dodatkiem, warto stosować je w suplementach.
  • Dobrze jest regularnie zbogacać wiedzę dietetyczną i kulinarną
  •  Uczyć się tworzenia swojego indywidualnego stylu gotowania.
  •  Warto kupić odpowiedni sprzęt do przygotowania posiłków. Idealnym rozwiązaniem jest najnowocześniejszy robot wielofunkcyjny i prasowa wyciskarka elektryczna, ale wystarczy zwykły blender ręczny, sokowirówka i ręczny młynek do kawy. (do mielenia sezamu na pastę tahini i siemienia lnianego bezpośrednio przed użyciem, bo wtedy zachowują najwięcej swoich cennych wartości)
  •  Korzystając z żywienia zbiorowego wegetarianin ma prawo zgłosić obsłudze fakt swojej odmiennej diety, a  nie zostawiać mięso na talerzu zjadając ziemniaki i surówkę. Dotyczy to również stołówek szkół i przedszkoli w przypadku dzieci.
  •  Idąc do restauracji warto zapytać obsługę o sposób przygotowania dań (rodzaj tłuszczu, skład potrawy, oddzielna patelnia do smażenia mięsa i warzyw itp.)
  •  Coraz więcej imprez okolicznościowych np. wesela, bale, respektuje wegetariańskie preferencje żywieniowe gości. Należy o to zapytać organizatorów, a zapraszając na wesele, dobrze by było, by państwo młodzi zapytali gości o rodzaj diety, by wszyscy mieli co jeść.
  •   W przypadku przedłużającego się okresu obciążenia fizycznego lub psychicznego jeszcze bardziej zadbać o zbilansowaną dietę, a jeśli to nie wystarczy dodatkowo stosować suplementację witamin i minerałów.
  •  W przypadku długotrwałego osłabienia, obniżenia nastroju, pogorszenia się stanu włosów lub bladości skóry, drętwienia kończyn itp. zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu.
  •  Regularnie wykonywać podstawowe badania krwi. (morfologię, MCV, poziom żelaza w surowicy krwi, itp.) Jeśli wyniki odbiegają od normy stosować odpowiednie środki zaradcze, a po kuracji powtórzyć badania.
  • Odrzucenie mięsa to ewolucja lub rewolucja. Literatura mówi, że organizm ludzki lepiej sobie radzi ze stopniowym ograniczaniem pokarmów pochodzenia zwierzęcego.
Jeśli potrzebujesz porady dietetyka przeczytaj również:
E-KONSULTACJE DIETETYCZNE 
Zapraszam na moją stronę VegeDietetyka na facebooku 



jeśli podobają Ci sie moje treści, zapraszam do wsparcia