To jest przepis na wegetariański pasztet z selera, który kilka lat temu dostałam od mojej przyjaciółki Joanny :) i wielokrotnie robiłam nie tylko na święta. Polecam :)
SPOSÓB WYKONANIA
- 1 seler duży lub 2 małe ugotować w łupinie lub na parze. Obrać, rozgnieść widelcem lub lekko blenderem
- 2 duże lub 4 małe cebulki posiekać i usmażyć na ¼ szk. oleju lub oliwy z oliwek i dodać do całości
- dodać również:
- 5 jaj całych ( w wersji wegańskiej proponuję ROŚLINNE ZAGĘSTNIKI :). Przypinam, że 1 łyżka mielonego siemienia zastępuje 1 jajko)
- 4 łiyżk tartego żółtego sera (może być wegański, ale jest potrzebny do związania pasztetu i nadania mu smaku)
- ¼ szk. mleka (oczywiście może być roślinne)
- 5 łyżek płatków owsianych
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżkę suszonej bazylii 3 łyżki majeranku
- dużo soli i pieprzu by pasztet był ostry
- trochę tartej bułki, by pasztet miał odpowiednią konsystencję
- wysmarować foremkę lub naczynie żaroodporne tłuszczem i posypać bułką lub wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia
- piec w temperaturze 180C przez 1 godzinę (czasem nawet trochę dłużej)
UWAGI
- Jestem zwolenniczką kuchni kreatywnej, więc uważam, że przepis można modyfikować dodając wybiórczo różne składniki np.
- podsmażone pieczarki lub namoczone suszone grzybki
- suszone pomidorki i oliwki
- sezam i inne przyprawy indyjskie n.p curry i kurkumę (wersja orientalna)
- Śliwki suszone, które dadzą słodkawy smak
- pasztet nie nadaje sie do zamrażania, bo po rozmrożeniu jest niesmaczny. Trzeba zrobić i zjeść :) Mięsożercom też smakuje :)
Zapraszam na porady dietetyczne online. Na konsultację można sie umówić telefonicznie - 606941369, poprzez formularz kontaktowy lub interaktywny kalendarz DietDoktor