czwartek, 31 sierpnia 2017

PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA

Przyznam, że nie lubię tradycyjnej pizzy i w ogóle nie rozumiem, skad popularność tej, jak to mówię "goracej kanapki". Może istota tkwi w prostocie i możliwościach dodawania do niej wszystkiego, co sie nawinie, choć oczywiscie znane są receptury na klycznąas włoską pizzę. 

Zaproponuję Wam pizzę na spodzie z kalafiora, zamiast zrobionego  z pszennej mąki ciasta. Receptura jest na porcję dla 1 osoby.  

skladniki
  • Kalafior 200g 
  • sos pomidorowy lub pomidory z puszki a w sezonie świeże pomidory 
  • Jajo 100g (2 sztuki) - weganie muszą skorzystać z ROŚLINNYCH ZAGĘSTNIKÓW Proponuję mąkę z ciecieżycy lub ziemniaczaną ewentualnie siemię lniane mielone (1 łyżka to zamiennik 1 jajka ) 
  • Otręby owsiane 20g (2 łyżki) 
  • Sol i pieprz do smaku 
  • Farsz to istna twórczosć radosna, Można zrobić ją na swój sposób. Mogą to być Pomidory w puszce 300g
  • Ser mozzarella, 50g (2 plastry) - oczywiście może to być inny rodzaj sera tradycyjnego lub wegańskiego. pieczarki, cebulka, tofu, groszek lub kukurydza itp 
  • sos do podania - pomidorowy lub czosnkowy 
  • Ulubione przyprawy 

Sposób przygotowania:
  • Surowy kalafior ścieramy na tarce o drobnych oczkach albo miksujemy. 
  • Dodajemy jajka lub inne zagęstniki roślinne, otręby, sol i pieprz.
  • Mieszamy na jednolitą masę. 
  • Rozprowadzamy ją rownomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (wym.24x40cm). 
  • Pieczemy w temp 180 C przez ok 25-30 minut. 
  • Następnie rozsmarowujemy sos pomidorowy, układamy pozostałe dodatki i pieczemy jeszcze ok 15 minut. 
  • Sos na spod i do podania przygotowujemy z pomidorow z puszki - należy zmiksować pomidory z puszki z przyprawami. Można użyć innego sosu, np czosnkowego 
*********
jesli potrzebujesz porady psychodietetyka lub masz pomysl na wspólpracę 
  • napisz do mnie korzystajac z formularza kontaktowego 
  • zadzwoń 606941369 
  • skorzystaj ze strony VegeDietetyka na facebooku