sobota, 10 stycznia 2015

SZKOLENIE DLA GASTRONOMII Z DIETY WEGETARIAŃSKIEJ I WEGAŃSKIEJ

W związku z odmiennością diety tradycyjnej od diet wegetariańskich, i ich coraz większą popularnością przygotowałam dla Państwa mini szkolenie, na którym zapoznam Państwa ze specyfiką tej diety, a także pomogę w sprostaniu wymaganiom, jakie mają osoby nie jedzące pokarmów pochodzenia zwierzęcego,

Dowiedzą się Państwo między innymi:
  • jakie są rodzaje diet wegetariańskich

  • skąd wynika potrzeba odrzucenia mięsa i jego pochodnych z diety
  • jakie są zalety diet wegetariańskich
  • co jedzą i czego nie jedzą przedstawiciele poszczególnych odmian wegetarian
  • jakie są odzwierzęce dodatki do żywności, nawet tam, gdzie ich się nie spodziewamy
  • jakie mogą być konsekwencje zdrowotne zjedzenia nieodpowiednich potraw przez wegetarian
  • czy macie państwo w swojej restauracji menu odpowiednie dla wegetarian lub wegan
  • jak dopasować dania w swoim menu do potrzeb wegetarian
  • co można zmienić, by zadowolić klienta nie jedzącego pokarmów pochodzenia zwierzęcego
  • z czego można zrobić dania wegetariańskie
  • jakie są zamienniki mięsa i innych produktów często używanych w tradycyjnej kuchni pochodzenia zwierzęcego
  • jak ugościć wegetarian podczas imprez okolicznościowych bez drastycznych zmian w menu
Moją intencją jest zachęcenie Państwa do potraktowania wegetarian i wegan jako równoprawnego klienta i uczestnika imprez okolicznościowych.

Nie mam zamiaru piętnować ani oceniać tradycyjnej polskiej kuchni i Państwa kompetencji ale sprawić, by wegetarianie w pełni cieszyli się obecnością w Państwa lokalu
Bo trzeba przyznać, że wiedza na ten temat nie jest jeszcze powszechna i chcę ją państwu w przystępny sposób dostarczyć

Zwykle, niestety wygląda to tak, że do potraw uważanych za wegetariańskie dodaje się skwarki, wywar mięsny itd.. Na imprezach okolicznościowych wegetarianin (jeśli jego prośba w ogóle zostanie uwzględniona) płacąc tyle samo, co wszyscy, dostaje przydział na kilka kotlecików sojowych lub pieczarek panierowanych podczas gdy stoły uginają się od mięsiwa.

Wegetarian jest już ponad milion w Polsce i ich liczba stale rośnie.
Wegetarianie to wymagający, ale i bardzo wdzięczny klient.

Myślę, że zależy Państwu na zadowoleniu każdego klienta.
Jeśli jesteście Państwo zainteresowani proszę o kontakt mailowy lub telefoniczny
Zawsze jestem również do dyspozycji w konsultacji na temat innych diet np. bezglutenowej.