wtorek, 7 lipca 2015

PASTA Z BOBU I AWOKADO

Bób jest najsmaczniejszy ugotowany i jedzony po prostu od razu na ciepło, ale z niego można robić różne sałatki i pasty. Potem już zamrożony nie jest według mnie tak smaczny. Podobnie nie przepadam za mrożoną fasolą szparagową i mogę ją dodawać jedynie do zup 

pasta jest bardzo prosta 
  • 2 szklanki ugotowanego i obranego BOBU,1 AWOKADO,
  • sok z ok. 1/2 CYTRYNY,
  • SÓL i PIEPRZ do smaku,
  • 1-2 łodyżki SZCZYPIORKU
wykonanie
  • Bób z awokado i szczypiorkiem zmiksować na gładką, aksamitną pastę. 
  • Doprawić według uznania sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Szczypiorek można zastąpić inną ulubioną zieleniną np. bazylią, miętą. 
  • Nie trzeba go też miksować z pozostałymi składnikami. 
  • Można nim tylko posypać pastę. 
  • Zamiast szczypiorku można dodać nieco czosnku.