wtorek, 31 maja 2016

DWA RODZAJE KOTLETÓW Z SELERA

sposób 1
  • pokrój seler w plastry o grubości 1-2 cm
  • ugotuj w osolonym i doprawionym pieprzem lub innymi przyprawami wrzątku ok 10 minut 
  • po ostudzeniu panieruj w jajku (lub zawiesinie z siemienia lnianego) i ulubionej panierce np mąka gryczana+mielone nasiona+mielone otręby 
  • usmaż na oleju kokosowym lub innym odpornym na spalanie oleju np olej z pestek winogron lub słonecznikowy 
sposób 2
  • obierze seler 
  • zetrzyj na tarce (ja wolę drobne oczka, ale można i na grubych) 
  • dopraw solą i ulubionymi przyprawami np pieprz, papryka, majeranek 
  • wbij jajko, a jeśli go unikasz wsyp łyżkę mielonego siemienia lnianego lub innego ROŚLINNEGO ZAGĘSTNIKA
  • zagęść masę mąką ryżową, gryczaną lub płatkami owsianymi 
  • panieruj i 
  • usmaż na gorącym oleju kokosowym lub innym oleju odpornym na temperaturę lub upiecz w piekarniku ok 20-30 minut 
*************
potrzebujesz pomocy lub chcesz zaproponować mi współpracę napisz korzystając z formularza kontaktowego  lub zadzwoń pod nr 606-941-369