wtorek, 3 stycznia 2017

KLASYCZNE RISOTTO W WERSJI VEGE

Jeśli myślisz, że rizoto to ryż z czymś tam, np warzywami, to masz rację w sensie umownyn, potocznym: tak nazwya się wszystkie niemal potrawy z ryżem w roli głównej. Prawdziwe rizootto wymaga jednak odpowiednich składników i pewnej tajemniczej strategii postępowania. Nauczyłam sie jej na studiach dietetyki, na przedmiocie "technologia zywnosci".

Pierwszą ważną rzeczą jest odpowiedni rodzaj ryżu. Poiwnien to być ryż okrągły, np ALBORIO, VIALONE NANO, CARNAROLI lub ORGINARIO. Zdarza sie, zwłaszcza w marketach, że mamy napis na opakowaniu: "Ryż do risotto".... nie wiem, każdy pewnie jest inny i klient musi sam sprawdzić.

Drugą rzeczą jest płyn,  który sukcesywnie dolewamy do risotto. Musi on być zawsze ciepły, ponieważ zimny płyn zahartuje ryż i nie stanie sie on delikatny i rozpływający sie w ustach, tylko pozostanie twardy. Są osoby, które lubią taki ryż al dente, ale to nie jest klasyczne risotto :) Płynem będzie odrobina bialego wina, dla podbicia smaku, którą też trzeba podgrzać oraz nieustannie  utrzymywane w stanie wrzenia woda lub bulion w ilości, jaką wchłonie ryż. 

Punkt trzeci to inne dodatki: grzyby, groszek zielony, szpinak, szparagi itp.  dodajemy zanim dodamy ser. Muszą być podsmażone lub obgotowane jeśli taka jest potrzeba Można ten punkt w klasycznym risotto pominąć 

Punkt czwarty to sery lub śmietana. W zależności od diety dajemy tradycyjny PARMEZAN, inne sery lub ŚMIETANĘ 30% lub ich wegańskie odpowiedniki 
albo takie same produkty WEGANSKIE - śmietankę sojową lub inną, mleko kokosowe, wegański parmezan lub inne sery, których jest coraz więcej na rynku Ja często pomijam ser, bo nie lubię wegańskich serów) Serowy posmak dają płatki drożdżowe nieaktywne Zamiast wegańskiej śmietany często dolewam mleka roślinnego mojej produkcji przepis TUTAJ
Przyprawy: w zależności od rodzaju może to przede wszystkim sól i pieprz, ale również szafran, curry lub typowe zioła świeże: rukola, bazylia lub natka pietruszki dodawane zwykle pod koniec 

Sposób przygotowania. 

  • rozgrzej odrobinę oliwy, podsmaż pokrojoną drobniutko cebulkę, gdy sie zeszkli, zsuń na oddzielny talerzyk pozostawiając tłuszcz na patelni/ w rondlu, w którym przygotowujesz risotto. 
  • wsyp suchy ryż na patelnię, niech sie pruży, aż sie zeszkli, mieszaj co chwilę drewnianą łopatką lub drewnianą łyżką. 
  • podlej ciepłym winem i czekaj chwilę, aż alkohol odparuje. Jeśli nie lubisz lub nie masz wina, pomiń ten punkt. W wersji "na bogato" wino nada głębi smaku całej potrawie. 
  • Następnie stopniowo dodaj gorącą wodę lub bulion. Czekaj, aż ryż wchłonie płyn i dolewaj kolejną porcję do momentu, aż ryż będzie miękki. Mieszaj, ale niezbyt często, bo zrobi się brzydka pacia.
  • następnie dodaj inne dodatki, grzyby, groszek, szpinak lub szparagi uprzednio podsmażone/podgrzane w innym naczyniu. rukolę, zieloną pietruszkę, rukola itp. 
  • dopraw solą, pieprzem i przyprawami, które nadadzą twojej potrawie charakter, jakiego oczekujesz:  
  • na koniec śmietana lub sery (oczywiście wegańskie jak kto woli), delikatnie mieszaj do momentu, aż się połączą z potrawą. 
  • Jeśli uważasz, ostatnie punkty mogą być w odwrotnej kolejności. 
  • odchudzona wersja też być może: zamiast śmietanki jest mleko roślinne i nie dodajemy serów. Pamiętajmy żeby wtedy bardziej starannie doprawić, by potrawa nie była jałowa w smaku 
Ciekawostki na temat risotto. 
  • najbardziej klasyczne jest risotto alla parmigiana z samym parmezanem. 
  • występuje też wersja "4 sery" z nieodłączną gorgonzolą. Ta wersja mie wymaga innych dodatków: tylko ryż, wino, bulion i sery i odrobinę podstawowych przypraw 
  • Znane jest risotto alla milanese z dodatkiem szafranu nadającego potrawie piękny aromat i piękny, żółty kolor. 
  • risotto al Borolo to rizotto z dodatkiem pol litra czerwonego wina Borolo (można też dać inne, nie będzie to klasyczne risotto al Borolo ale będzie podobne)
  • do risotta z grzybami zamiast serów dodaje się śmietanę (wegańska też może być)   
Ja najczęściej robię risotto z pieczarkami i zielonym groszkiem. 
A jaka będzie twoja wersja risotto? 

Mam nadzieję, że zainspirowałam :) 


********


Jesli 
  • dopiero zaczynasz swoją przygodę z dietą roślinną
  • masz problem z jej stosowaniem 
  • cierpisz na chorobę z autagresji lub nietolerancje pokarmowe wymagające zmiany diety na bardziej bezmleczną lub bezglutenową lub inną eliminacyjną 
  • prowadzisz lokal gastronomiczny i chcesz go wzbogacić o potrawy wegańskie i wegetariańskie
  • masz inny pomysł na współpracę ze mną np poprowadzenie wykładów lub pisanie artykułów. 
skontaktuj sie ze mną 
Jestem psychodietetykiem i wegetarianką/ weganką od prawie 20 lat. Mam doświadczenie i wiedzę z medycyny naturalnej i akademickiej, masażu, psychologii, samorozwoju i oczywiście dietetyki. Nie lubię modnych trendów żywieniowych wolę solidne indywidualne podejście do każdego klienta. Pracuję online z ludźmi w rożnym wieku z całego świata. 





jeśli podobają Ci sie moje treści, zapraszam do wsparcia