A niech tam, :) Podzielę sie z wami moim patentem.
- Soczewicę zieloną i kaszę gryczaną niepaloną (koniecznie!) w równych ilościach (u mnie miarą jest filizanka do kawy o pojemności 150 ml) moczymy w zimnej wodzie conajmiej 2 godziny
- Odlewaamy wodę, w której nasza masa się moczyła, zalewamy świeżą i gotujemy w ilości wody ok 2x większej niż objętość masy, którą mamy w garnku.
- Od razu dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz inne przyprawy nadające ulubiony smak: u mnie to ziele angielskie, gozdziki, papryka ostra i czasem czosnek lub imbir (ja biorę pod uwagę również właściwości zdrowotne przypraw), ale mogą być bardziej orientalne lub bardziej wloskie: takie jakie lubicie po prostu.
- Gotujemy do miękkości i odparowania wody uważając, zwłaszcza pod koniec gotowania, by masa się nie przypalila. Mieszanie spowoduje rozpadanie sie kaszy i soczewicy, ale nie zrobi sie papka, jak przy uzyciu blendera. Masa będzie miękka, ale czuć będzie grudki. Blendera już nie używamy, chyba, że produkty za malo się rozgotowały.
- Po ugotowaniu wyłączamy gaz i dodajemy od razu mielone siemię lniane i trochę otrąb. Ja sypię mniej więcej po 2-3 łyżki. Siemię i otręby wchłną wilgoć i spowodują związanie się masy.
- Zostawiamy masę do ostygnięcia i związania.
- Gdy jest chlodna, można dodać odrobinę mąki gryczanej, jesli jest za rzadka. Jesli ktoś lubi, może dodać cdebulę pokrojoną w drobną kostkę. Ja nie dodaję. Przyprawiamy, jeśli trzeba.
- Formujemy kotlety. Moje mają tradycyjny kształt babcinych mielonych, ale są trochę mniejsze, bo duże łatwiej się rozpadają. Można też zrobić okrągłe i płaskie burgery do bułek.
- Obtaczamy w mące gryczanej (można i w bułce tartej lub innej panierce) Można też nie obtaczać, ale wypraktykowałam, że bez tego kotleciki łatwiej się rozpadają. Dotyczy to wszystkich vege kotletów/burgerów, moim zdaniem oczywiście :)
- Smażymy na ulubionym oleaju lub pieczemy w piekarniku ok 15-20 minut z każdej strony w temp. 180C
********
Mam nadzieję, że przepis Ci się spodobał. Zobacz też inne PRZEPISY
********
Jestem psychodietetykiem, od prawie 20 lat przechodzę stopniowo rożne diety roślinne, mam doświadczenie i stosowną wiedzę. Nie fascynuję sie modami dietetycznymi, choć w wielu z nich jest dużo wartosciowej wiedzy, którą trzeba wyłapać i odpowiednio używać
Proponuję
- indywidualne konsultacje online przez skype lub telefon
- coaching dietetyczny
- warsztaty zmiany nawyków
- warsztaty dla gastronomii
- publicystykę kulinarną i dietetyczną lub opinie eksperckie dla mediów
- do przygotowywanie jadlospisów używam platwormy internetowej DIETETYK PRO umożliwiającym dostarczenie jadłospisu na adres mailowy klienta.
- terapię metodą thetahealing
- dobór suplementacji