środa, 10 czerwca 2015

WEGE GOŁĄBKI Z CUKINIĄ, PESTKAMI DYNI I ORZESZKAMI PINI

Składniki na 4 porcje
  • główka białej kapusty - włoska najlepsza :) 
  • 3 marchewki
  • cukinia
  • 2 cebule
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka pestek z dyni
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki orzeszków piniowych (inne też mogą być) 
  • sól, pieprz
wykonanie:
  • Z kapusty wyciąć głąb. 
  • Główkę włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować 10 min. na małym ogniu.
  • Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  • Cebule pokroić w kostkę, wymieszać z marchewką, cukinią i pestkami dyni, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. 
  • Kapustą wyjąć z garnka, odsączyć. Zdjąć 20 największych liści, ściąć „nerwy”.
  • Na każdym liściu położyć porcję warzyw, zawinąć gołąbki,
  • ułożyć w rondlu. zalać bulionem, oliwą, octem, posypać solą i pieprzem. 
  • Dusić ok. 20 min. na małym ogniu. 
  • Na koniec można posypać uprażonymi bez tłuszczu orzeszkami piniowymi. :)

jeśli podobają Ci sie moje treści, zapraszam do wsparcia