środa, 4 listopada 2015

CZEKOLADOWY KREM Z KASZY JAGLANEJ

To jest krem, który przypomina w smaku i konsystencji popularny sklepowy produkt, którego jednak nie polecam z uwagi na, jak to mówią w popularnym programie telewizyjnym "pyszną chemię" :) 

Do przygotowania potrzeba 


  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • 2-3 łyżki masła orzechowego dobrej jakości
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki mleka (170 ml) - oczywiście może być mleko roślinne 
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • laskowych lub włoskich (niekoniecznie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej(może być zbożówka ale niekoniecznie)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu, cukru trzcinowego itp.
Przygotowanie: 
  • ugotować kaszę jaglaną i wystudzić ją 
  • w mleku rozpuścić czekoladę
  • Dodać  kawę rozpuszczalną, kaszę jaglaną, masło orzechowe, kakao, cukier, szczyptę soli. 
  • dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę 
  • na koniec dodać drobno pokruszone orzechy i dokładnie wymieszać. 
O odżywczych, smakowych i zdrowotnych walorach kaszy jaglanej przeczytasz TUTAJ