To jest krem, który przypomina w smaku i konsystencji popularny sklepowy produkt, którego jednak nie polecam z uwagi na, jak to mówią w popularnym programie telewizyjnym "pyszną chemię" :)
Do przygotowania potrzeba
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
- 2-3 łyżki masła orzechowego dobrej jakości
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki mleka (170 ml) - oczywiście może być mleko roślinne
- 2 łyżki mielonych orzechów
- laskowych lub włoskich (niekoniecznie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej(może być zbożówka ale niekoniecznie)
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki miodu, cukru trzcinowego itp.
Przygotowanie:
- ugotować kaszę jaglaną i wystudzić ją
- w mleku rozpuścić czekoladę
- Dodać kawę rozpuszczalną, kaszę jaglaną, masło orzechowe, kakao, cukier, szczyptę soli.
- dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę
- na koniec dodać drobno pokruszone orzechy i dokładnie wymieszać.
O odżywczych, smakowych i zdrowotnych walorach kaszy jaglanej przeczytasz TUTAJ