środa, 4 listopada 2015

KASZA JAGLANA DOBRA DLA KAŻDEGO

Kasza jaglana nadaje się na, śniadanie obiad, i kolację, ciasto, chleb, sałatkę, pastę, kotlety, zapiekankę, itp..... Warto ją wprowadzić nie tylko ze względu na walory odżywcze i zdrowotne, lecz również w celu wzbogacenia menu o nowe smaki. Przepisy można znaleźć w książkach kucharskich i na stronach www, forach i blogach dla wegetarian i mam dzieci z alergiami pokarmowymi.

Jeśli ktoś nie wie, jak wygląda kasza jaglana to może ją łatwo rozpozna
  • Kasza jaglana jest kaszą drobną, suchą, dość twardą.
  • Ma kolor żółty
  • Ma małe, niemal okrągłe ziarenka
  • Swoisty, neutralny, lekko gorzkawy smak łatwo łączący się z innymi komponentami potrawy
WALORY ODŻYWCZE

  • 100 g suchej kaszy jaglanej ma 348 kcal - podobnie jak inne kasze
  • Większość czyli 71 g/100 g stanowią węglowodany, w tym 3,2 g stanowi błonnik pokarmowy
  • Z przydających na 100 g 2,9 tłuszczu 1,29 g stanowią zdrowe kwasy tłuszczowe wielonienasycone.
  • W 100 g suchej masy jest 10,5 białka roślinnego, które zawiera potrzebne aminokwasy egzogenne.
  • Witaminy
    • Kasza jaglana nie zawiera witaminy C (kwas askorbinowy) ani witaminy A (retinol)
    • Ma niewiele witaminy E - 0,10 mg
    • Jej głównym zasobem są witaminy z grupy B w tym:
      • wit. B1 (tianina)– 0,73 mg
      • wit. B2 (ryboflavina) - 0,38mg
      • wit. B3 (niacyna) – 2.30 mg
      • wit. B 6 (pirydoksyna) – 0,75 mg
  • Minerały 
    • Żelaza (Fe) – 4,8 mg
    • Wapnia (Ca) – 10 mg i fosforu (P) – 240 mg
    • Potas (K) – 220 mg
    • Magnez (Mg) – 100 mg
    • Cynk (Zn) – 3.4 mg
    • Miedź (Cu) – 0,78 m
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
  •  POCZUCIE SYTOŚCI
    • Duża ilość minerałów i mikroelementów oraz wolno uwalniająca energię skrobia sprawiają, że kasza jaglana ma dużą gęstość odżywczą, to znaczy, że uzupełnia nasz organizm w potrzebne biopierwiastki. Daje to na długo poczucie sytości i przeciwdziała napadom głodu i nadmiernemu apetytowi na słodycze.Można ją zatem stosować w diecie odchudzającej.
  • ŁATWOSTRAWNA
    • Niewielka, jak na kaszę ilość błonnika, skrobia oraz inne właściwości sprawiają, że jaglanka jest produktem łatwostrawnym. Może być zatem stosowana w diecie ludzi chorych na choroby przewodu pokarmowego. Przeciwdziała nadkwasocie i regeneruje śluzówkę żołądka. Pomocna w diecie dzieci w wieku po niemowlęcym (jeśli nie ma przeciwwskazań to nawet wcześniej czyli ostrożnie zamiast innych kaszek wprowadzanych stopniowo w diecie od 8 miesiąca życia) 
  • NATURALNIE BEZGLUTENOWA
    • Kasza jaglana naturalnie nie zawiera glutenu, co sprawia, że może stanowić jeden z podstawowych produktów w  menu osób z celiakią lub z nietolerancją glutenu, która może być przyczyną wielu schorzeń od obniżonego nastroju i niestrawności do m.in. choroby Hashimoto i zespołu policystycznych jajników. Należy jednak pamiętać, że osoby z wysoką wrażliwością na gluten powinny kupować kaszę od sprawdzonych producentów, najlepiej oznaczoną symbolem przekreślonego kłosa lub napisem „produkt bezglutenowy”, by uniknąć sytuacji, gdy podczas korzystania z tej samej taśmy produkcyjnej przedostaną się do niej nawet śladowe ilości glutenu z innych zbóż.
  • OCZYSZCZAJĄCA
    • Ze względu na właściwości odkwaszające i zawartość antyoksydantów kasza jaglana oczyszcza organizm zakwaszony nadmiarem mięsa, nabiału i cukru przeciwdziałając chorobom cywilizacyjnym: miażdżycy, reumatyzmowi, nowotworom itp. Można zastosować monodietę jedząc tylko kaszę jaglaną od 3 do 14 dni pamiętając, by nie trwała zbyt długo, że należy się do niej przygotować kilkudniowym postem i  że w przypadkach poważniejszych schorzeń kurację należy przeprowadzić pod okiem lekarza lub dietetyka ewentualnie na specjalnym turnusie oczyszczania organizmu !!!
  • ANTYSTRESOWA
    • Magnez, potas, wapń, żelazo, miedź, lecytyna oraz witaminy z grupy B – B1, B2, B3 i B6 wspierają pracę układu sercowo – naczyniowego oraz układu nerwowego, pomagając uzyskać większą ich wydolność, poprawę pamięci, koncentracji, wzrost odporności na stres i zapobieganiu zmianom neurologicznym wynikającym ze starzenia się organizmu.
  • DOBRA DLA WEGETARIAN
    • Duża ilość białka roślinnego w połączeniu z innym białkiem roślin strączkowych, jajkiem lub mlekiem daje organizmowi możliwość syntetyzowania pełnowartościowego białka będącego budulcem tkanek.
    • Spora ilość żelaza, wapnia i miedzi wspiera procesy budulcowe przede wszystkim krwiotwórcze przeciwdziałając niedokrwistości, która jest przyczyną wielu chorób od osłabienia i chronicznego zmęczenia do zaburzeń pracy serca i układu nerwowego jak nerwice a nawet neuropatie.
  • DLA URODY
    • Zawarta w kaszy jaglanek krzemionka wpływa korzystnie na strukturę stawów, skóry, włosów i paznokci. Nadaje połysk włosom i paznokciom, wzmacnia je. poprawia kolor włosów,
    • Ponadto miedź uczestnicząc w syntezie barwnika zwanego melaną w skórze i włosach nadaje skórze i włosom ładny kolor i przeciwdziała siwieniu włosów.
OBRÓBKA KULINARNA
  • Kaszę jaglaną przed ugotowaniem należy dokładnie wypłukać, by pozbawić ją goryczy
  • Można podprażyć na suchej patelni lub odrobinie tłuszczu.
  • Należy zalać wrzątkiem w ilości 1:3 lub 1: 3.5, osolić. Można dodać trochę mleka, masła lub oleju.
  • Gotować 15-20 min lub po ok 10 min gotowania wstawić do piekarnika lub kąpieli wodnej na 30 min lub zawinąć w koc na co najmniej 1 godzinę.
  • 100 g suchej kaszy jaglanej ma objętość 100 ml. Po ugotowaniu waży ok 320 g i ma objętość 380 ml.
ZASTOSOWANIE
  • Najprościej jest ugotować kaszę jaglana do obiadu zamiast innej kaszy, makaronu lub ziemniaków
  • Bardzo pożywne jest śniadanie z kaszy jaglanej z dodatkiem musu jabłkowego, śliwek suszonych, rodzynek, daktyli, orzechów lub pestek.
  • Niektórzy gotują kaszę jaglaną na mleku lub z dodatkiem mleka.
  • Podobnie w wersji wytrawnej kaszę łączymy ze startymi na tarce warzywami i doprawiamy na ostro.
  • Jaglankę dodaje się też do zupy jarzynowej lub soczewicy. Wtedy sprawia że zupa jest bardziej pożywna i sycąca. 
Przykładowe przepisy: 

******
jesli potrzebujesz porady dietetyka lyb masz pomysł na współpracę, zapraszam do kontaktu 
  • przez formularz kontaktowy 
  • stronę VegeDietetyka na facebooku

********

W napisaniu artykułu pomogły mi następujące źródła 
  • "Odnowa na talerzu" Cyran Bożena 
  • "Celiakia dieta bezglutenowa” - poradnik 2012  Stowarzyszenia "Przekreślony Kłos""
  • Tabele wartości odżywczych produktów spożywczych" Kunachowicz. Hanna i wsp. 

jeśli podobają Ci sie moje treści, zapraszam do wsparcia