sobota, 14 lutego 2015

CIASTO Z KASZY JAGLANEJ Z KREMEM Z MLEKA KOKOSOWEGO

SKŁADNIKI

na ciasto 
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej ( 150g)
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka gorzkiego kakao (7g)
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego (30g)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (90g)
  • duży banan (150g)
  • 1/3 puszki mleka kokosowego (130ml)
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
na krem
  • 2/3 puszki mleka kokosowego (260ml)
  • 5 łyżek otrąb gryczanych (20g) 
  • 5 łyżek wiórków kokosowych (30g)
  • Ewentualnie 1 żółtko (weganie nie dodają) 
  • 2 łyżki jakiegoś alkoholu
WYKONANIE

Ciasto: 
  • Kaszę przepłukać, ugotować w 1,5 szklanki wody z cynamonem i przestudzić.
  • Wystudzoną kaszę zmiksować z bananem, kakao, mlekiem kokosowym, siemieniem, wiórkami. 
  • Na koniec miksowania dodać pokruszone kostki gorzkiej czekolady. Masę podzielić na 3 części. 
  • Usmażyć z każdej części placki na płaskiej nieprzywierającej patelni. (można upiec w piekarniku ok 10-15 minut) 


Krem: 
  • mleko kokosowe, otręby, wiórki podgrzać do zgęstnienia. 
  • można dodać odrobinę alkoholu dla aromatu (ale powoli) 


Połączenie
  • Placki przekładać kremem i dowolnymi owocami  
  • Wstawić do lodówki, aby krem stężał.
SMACZNEGO :) 

Moja kolekcja przepisów jest zbierana przez wiele lat i pochodzi z różnych źródeł. Podobieństwo do przepisów innych jest przypadkowe. Jeśli zechcę opublikować przepis z znajomego mi źródła, które polecam, na pewno o tym napiszę.