piątek, 6 lutego 2015

ZAWARTOŚĆ ŻELAZA W PRZYKŁADOWYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

Zawartość żelaza w 100g produktu 
  • Kasza jaglana  sucha  4.,8
  • Kasza gryczana sucha (niepalona)      2. 8
  • Kasza jęczmienna (pęczak)      1,9
  • Kasza manna   0,9
  • Makaron dwujajeczny 1,6
  • Ryż brązowy    1,3
  • Ryż biały          0,8
  • Chleb żytni razowy       2,3
  • Chleb pszenny 1,3
  • Bułka graham  2,3
  • Muesli z owoców suszonych    3,1
  • Muesli z orzechami i rodzynkami          3,9
  • Płatki kukurydziane      0,8
  • Brokuły            0,8
  • Buraki              1,7
  • Marchew         0,5
  • Seler korzeniowy / naciowy     0,4-0,5
  • Fasola (sucha)  6,4
  • Soczewica czerwona    5,9
  • Groszek zielony /konserwowy  1,7
  • Pietruszka korzeń         1,1
  • Pietruszka liście            5,0
  • Orzechy (laskowe, arachidowe, migdały)         1,9 – 3,6
  • Nasiona (sezam, słonecznik, dynia, mak)         4,2-8,1 (mak najwięcej)
  • Amarantus ziarno        14 mg 
  • Melasa buraczana        13 mg 
  • Kiwi, banan, pomarańcza         0,4
  • Brzoskwinia, jagody, porzeczki            0,6-1,2 (porzeczki czarne najwięcej)
Nie jest to jedyny czynnik wpływający na to, że uda się uniknąć anemii, ale warto jest o nim pamiętać robiąc zakupy i planując jadłospis.

Artykuł na temat znaczenia żelaza w diecie wegetariańskiej znajduje sie w zakładce TEORIA

Zestawienie zostało napisane n.podst Tabeli składu i wartości odżywczych IZZ" i danych na opakowaniach