sobota, 14 lutego 2015

CIASTO MARCHEWKOWO-BURACZKOWE

SKŁADNI
KI1 szkl. surowej startej marchwi (na drobnej tarce) 
  • 1 szkl. startych surowych buraków 
  • 3/4 szkl. oleju 
  • 1/2 szkl. ziaren słonecznika lub pokruszonych orzechów włoskich 
  • 2 szkl. mąki (można dać razową i białą pół na pół lub bezglutenową np ryżową) 
  • 1 szkl.. cukru ( można dać co innego, pół szklanki miodu xylitol itp) 
  • 3 jajka (ja oddzieliłam żółtka i ubiłam pianę z białek, którą dodałam na koniec) zamiast jaj dajemy siemię lniane 1 łyżka mielonego siemiania lnianego zastępuje 1 jajko. Zalewamy wrzatkiem i ubijamy by nie powstały grudki, studzimy i dodajemy do masy 
  • 3 łyżki letniej wody 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia lub sody
  • 1 łyżka cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 1 łyżka sproszkowanej wanilii (niekoniecznie) 
  • szczypta soli 

WYKONANIE 
  1. Piekarnik ustawić na 180 stopni. 
  2. Połączyć: olej, miód lub cukier, żółtka, wanilię, wodę -utrzeć. 
  3. Połączyć: mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem i wymieszać wszystko razem z punktem 2. 
  4. Dodać buraki, marchew i nasiona, wymieszać wszystko razem z punktu 2 i 3. 
  5. Dodać ubitą pianę z białek. 
  6. Piec ok. 50 minut. 
  7. MOŻNA PRZEŁOŻYĆ DOWOLNĄ MASĄ LUB KONFITURĄ 
UWAGA : W wersji wegańskiej klej z siemienia lnianego dodajemy do masy, a następnie czekamy by masa wchlonęła klej i stała sie bardziej zwarta  

ciasto makuje jak piernik.

SMACZNEGO :) 

to jest ciasto WEGETARIAŃSKIE. Weganie mogą je przerobić po swojemu czyli dodać 3 łyżki mielonego siemienia lnianego, które można albo połączyć z suchymi składnikami a potem dodać mokre, albo na kilka minut zalać ciepłą wodą do napęcznienia i dokładnie wymieszać, by nie zrobiły sie kluchy a następnie dokładnie wymieszać a pozostałymi składnikami. Jest to łatwe, ale trzeba dojść do wprawy 

***********
Zapraszam na porady dietetyczne online 
tel  606941369 lub formularz kontaktowy