piątek, 20 lutego 2015

KULKI WARZYWNE W SOSIE POMIDOROWYM ZWANE ALU KOFTA

Mąkę z cieciorki można użyć na wiele sposobów np. do naleśników w połączeniu z innymi rodzajami mąki lub do zagęszczaznia zupy. Ale można też zrobić danie o smaku orientalnym, które nie wymaga wielu trudno dostępnych produktów, no, :) może trochę więcej czasu na przygotowanie :) To jest jeden z moich ulubionych pomysłów na smaczne i pożywne jedzonko :)
SKŁADNIKI
Kulki warzywne:
  • 5 ziemniaków
  • 1/2 kalafiora
  • 10 dag mąki z ciecierzycy 
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • garam masala
  • olej do smażenia
Sos:
  • puszka pomidorów bez skórki 
  • 1 łyżka ghee lub zwykłego masła (oleju)
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  •  sól
  •  pieprz
  •  chili
  • 1 mały jogurt (15 dag) lub odrobina mleka roślinnego 
WYKONANIE
sos: 
  • do gorącego ghee lub innego tłuszczu dodaj imbir i chili. Jak zapachnie, dodaj resztę przypraw, chwilę smaż, mieszając. 
  • Dodaj pomidory, duś na małym ogniu pod przykryciem, aż powstanie gęsty sos. Mieszaj często, by sie nie przypalił 
  • Przetrzyj przez sitko, lub zmiksuj blenderem, wymieszaj z jogurtem lub dodaj mleka lub śmietanki roślinnej 
kulki
  • Ziemniaki i kalafiora podgotuj na półtwardo. 
  • Zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami, 
  • Wymieszaj z resztą składników, wyrabiaj chwilkę, by uzyskać jednolitą masę. 
  • Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego
  • Smaż je w gorącym oleju. 
  • Podawaj z ciepłym sosem 
smacznego :)