poniedziałek, 21 grudnia 2015

POLECAM.... KSIĄŻKĘ ATELIER SMAKU "108 POTRAW BEZGLUTENOWEJ KUCHNI WEGAŃSKIEJ

Moja prywatna definicja udanego prezentu brzmi: dobry prezent to coś, co jest użyteczne, a jednocześnie z jakiegoś powodu niezwykłe i niecodzienne, coś, czego często musimy sobie z różnych przyczyn odmówić. A tu przychodzą święta Bożego Narodzenia, imieniny, urodziny lub inne aosobiste rocznice i warto mieć pomysł na zrobienie komuś bliskiemu lub nawet sobie prezentu :) 

Bardzo dobrym pomysłem na prezent są książki. Nie mają terminu przydatności do spożycia, nie uczulają i nawet jeśli są na ten moment nie trafione, to może się okazać, że niebawem będą jak znalazł :) 

A co dopiero taaaaka książka :) 

Oto niezwykła książka kucharska, napisana przez niezwykłych ludzi Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka, dla tych, którzy z założenia, definicji, miłości do wszystkich żywych istot lub z przyczyn zdrowotnych zdecydowali odżywiać się inaczej. 

Dieta wegańska i jednocześnie bezglutenowa to wielkie wyzwanie dla osób, które do tej pory odżywiały się w sposób tradycyjny, ale również i dla wielu dotychczasowych wegetarian. Wydawać by się mogło, że bez jaj, nabiału i pszennej mąki niewiele da się zrobić. Coś się nie klei, coś się rozpada albo coś nie ma smaku.... :( Okazuje się jednak, że nie trzeba rezygnować z ciast, naleśników, pierogów, panierki, bitej śmietany i innych smaków i smakołyków, które do tej pory kojarzyły się z tradycyjnymi przepisami przekazywanymi w rodzinie i wśród znajomych. Teraz te potrawy będą wykonywane inaczej i  każdy chętny dzięki tej książce będzie mógł stać się kreatorami nowych smaków i trendów dietetycznych wśród znajomych i rodziny. :) 

Książka jest dopełnieniem strony WWW.ATELIERSMAKU.PL, gdzie wszystkie przepisy są przedstawione w formie instruktażowych, nakręconych z ogromnym wdziękiem, humorem i profesjonalizmem filmów. 

Już sam tytuł jest niezwykły. Dlaczego 108 potraw, a nie 100 albo 150? Otóż 108 jest liczbą, która w kulturach Indii i Dalekiego Wschodu uważana jest za liczbę świętą lub magiczną i symbolizuje doskonałość. 

I taką to właśnie doskonałość w formie i treści widać tu w każdym szczególe. Piękne, albumowe wydanie zachwyca doborem barw, wśród których wyróżnia się niezwykły amarantowo-buraczkowy kolor kart tytułowych okładki i poszczególnych działów tematycznych. Nawet tło tekstu przepisów dopasowane jest do kolorystyki zdjęcia potrawy. Zdjęcia dań są tak autentyczne, że od razu ślinka cieknie na myśl i widok tak pysznych i pięknych potraw. 

Bardzo dobrze skomponowana jest treść książki. Jest precyzyjny podział na rodzaje potraw, dokładne waga, (niekiedy w miarach domowych), czas przygotowania, ilość porcji i podstawowe dane dietetyczne czyli ilość kalorii, białka, tłuszczu i węglowodanów. Każdy przepis poprzedzony jest krótkim wstępem na temat walorów potrawy.

Książka nauczy przyrządzać wegańskie i bezglutenowe:
  • sałatki i przystawki
  • zupy
  • dania główne
  • pieczywo, pasty i pasztety
  • desery, ciasta i ciastka
  • przetwory i napoje 


a wśród potraw są takie, które do tej pory kojarzyły się wyłącznie z kuchnią tradycyjną: 
  • danie a la kaczka z jabłkami
  • bigos myśliwski
  • spaghetti bolognese
  • żurek gryczany
  • rosół warzywny
  • bruscetta z caprese (z wegańską mozzarellą)
  • creme brulee 
  • tiramisu  
  • sernik na zimno
i wiele innych dań.

Książka pomoże nauczyć się korzystać z produktów i dodatków znanych tylko nielicznym, odkryć ich właściwości, nauczyć się komponować smak i dodatki, w czym pomaga znajdujący się na końcu książki słowniczek pojęć. 

Nie zastanawiaj się, jeśli czytasz mojego bloga, a potrzebujesz prezentu. Wynika z tego, że pomysł jest jak najbardziej trafiony, a obdarowana osoba  na pewno się ucieszy. Książka nie tylko stanie się ozdobą półki w kuchni lub salonie, ale również inspiracją do wspólnych biesiad przy zdrowych i pysznych potrawach. 

Serdecznie dziękuję Joli i Mirkowi za tę książkę :) Pomoże mi odkryć nowe przestrzenie w mojej trochę eksperymentalnej, a trochę standardowej kuchni. A na listę planów w nadchodzącym roku wpisuję sobie wyjazd na prowadzone przez Atelier Smaku warsztaty kulinarne. 

tu znajdziecie więcej informacji o  ATELIER SMAKU


Książkę kupić można przede wszystkim  
w sklepie internetowym ATELIER SMAKU

a poza tym, między innymi w: 
a tak wygląda ta wspaniała ksiażka na mojej półce :)