Na drodze do stopniowej eliminacji produktów zwierzęcych "odpadają" kolejne produkty, aż w końcu stajemy się weganami, a w sprzyjających warunkach lub okresowo witarianami itp. Osoby nie jedzące nabiału, a jedzące jajka nazywa sie fachowo owowegetarianami lub owoweganami. O innych klasyfikacjach i podziałach przeczytasz TUTAJ
wspólną cecha zwolenników diet roślinnych, którzy coś tam jedzą, a czegoś nie jest większa dbałość o jakość i pochodzenie tego, co ląduje na ich talerzu. Najlepiej, jeśli nadal jesz jajka postarać sie o kupowanie ze sprawdzonych źródeł. Jeśli nie masz w rodzinie lub wśród znajomych osoby, która karmi kurki w sposób tradycyjny i musisz kupić jajka w sklepie to zwróć uwagę na ich oznaczenia, nie tylko na popularne już numery od 0 do 3
Zachęcam do uważnego zapoznania z wszystkimi informacjami podanymi na opakowaniach i skorupkach i dokonywania najlepszych zakupów.
świeżość czyli klasa oznaczona jest literą
Klasa A-ekstra – to jajka najświeższe, nie starsze niż
siedem dni od daty pakowania. Takie jajka to rarytas, niestety niełatwo je
dostać w sklepach. Komora powietrzna nie powinna być większa niż 4 mm;
Klasa A – zdecydowana większość jajek dostępnych w
dystrybucji to jajka klasy A. Taka klasa oznacza, że jajko jest świeże, jego
skorupka nie jest popękana, a białko – płynne i klarowne. Wysokość komory
powietrznej nie powinna przekraczać 6 mm;
Klasa B – czyli jajka drugiej klasy. Komora powietrzna
takich jaj nie powinna być większa niż 9 mm;
Kiedyś w sklepach można było sprawdzić świeżość jaj za pomocą specjalnej lampy. Dziś domowym sposobem ocenia sie świeżość jajka wkładając je do szklanki z wodą: Zasada jest prosta: im jajko bardziej leży na dnie, tym jest świeższe. Jeśli unosi sie tyko czubek, gdzie jest komora: ma już ponad 2 tygodnie, jeśli sie unosi całe, jest już stare i może nie nadawać sie do użytku.
Jaja kurze klasy A, czyli przeznaczone do handlu
detalicznego, muszą być oznaczone na skorupie numerami wyróżniającymi. Numer
taki składa się z kodu systemu chowu, kodu państwa oraz oznaczenia zakładu.
Kod systemu hodowli (tzw. "systemu utrzymania
kur"):
- 0 – jaja z produkcji ekologicznej - kury maja dostęp do wybiegu, są karmione naturalną paszą zbliżoną do tradycyjnej wiejskiej
- 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu - kury maja dostęp do wybiegu, ale dostają paszę przemysłową lepszej jakości niż kury niższych klas
- 2 – jaja z chowu ściółkowego - kury są karmione paszą przemysłową mogą sie swobodnie poruszać po dużych klatkach wypełnionych ściółką, ale nie wychodzą na dwór
- 3 – jaja z chowu klatkowego - kury siedzą w ciasnych klatkach, często są okaleczane, tuczone, karmione paszą przemysłowa wysokowydajną.
Na oznaczenie zakładu (weterynaryjny numer identyfikacyjny)
składają się:
- Kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL) w której zarejestrowany jest zakład.
- kod województwa (dwie cyfry)
- kod powiatu (dwie cyfry)
- kod zakresu działalności (dwie cyfry)
- kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry)
wielkość jaj
Od 1 sierpnia 1996 roku jaja spożywcze klasy A klasyfikowane są według wagi. Ta informacja jest podana najczęściej na opakowaniu w następujący sposób:
- XL – bardzo duże: 73 g i więcej
- L – duże: od 63 g do 73 g
- M – średnie: od 53 g do 63 g
- S – małe: po
- niżej 53 g
pozostałe klasy jaj
Klasa B to jajka drugiej klasy – komora jaja nie powinna być
większa niż 4 -9 mm
Klasa C jajka nie sortowane nadające się do przemysłu
na skorupkach jaj klasy B nie chłodniczych i nie utrwalonych
umieszcza się literę B w kole o średnicy co najmniej 12 mm;
na skorupkach jaj klasy B chłodniczych (tzn. schłodzonych w
pomieszczeniach o temperaturze 5 °C) umieszcza się trójkąt równoboczny o
długości boku co najmniej 10 mm;
na skorupkach jaj klasy B utrwalonych (w mieszaninie gazów
różniącej się od składu atmosferycznego powietrza) umieszcza się romb o
przekątnych 16 i 7 mm;
na skorupkach jaj klasy C umieszcza się literę C w kole o
średnicy co najmniej 12 mm
********
źródło: notatki ze studiów w WSBINOZ w Łodzi z przedmiotu Technologia żywności.