piątek, 11 grudnia 2015

DLA TYCH, KTÓRZY JESZCZE JEDZĄ JAJKA

Na drodze do stopniowej eliminacji produktów zwierzęcych "odpadają" kolejne produkty, aż w końcu stajemy się weganami, a w sprzyjających warunkach lub okresowo witarianami itp. Osoby nie jedzące nabiału, a jedzące jajka nazywa sie fachowo owowegetarianami lub owoweganami. O innych klasyfikacjach i podziałach przeczytasz TUTAJ

wspólną cecha zwolenników diet roślinnych, którzy coś tam jedzą, a czegoś nie jest większa dbałość o jakość i pochodzenie tego, co ląduje na ich talerzu. Najlepiej, jeśli nadal jesz jajka postarać sie o kupowanie ze sprawdzonych źródeł. Jeśli nie masz w rodzinie lub wśród znajomych osoby, która karmi kurki w sposób tradycyjny i musisz kupić jajka w sklepie to zwróć uwagę na ich oznaczenia, nie tylko na popularne już numery od 0 do 3 
Zachęcam do uważnego zapoznania z wszystkimi informacjami podanymi na opakowaniach i skorupkach i dokonywania najlepszych zakupów.

świeżość czyli klasa oznaczona jest literą 
Klasa A-ekstra – to jajka najświeższe, nie starsze niż siedem dni od daty pakowania. Takie jajka to rarytas, niestety niełatwo je dostać w sklepach. Komora powietrzna nie powinna być większa niż 4 mm;
Klasa A – zdecydowana większość jajek dostępnych w dystrybucji to jajka klasy A. Taka klasa oznacza, że jajko jest świeże, jego skorupka nie jest popękana, a białko – płynne i klarowne. Wysokość komory powietrznej nie powinna przekraczać 6 mm;
Klasa B – czyli jajka drugiej klasy. Komora powietrzna takich jaj nie powinna być większa niż 9 mm;

Kiedyś w sklepach można było sprawdzić świeżość jaj za pomocą specjalnej lampy. Dziś domowym sposobem ocenia sie świeżość jajka wkładając je do szklanki z wodą: Zasada jest prosta: im jajko bardziej leży na dnie, tym jest świeższe. Jeśli unosi sie tyko czubek, gdzie jest komora: ma już ponad 2 tygodnie, jeśli sie unosi całe, jest już stare i może nie nadawać sie do użytku. 

Jaja kurze klasy A, czyli przeznaczone do handlu detalicznego, muszą być oznaczone na skorupie numerami wyróżniającymi. Numer taki składa się z kodu systemu chowu, kodu państwa oraz oznaczenia zakładu.

Kod systemu hodowli (tzw. "systemu utrzymania kur"):
  • 0 – jaja z produkcji ekologicznej - kury maja dostęp do wybiegu, są karmione naturalną paszą zbliżoną do tradycyjnej wiejskiej 
  • 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu - kury maja dostęp do wybiegu, ale dostają paszę przemysłową lepszej jakości niż kury niższych klas 
  • 2 – jaja z chowu ściółkowego - kury są karmione paszą przemysłową mogą sie swobodnie poruszać po dużych klatkach wypełnionych ściółką, ale nie wychodzą na dwór 
  • 3 – jaja z chowu klatkowego - kury siedzą w ciasnych klatkach, często są okaleczane, tuczone, karmione paszą przemysłowa wysokowydajną. 

Na oznaczenie zakładu (weterynaryjny numer identyfikacyjny) składają się:
  • Kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL) w której zarejestrowany jest zakład.
  • kod województwa (dwie cyfry)
  • kod powiatu (dwie cyfry)
  • kod zakresu działalności (dwie cyfry)
  • kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry)

wielkość jaj
Od 1 sierpnia 1996 roku jaja spożywcze klasy A klasyfikowane są według wagi. Ta informacja jest podana najczęściej na opakowaniu w następujący sposób:
  • XL – bardzo duże: 73 g i więcej
  • L – duże: od 63 g do 73 g
  • – średnie: od 53 g do 63 g
  • – małe: po
  • niżej 53 g
pozostałe klasy jaj 
Klasa B to jajka drugiej klasy – komora jaja nie powinna być większa niż 4 -9 mm
Klasa C jajka nie sortowane nadające się do przemysłu
na skorupkach jaj klasy B nie chłodniczych i nie utrwalonych umieszcza się literę B w kole o średnicy co najmniej 12 mm;
na skorupkach jaj klasy B chłodniczych (tzn. schłodzonych w pomieszczeniach o temperaturze 5 °C) umieszcza się trójkąt równoboczny o długości boku co najmniej 10 mm;
na skorupkach jaj klasy B utrwalonych (w mieszaninie gazów różniącej się od składu atmosferycznego powietrza) umieszcza się romb o przekątnych 16 i 7 mm;
na skorupkach jaj klasy C umieszcza się literę C w kole o średnicy co najmniej 12 mm


********

źródło: notatki ze studiów w WSBINOZ w Łodzi z przedmiotu Technologia żywności. 

jeśli podobają Ci sie moje treści, zapraszam do wsparcia