czwartek, 15 grudnia 2016

HOLISTYCZNE PODEJŚCIE DO HASHIMOTO

Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, czyli chorobą z autoagresji, w której organizm wysyła przeciwciała skierowane przeciwko konkretnym tkankom i narządom organizmu, w tym przypadku tkankom i komórkom tarczycy tworząc przewlekły stan zapalny tego narządu.

Przyczyny tego schorzenia bywają bardzo różne: od skłonności genetycznych, konsekwencji wybuchów elektrowni i reaktorów jądrowych (Czarnobyl), zatrucie środowiska: toksyny w wodzie, powietrzu i pozywieniu, ostry i przewlekły stres i wiele innych jeszce nie poznanych albo rzadziej omawianych czynników.Skutki choroby Hashimoto są autoimmunizacyjne czyli mają wpływ na funkcjonowanie wielu organów i biorą pośredni lub bezpośredni udział w powstawaniu kolejnych schorzeń jak:
  • cukrzyca typu 1      
  • choroba Addisona-Biermera, schorzenie, które powoduje upośledzenie lub uniemożliwienie wchłonięcia witaminy B12 i prowadzi do tzw. anemii megaloblastycznej czyli złośliwej
  • stwardnienie rozsiane
  • Reumatoidalne zapalenie stawów zwane kiedyś gośćcem przewlekle postępującym – ogólnoustrojowa choroba reumatyczna wywołująca ogromne zniekształcenia i bóle stawów.
  • Nużliwość mięśniowa – zaburzenie pracy jednej lub wielu grup mięśni
  • toczeń rumieniowaty
  • bielactwo nabyty – zanik barwnika w skórze wywołany autoagresją organizmu w stosunku do komórek barwnikowych (melanocyt ow w skórze. 

  • Warto by  było zwrócić uwagę na współzależność tych schorzeń z Hashimoto. Jeśli pacjent nie ma rozpoznanego Hashimoto, a ma rozpoznaną jedną z wymienionych chorób lub ktoś z rodziny cierpiał na któraś z nich. Wtedy można naprowadzić diagnostykę na odpowiednie tory stosując testy lub badania i potraktować leczenie Hashimoto jako choroby współistniejącej 
  • czynniki szkodliwie wpływające na tarczycę 
    • przyjmowanie niektórych leków, np glikokortykosteroidy, interferon, aspiryna, inne sulfonamidy i NLPZ y Metale ciężkie i substancje chemicznechromrtęć – plomby amalgamatowekadmiołówfluor, -  popularne pasty do zębów, herbata, woda pitna,
    • środki owadobójcze i środki ochrony roślin np. :
    • bifenole i inne związki toksyczne znajdujące się w plastiku zwłaszcza miękkim: butelki, opakowania itdpalenie tytoniu
    •  smog elektroniczny i miejski

Wynika z tego, że choroby tarczycy są chorobami cywilizacyjnymi. Mimo ogromnego zagrożenia możemy mieć wpływ na swój stan zdrowia unikając ich na tyle, na ile jest to możliwe

          Odżywianie w chorobie Hashimoto

Jednym ze sposobów walki z chorobą Hashimoto i zapobiegania jej niekorzystnym skutkom jest stosowanie odpowiedniej diety.

Należy zwrócić uwagę na produkty zalecane i te, których należy unikać. Najważniejsze są zalecenia unikania tych, które pogłębiają stan zapalny i wpływają niekorzystnie na pracę tarczycy.

Ważna jest samoobserwacja, jak czujemy się po poszczególnych potrawach i produktach. Objawy niepożądane mogą dotyczyć samej tarczycy np. kłucie, ściskanie w gardle itp, mogą być gastryczne jak wzdęcia, biegunki, zaparcia, bóle brzucha, ogólnoustrojowe np. wzrost ciśnienia tętniczego, bóle stawów i mięśni wysypka. Objawy niepożądane mogą wystąpić w krótkim czasie po spożyciu pokarmu lub w kilka/kilkanaście godzin i być skorelowane z objawami psychosomatycznymi jak zmiana nastroju, rozdrażnienie itp.

Dieta bezglutenowa
Gluten, to białko występujące w popularnych środkowoeuropejskich zbożach jak pszenica (w tym kamut i orkisz), żyto jęczmień i owies. Gluten, zwłaszcza gliadyna głównie w pszenicy (ale i w pozostałych zbożach)  ma budowę molekularną podobną do budowy komórek tarczycy i dlatego organizm nie tolerując tego składnika pożywienia wysyła przeciwciała jednocześnie przeciwko temu rodzajowi białka i komórkom tarczycy. W podjęciu decyzji o całkowitym odstawieniu glutenu niedowiarkom może pomóc zrobienie testów na obecność transglutaminazy tkankowej oraz genów HLADQ2, HLADQ8 których wyniki dodatnie sugerują celiakię lub testów na nietolerancję pokazujące inne zaburzenia wchłaniania tego białka i wielu innych składników pożywienia.
            W pierwszym etapie dietoterapii należy wyeliminować z menu wszystkie zboża zawierające gluten i zastąpić je naturalnymi produktami bezglutenowymi. W przypadku silnych nietolerancji glutenu, w tym celiakii należy stosować żywność bezglutenową oznaczoną symbolem przekreślonego kłosa i/lub napisem: „produkt bezglutenowy” Taki produkt ma jedynie 20mcg/1kg, podczas gdy produkty o obniżonej zawartości glutenu mają 100mcg/1kg produktu. Wynika z tego, że żywność naturalnie bezglutenowa wytwarzana w tej samej fabryce i na tej samej taśmie produkcyjnej, co ta zawierająca gluten może zawierać śladowe ilości glutenu. Takie produkty będzie można ostrożnie wprowadzić dopiero wtedy, gdy spadnie liczba wytwarzanych przeciwciał przeciwtarczycowych i stosować je z umiarem. O diecie bezglutenowej NAPISAŁAM DLA CIEBIE TEN ARTYKUL 

Aktualne przepisy nakazują umieszczanie na opakowaniu i w widocznym miejscu w sklepie informacji o alergenach znajdujących się w poszczególnych towarach spożywczych.

Innym składnikiem pokarmowym, którego należy unikać jest mleko krowie, zwłaszcza to pasteryzowane i UHT, ponieważ w procesie obróbki zawartych w nim białek i cukrów następują zmiany, które powodują upośledzenie ich wchłaniania przez organizm człowieka 

Gluten i mleko są przyczyną zespołu nieszczelnego jelita, który wywołuje przedostawanie wsie niestrawionych białek do krwiobiegu, a co za tym idzie reakcje autoimmunologiczne organizmu

ZBOŻA I PRZETWORY ZBOŻOWE ORAZ ZIEMNIAKI I PRZETWORY ZIEMNIACZANE
dozwolone
  • ryż, kukurydza, gryka
  • amarantus, proso, komosa ryżowa (quinoa), sorgo, teff
  • ziemniaki(niektóre źródła podają, że ziemniaki są niewskazane, należhy zwrócić uwagę na samopoczucie po ich spożyciu), topinambur, maniok (i powstała z jego odmiany czyli manioku skrobi tapioka)
  • karob (mączka chleba świętojańskiego)
  • specjalistyczne, odpowiednio oznaczone bezglutenowe przetwory zbożowe: mąki, pieczywo, pieczywo cukiernicze (deserowe i trwałe), makarony, płatki  śniadaniowe
  • owies bezglutenowy
produkty mogące zawierać śladowe ilości
  • przetwory na bazie kukurydzy (kaszka kukurydziana, płatki kukurydziane, chrupki kukurydziane, itp.)
  • przetwory na bazie ryżu (płatki ryżowe, itp.),
  • przetwory na bazie ziemniaków (mąka ziemniaczana, chipsy
  • i prażynki ziemniaczane, puree ziemniaczane, itp.)
  • kasza gryczana, kasza jaglana niecertyfikowana (kasza jaglana jest niewskazana w chorobach tarczycy)
  • ziemniaki(niektóre źródła podają, że ziemniaki są niewskazane, należhy zwrócić uwagę na samopoczucie po ich spożyciu), topinambur, maniok (i powstała z jego odmiany czyli manioku skrobi tapioka)
  • pozostałe przetwory na bazie bezglutenowych zbóż
produkty całkowicie zabronione
  • pszenica, jęczmień, żyto i owies
  • pszenżyto, orkisz, durum, kamut
  • mąki, pieczywo, pieczywo cukiernicze bułki, ciasta ciastka), makarony
  • kasze (pęczak, perłowa, manna), otręby, zarodki, musli, płatki, kuskus, semolina, bulgur, wyroby garmażeryjne, itp. wytworzone z podanych wyżej rodzajów zbóż
  • seitan – gluten używany jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej i wegańskiej
  • słód jęczmienny
OWOCE, WARZYWA, PRZETWORY OWOCOWE
 I WARZYWNE, GRZYBY
Dozwolone bez ograniczeń
  • wszystkie rodzaje owoców i warzyw (surowe i gotowane bez dodatku niedozwolonych składników)
  • grzyby 
  • przetwory owocowe (przeciery, samodzielnie robione bez dodatków niedozwolonych składników
  • bezglutenowe certyfikowane galaretki i kisiele
produkty mogące mieć w składzie pochodne glutenu lub śladowe jego ilości
  • owoce i warzywa suszone oraz kandyzowane
  • koncentraty galaretek i kisieli
zabronione
  • gotowe pasztety sojowe
  • gotowe przetwory warzywne (przeciery, pasty, itp.)    
  • przetwory owocowe i warzywne zawierające gluten, np. sosy warzywne z makaronem
  • gotowe dania warzywne (zupy, fasolki w sosach, sosy do ryżu i makaronu)
  • koncentraty zup i sosów obiadowych
  • warzywa zawierające geitrogeny czyli brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem natomiast soje i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu.           
MLEKO I PRZETWORY MLECZNE
zabronione
·        Należy odstawić całkowicie produkty z mleka krowiego zwłaszcza pasteryzowanego i UHT
·        Nie wolno jeść deseków i jogurtów zawierających gluten np. płatki zbożowe
produkty, które mogą być źle tolerowane
·   inne rodzaje mleka innych zwierząt np. owcze, kozie, o ile nie wystąpią reakcje nietolerancji lub dyskomfortu po  ich spożyciu
· ostrożnie również z serami ponieważ w składzie mogą zawierać gluten
·   Mleko i przetwory sojowe są niewskazane tym bardziej im większy niedobór jodu jest w organizmie i im większe są problemy z jego przyswajaniem. Zawierają geitrogeny, które upośledzają wchłanianie jodu i wpływają niekorzystnie na pracę tarczycy
· Większość twardych żółtych ser ow tak jak parmezan ementaler itd. Nie zawiera glutenu. Mogą dawać objawy nietolerancji ze względu na histaminę, mleko krowie i konserwanty
dozwolone
· Mleko roślinne z ryżu, migdałów lub orzechów (ale nie arachidowych, bo tarczyca ich nie lubi)
·    Można spróbować niepasteryzowanego mleka krowiego lub innego. Jeśli nie będzie objawów dyskomfortu po jego spożyciu można spożywać w niewielkich ilościach
                                  
MIĘSO, DRÓB, RYBY, OWOCOWE MORZA, PRZETWORY MIĘSNE I RYBNE, sobie darujemy, bo tu jest dieta wegetariańska, jaja moożna jeść ale trzeba WYBRAĆ NAJLEPSZE

CUKIER, MIÓD, ORZECHY, SŁODYCZE, LODY 
I SORBETY
·    Słodycze i ogólnie cukier należy wyłączyć z diety, zwłaszcza na początku terapii do czasu zmniejszenia się stanu zapalnego
·  Szczególnie zwrócić uwagę na wszelkie gotowe wyroby z syropem glukozowo fruktozowym, aspartamem drobnymi kruszonymi wafelkami lub herbatnikami itp. 
Bezglutenowe są
·     Samodzielnie upieczone ciasta na bazie mąki bezglutenowej
· certyfikowane słodycze np. firmy Bezgluten, Balwiten, Shaar itp.
·        większość wyrobów firmy Goplana, np. czekolady
·        Niektóre wyroby firmy Jutrzenka
·        Wszystkie lody firmy Grycan (lody mleczne są niewskazane z powodu mleka krowiego)

TŁUSZCZE, SOSY ORAZ PRZYPRAWY
·  oleje roślinne (z wyjątkiem oleju z pszenicy), oliwy (bez dodatku niedozwolonych składników)
·    oleje i orzechy zawierające tłuszcze omega 3 – olej lniany, siemię lniane, orzechy włoskie
·      masło najlepiej ghee (klarowane)
· margaryny do smarowania, smażenia i wypieków (bez dodatków)
·        smalec (bez dodatków)
· sól, przyprawy naturalne kupowane oddzielnie (pieprz, papryka, wanilia, kminek, imbir, cynamon, itp.)
·      chrzan tarty (bez dodatków)
ostrożnie stosować po przeczytaniu składu
·        ketchupy, majonezy, musztardy, chrzan
·        z dodatkami
·        sosy (sałatkowe, majonezowe, itp.)
·   bezglutenowy sos sojowy tamari (sporadycznie z uwagi na soję)
·        buliony oraz inne koncentraty przypraw
·        mieszanki przypraw
·        koncentraty sosów
·        żelatyna
·  oleje rafinowane i margaryny (tylko miękkie a najlepiej żadnych)
zabronione
·        olej z pszenicy
·   przetwory zawierające gluten, np. panierka na bazie bułki tartej, otręby pszenne, zarodki pszenne itp.

NAPOJE 
  •     trzeba ograniczyć lub do minimum kawę i herbatę czarną bo utrudnia wchłanianie jodu i innych minerałów. 
  •     Pić odpowiednia ilość dobrej jakości wody o odpowiednim pH i redoxie Polecam Wam WODĘ CORAL-MINE

Tak jak wczesniej napisałam trzeba bardzo uwaznie obserwować siebie, bo to dawka tworzy truciznę. Bzrdzo restrykcyjna dieta jest najbardziej skuteczna, ale nie kazdy ją dobrze znosi. Najwazniejse to unikać mleka i pszenicy oraz wszelkich konserwantów i słodzików. Pozostałe niezbyt korzystnie wplywajace produkty trzeba spozywać sporadycznie i rotacyjnie czhyli jak jedno to nie drugie 

Istnieje teoria, że dieta roslinna jest niewskazana w Hashimoto z uwagi na soję i rosliny strączkowe. Nie jest to też do konca prawda, poniewaz spora grupa osób zaleca dietę paleo-wegańską, tzw. PEGAN, czyli dietę, którą prapraprzodkowie stosowali zanin zaczęli spożywać mięso upolowanych zwierząt i uprawiać zboża. Opiera się ona o owoce warzywa, liście, zioła, nasiona i orzechy. Trzeba wziąć pod uwagę, jak mówi Łukasz Łuczaj autor ksiżki "Dzika Kuchnia", że ilość roślin jadanych przez wspolczesnego człowieka jest daleko daleko mniejsza od ilości roslin, które jadano różnych epokach, nawet kilkadziesiat lat tamu zwłaszcza na wsi. Do dziś ta tradycja jest kultywowana zwłaszcza tam, gdzie daleko do miasta i wraca do popularnosci dzięki szerzącej się ciekawości 

 DZIAŁANIA WSPOMAGAJACE DIETĘ

Oczyszczanie organiamu
  • Dieta bezglutenowa i bezmleczna pomaga w oczyszczeniu jelit ze zbędnych treści i zapobiega zagrzybianiu organizmu
  • oczyszczania jelit
  • odgrzybianie i odrobaczanie 
  • Należy również zadbać o stan flory bakteryjnej i perystaltyki jelit stosując naturalne źródła probiotyków (kiszonki, kefiry i jogurty z mleka niepasteryzowanego, odpowiednia ilość błonnika w diecie),
  • Oczyszcanie wątroby: można zastosować ostropest plamisty lub zrobione z niego suplementy lub olej lub inne metody, np wedlug M. Tombaka, pamiętajac jednak, by poprzedzić to  oczyszczaniem jelit.   

Dostarczenie mikro i makroelementów\
  •  W pożywieniu
    • Cynk -  siemię lniane, pestki dyni, mąka sojowa (niezalecana) kakao, mięso wołowe i wieprzowe zwłaszcza wątroba
    • Selen – orzechy brazylijskie, ryż brązowy, woda mineralna „selenka” z Wieńca Zdroju koło Włocławka (dostępna w wielu sieciach supermarketów i sklepów spożywczych)
  • Suplementacja dobrej jakości zestawami mikro i makroelementów wytwarzanych z naturalnych składników. 
  • Polecam doskonałej jakości suplementy  Coral-Club, której to firmy jestm niezaleznym dystrybutorem. Więcej informacji uzyskacie osobiście ode mnie.  Sporo wiedzy dostarcza Wam posty z dzialu PRODUKTY CORAL-CLUB. Możesz sie zarejestrować, stać sie rózwnież niezaleznym dystrybutorem i kupować produkty tej firmy po cenie klubowej jeśli skorzystasz Z MOJEGO LINKU REFERENCYJNEGO

\
    PSYCHOSOMATYCZY WYMIAR CHORÓB TARCZYCY 
 Tarczyca jest bardzodelikatnym narządem bardzo mocno połączonym z innymi gruczołami dokrewnymi i systemem nerwowym. Jego stan wpływa na funkcjonowanie całego organizmu i na reakcje psychiczne.
    Mogą wystąpić takie objawy jak ociężałość, brak chęci do życia, kłopoty z koncentracja, osłabienie pamięci depresja.  

Przyczyną choroby tarczycy mogą być 
  • Ostry stres - traumatyczne wydarzenia,  nagłe rozstania, utrata pracy,  wypadki, śmierć lub ciężka choroba bliskiej osoby
  • Przewlekły stres:  długotrwałe trudności w rozwiązywaniu problemu życiowych
  • przemęczenie,   przepracowanie, przeciążęnie obowiązkam, 
  • Trudności w komunikacji z ludźmi:,   konflikty,  presja otoczenia, brak asertywności, konformizm, tłumienie swojego zdania, niezdolność do samoobrony i zaufania innym.,
  •  trwanie bezustannie w gotowości bojowej w obawie, że coś się stanie. 
  •   tłumienie lęku i innych, zwłaszcza negatywnych emocji
  • brak wsparcia i umiejętnosci proszenia o pomoc z rożnych powodow, np wstydu czy lęku przed ocena innych

Proponowane przeciwdziałania
  • Najważniejsza jest samoakceptacja
    • Szacunek dla siebie – jestem ważna/y sama/sam dla siebie
    • Dostrzeganie swoich potrzeb i realizowanie ich w miarę możliwości
    • Docenianie i nagradzanie swoich osiągnięć i nagradzanie siebie w odpowiedni sposób
    •  Dostarczanie sobie pozytywnych bodźców, np. masaż,
    • Obiektywna i życzliwa ocena słabych stron i spokojne i konsekwentne dążenie do ich wyeliminowania w miarę możliwości 
  • higiena psychiczn
    • unikanie zbędnych negatywnych informacji, np. dzienniki telewizyjne, kroniki kryminalne itp
    • zdystansowanie się do rzeczy sytuacji i osób, na które nie mamy wpływu
    • unikanie chaosu i zbędnego pośpiechu
    • dbanie o ład i porządek wokół siebie, np. odkładanie rzeczy na swoje miejsce
  • planowanie celów krótko i długofalowych
    •  planowanie dnia (ale nie więcej niż 3 ważne rzeczy, kiedy je zrobimy sięgamy po następne)
    • oddzielanie spraw istotnych od błahych
  • komunikacja z ludźmi
    •  nauka asertywności
    • unikanie zbędnego angażowania się w cudzie sprawy i nadopiekuńczości w stosunku do bliskich (o ile zaburza to zaspokajanie własnych potrzeb)
    •  nauka wyrażania swojej opinii
    • jeśli to jest najlepsze wyjście należy ograniczyć kontakty z ludźmi, którzy wywołują negatywne\kontakt z  życzliwymi, konstruktywnymi przyjaciółmi lub znajomymi
    • dobrze jest nauczyć sie prosić o pomoc, zwierzać sie bliskim ludziom, słuchać opinii, nawet  jesli są odmienne pokazują różnorodnosć mozliwosci spojrzenia na daną sprawę 
    • budowanie udanych związków partnerskich (miłość, przyjaźń) 
  • kreatywność
    • dbałość o swój wygląd (życzliwie i nie do przesady)
    •  śpiewanie i tańczenie w domu, najpierw w samotności potem można robić to wśród innych ludzi, np. w klubie fitness lub innym miejscu, gdzie spotykają się ludzie)
    • kontakt z twórczością niosącą pozytywne emocje: kino, książki, muzyka 
    • hobby
    • udział warsztatach poprawiających kreatywność np. vedic art, terapia tańcem itp i regularnie niż raz na jakiś czas intensywnie)
    • nauka relaksacji i medytacji dostosowana do siebie metodą
  • ruch na świeżym powietrzu dostosowany do wieku, sprawności i preferencji (lepiej po trochu, stopniowo)
  • dostarczanie sobie promieni słonecznych, których fotony korzystnie wpływają na psychikę i zdrowie również przez wywarzanie witaminy D na powierzchni skóry
  • dążenie do rozwiązania swoich problemów: poszukiwanie pomocy
  • jeśli samodzielnie nie można sobie poradzić ze swoim stanem psychicznym należy koniecznie zgłosić się o pomoc do terapeuty, coacha, psychologa lub interwenta kryzysowego a nawet psychiatry. Ja jestem psychodietetykiem, od lat zgłębiam wiedzę na temat wspomagania rozwoju umyslu i ducha człowieka 
Zgodnie z definicją WHO zdrowie to nie tylko brak choroby i nie tylko stan naszego zdrowia fizycznego. Aby osiągnąć trwałą jego poprawę warto zrobić przewartościowanie swojego stylu życia, jedzenia i myślenia i dążyć do tego konsekwentnie i zgodnie ze swoim systemem wartości i możliwościami. Jest o co walczyć J

*********
potrzebujesz porady dietetyka zadzwon do mnie pod nr 606941369, poprzez formularz kontaktowy i lub poprzez stronę VegeDietetyka NA facebooku