czy jedliście babę ziemniaczaną? To jest taka niezwykła zapiekanka, którą można upiec w typowej formie na babkę wielkanocną i zjeść z dodatkiem jakiegoś sosu pomidorowego lub czosnkowego i koniecznie z zieleniną, bez której prawie żadna potrawa na ciepło nie powinna sie pojawiać na stole :)
Składniki na 4-5
porcji (można zrobić połowę porcji)
- 1 kg ziemniaków,
- 400 g pieczarek
- 2 średnie cebule, (może być też czosnek)
- 2 jajka, (gdy jest nietolerancja lub dla wegan zastąpić 1 jajko łyżką mielonego siemienia lnianego pamiętając o tym by ciasto dlużej poleżało by wchłonęło)
- 100 g mąki - zamiast pszennej najlepiej użyć inną np. ryżową lub kukurydzianą pól na pół z ziemniaczaną
- 15 ml oleju
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek itp.
Wykonanie.
- Cebulę i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce.
- Dodać mąkę, jajka, przyprawy,wymieszać.
- Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać do masy ziemniaczanej.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, nałożyć ciasto.
- Piec w temperaturze 180C około 1 godziny.
********
skontaktuje sie ze mną
- potrzebujesz pomocy dietetyka
- masz pomysł na ciekawą współpracę
skontaktuje sie ze mną
- zadzwoń pod nr 606-941-369
- napisz za pomocą formularza kontaktowego
- odwidź moją stronę VegeDietetyka na facebooku