sobota, 31 stycznia 2015

ZAPIEKANKA BURACZANO-ZIEMNIACZANA

Nie mam potrzeby pisania ogromnej ilości przepisów. Specjalizują sie w tym inne portale kulinarne, również wegetariańskie i wegańskie. Będę natomiast publikować moje sprawdzone pomysły, najczęściej z prostych, wszędzie dostępnych składników, dające możliwość modyfikowania ich wedle własnych upodobań.

To jest moja ulubiona zapiekanka :) Robię ją dość często, chociażby z powodu właściwości zdrowotnych, jakie maja buraczki.

A oto przepis
na żaroodporne naczynie o wymiarach 30/18 cm. z przykryciem potrzeba

  • 500 g ziemniaków 
  • 500 g buraczków 
  • 300 g cebuli 
  • 50 g masła lub, jeśli nie jesz masła, kilka łyżek oliwy lub oleju 
  • sól, pieprz, majeranek (inne przyprawy kuchni polskiej według uznania) 

ewentualnymi dodatkami mogą być

  • gotowana wcześniej cieciorka, fasola itd 
  • tofu - przesmażone lub jedynie marynowane w przyprawach 

Zabieramy się do pracy :)

  • obieramy warzywa i myjemy je 
  • ścieramy ziemniaki na tarce w plasterki tak jak mizerię 
  • oddzielnie ścieramy buraczki i cebule na grubych oczkach do warzyw 
  • układamy warstwami 
  • ziemniaki, buraki, cebulę, dodatki (tofu, cieciorkę itp) 
  • przyprawiamy 
  • kładziemy następne warstwy w tej samej kolejności 
  • na wierzch kładziemy pastereczki ziemniaków 
  • ponownie przyprawiamy 
  • na wierzch kładziemy plasterki masła lub skrapiamy oliwą lub olejem  
  • przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika o temperaturze 180C 
  • pieczemy godzinkę 
  • jeśli ktoś lubi chrupiącą skórkę, może na 15 minut włączyć termoobieg 
  • osoby, które nie wyobrażają sobie zapiekanki bez sera również może ją nim posypać około 15 przed upływem czasu pieczenia (ja nie mam takiej potrzeby) 
zapiekanka jest bardzo pyszna, nie ma potrzeby psucia jej smaku sosami lub ketchupem 
jeśli chcecie zrobić ją jako dodatek do tzw. wegetariańskich "kotletów", to robimy bez dodatków. 

SMAAAAACZNEEEEEGOOOO  :) :) :)