poniedziałek, 2 kwietnia 2018

ŻUREK W WERSJI VEGE

Przechodząc na dietę  wegetariańską lub całkowicie roślinną myślimy czasem, że trudno będzie zrobić wiele tradycyjnych potraw. Uczenie się weganizowania tradycyjnych potraw, o którym przeczytasz tutaj to nie tylko roślinne kotlety zwane też burgerami czy klasyczna pasta hummus, to coraz to nowsze pomysły i zabawa produktami. Wiedzy teraz wszędzie jest mnóstwo, a i tak dojdziecie do wniosku, że podstawa to warzywa i rośliny strączkowe, więc jeśli masz w domu fasolę i włoszczyznę i dużo fajnych, różnorodnych przypraw, to zawsze coś zrobisz. 

Jedną z zup, która roślinożercom sprawia problem jest żurek. Miałam z nim trochę przygód, np zrobiłam gęsty i bezsmakowy klej lub żurkową zupę grzybową, ale krok po kroku doszłam do optymalnej, smacznej wersji. 

Potrzebne są 
  • ziemniaki 300-400g
  • cebula ok 250g
  • czosnek - ok 2-3 ząbki, a można i więcej 
  • butelka żurku 0.33l (moze być żytni, kupiony w dobrej piekarni) lub gryczany lub jaglany, np firmy Kowalewski, który kupisz w sklepach na stoiskach ze zdrową żywnoscią lub innych stoiskach z przetworami.
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, dużo majeranku,  ziele angielskie i liść laurowy  
  • bezzapachowa oliwa z oliwek lub olej, który lubicie. 
  • ok 2.5 l wody. 
  • opcjonalnie odrobina grzybków suszonych i 
  • niewielka kostka wędzonego tofu. 
Przygotowanie.
  • Do gotującej sie wody wrzuć pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy, gotuj do niemal całkowitej miękkości ziemniaków.
  • W połowie czasu gotowania wrzuć pokrojona drobniutko surową niewielką cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  • pozostałą cebulę, również drobno pokrojoną, przesmaż na patelni na oliwie lub oleju na lekko złoty kolor. 
  • Możesz też usmażyć oddzielnie skwareczki z pokrojonego w kosteczkę wędzonego tofu. (opcjonalnie) 
  • Gdy już ziemniaki będą prawie miękkie wlej żurek z butelki, niech się zagotuje. dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem 
  • następnie dodaj przesmażoną cebulkę. 
  • Niektórzy lubią odrobinę drobno pokrojonych grzybków suszonych lub tzw. pyłu grzybowego czyli suszonych grzybków zmielonych w młynku lub blenderze. (to jest dodatek, nie może zdominować smaku) 
  • skwareczki z tofu dodaj pod koniec gotowania lub dopiero przy podawaniu. 
  • Pogotuj jeszcze kilka minut, by przeszły wszystkie smaki.
  • Jeśli żurek jest za gęsty, dolej wody i ponownie sprawdź smak i dopraw. 
  • Trening czyni mistrza, więc trzeba trochę pobalansować smakami, ale mam nadzieję, że efekt będzie lepszy od wersji tradycyjnej.    
**********
Jeśli potrzebujesz pomocy dietetyka, sesji ThetaHealning lub masz pomysł na współpracę 
  • skorzystaj z formularza kontaktowego 
  • zadzwoń do mnie 606941369 
  • skontaktuj się przez moja stronę VegeDietetyka na facebooku

jeśli podobają Ci sie moje treści, zapraszam do wsparcia