sobota, 19 września 2015

PASTA HUMMUS

Pasta hummus to klasyka gatunku :) Pochodzi z kuchni arabskiej, Jest źródłem białka (cieciorka) i wapnia (pasta tahini)

Dla wielu jest zbyt pracochłonna i wolą kupić gotową, ale ja zachęcam do tego, by ją zrobić samodzielnie: wystarczy na dłużej i będzie bez konserwantów i emulgatorów. 
Doskonale smakuje jako pasta na kanapki, tosty, naleśniki i tortille lub jako deep do moczenia pokrojonych w paski warzyw np papryka, seler naciowy itp. 

Do wykonania potrzebujemy 
  • 5 łyżek gotowej pasty tahni
  • lub możemy ją zrobić z: 
    • 5 łyżek ziaren sezamu 
    • 2 łyżki oliwy extra vergine lub oleju lnianego (jeśli ktoś woli) 
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • mały ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 250 g już wystudzonej, ugotowanej cieciorki (leniuchy pewnie wezmą z puszki)
  • 70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody (lub wywaru z gotowania ciecierzycy)
  • Sól, pieprz
Wykonanie
  • pasta tahini hand made
    • Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas lekko uprażyć Uprażony sezam ostudzić i zemleć, najlepiej ręcznym blenderem lub w młynku do kawy.
    • Dodać oliwę extra vergine lub olej lniany i dokładnie zmiksować.
  • gotowanie ciecierzycy 
    • Ciecierzycę należy moczyć ją przez noc w zimnej wodzie,wymienić wodę na świeżą (co najmniej 2.5 razy tyle, co ilość ciecierzycy) 
    • gotować bez pokrywki (z uwagi na szkodliwe gazy)  na małym ogniu do miękkości 
    • Do gotowania można dodać 2  ząbki czosnku i gałązkę szałwii lub specjalne przyprawy ziołowe do gotowania roślin strączkowych 
  • zmiksować ostudzoną ciecierzycę z pasta tahini, 
  • dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, wyciśnięty czosnek, sok z połówki cytryny) sól i pieprz do smaku
  • jeśli jest zbyt gęsta dodać odrobinę wody do uzyskania żądanej konsystencji 
  • miksować na jednorodną masę 
Możemy hummus wzbogacić o zioła np kolendrę lub natkę pietruszki, suszone pomidorki, czarnuszkę lub zostawić pastę czystą

smacznego 

Zachęcam również do tworzenia własnych połączeń z WŁOSZCZYZNY I FASOLI i skorzystania z działu PRZEPISY