sobota, 19 września 2015

PASTA HUMMUS

Pasta hummus to klasyka gatunku :) Pochodzi z kuchni arabskiej, Jest źródłem białka (cieciorka) i wapnia (pasta tahini)

Dla wielu jest zbyt pracochłonna i wolą kupić gotową, ale ja zachęcam do tego, by ją zrobić samodzielnie: wystarczy na dłużej i będzie bez konserwantów i emulgatorów. 
Doskonale smakuje jako pasta na kanapki, tosty, naleśniki i tortille lub jako deep do moczenia pokrojonych w paski warzyw np papryka, seler naciowy itp. 

Do wykonania potrzebujemy 
  • 5 łyżek gotowej pasty tahini
  • lub możemy ją zrobić z: 
    • 5 łyżek ziaren sezamu 
    • 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy extra vergine, oleju lnianego  
  • do samego humusu dodajemy jeszcze 1 łyżka oleju  tłoczonego na zimno 
  • sok z połówki cytryny
  • 250 g już wystudzonej, ugotowanej cieciorki (leniuchy pewnie wezmą z puszki)
  • 70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody (lub wywaru z gotowania ciecierzycy)
  • Sól, pieprz 
Wykonanie

do wykonania użyłam mojego blendera Tefal, Tefal Perfectmix+ BL811D38 który mimo niewielkiej stosunkowo ceny daje  radę Możesz użyć ręcznego lu jeśli masz innego kielichowego, najlepije by miał więcej mocy niż 1000w 
  • pasta tahini hand made
    • Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas lekko uprażyć Uprażony sezam ostudzić i zemleć, najlepiej ręcznym blenderem lub w młynku do kawy.
    • Dodać olej sezamowy lub oliwę extra vergine lub inny olej  tłoczony na zimno i dokładnie zmiksować.
  • gotowanie ciecierzycy 
    • Ciecierzycę należy moczyć ją przez noc w zimnej wodzie,wymienić wodę na świeżą (co najmniej 2.5 razy tyle, co ilość ciecierzycy) 
    • gotować bez pokrywki (z uwagi na szkodliwe gazy)  na małym ogniu do miękkości 
    • Do gotowania można dodać 2  ząbki czosnku i gałązkę szałwii lub specjalne przyprawy ziołowe do gotowania roślin strączkowych 
  • zmiksować ostudzoną ciecierzycę z pasta tahini, 
  • dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, wyciśnięty czosnek, sok z połówki cytryny) sól i pieprz do smaku
  • jeśli jest zbyt gęsta dodać odrobinę wody do uzyskania żądanej konsystencji 
  • miksować na jednorodną masę 
Możemy hummus wzbogacić o zioła np kolendrę lub natkę pietruszki, suszone pomidorki, czarnuszkę lub zostawić pastę czystą. Widziałam też przepis na hummus czekoladowy 

naprawdę, lepiej zrobić samemu, a nie kupować 

smacznego 

Zachęcam również do tworzenia własnych połączeń z WŁOSZCZYZNY I FASOLI i skorzystania z działu PRZEPISY 

***********

zachęcam do skorzystanie z porad dietetycznych lub sesji Tetahealing 
kontakt przez formularz lub telefonicznie 60694369 
zaprasza do polubienia i obserwowania mojej strony VEGEDIETETYKA NA FACEBOOKU


  


jeśli podobają Ci sie moje treści, zapraszam do wsparcia