Pasta hummus to klasyka gatunku :) Pochodzi z kuchni arabskiej, Jest źródłem białka (cieciorka) i wapnia (pasta tahini)
Dla wielu jest zbyt pracochłonna i wolą kupić gotową, ale ja zachęcam do tego, by ją zrobić samodzielnie: wystarczy na dłużej i będzie bez konserwantów i emulgatorów.
Doskonale smakuje jako pasta na kanapki, tosty, naleśniki i tortille lub jako deep do moczenia pokrojonych w paski warzyw np papryka, seler naciowy itp.
Do wykonania potrzebujemy
- 5 łyżek gotowej pasty tahini
- lub możemy ją zrobić z:
- 5 łyżek ziaren sezamu
- 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy extra vergine, oleju lnianego
- do samego humusu dodajemy jeszcze 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno
- sok z połówki cytryny
- 250 g już wystudzonej, ugotowanej cieciorki (leniuchy pewnie wezmą z puszki)
- 70 - 80 ml zimnej przegotowanej wody (lub wywaru z gotowania ciecierzycy)
- Sól, pieprz
Wykonanie
do wykonania użyłam mojego blendera Tefal, Tefal Perfectmix+ BL811D38 który mimo niewielkiej stosunkowo ceny daje radę Możesz użyć ręcznego lu jeśli masz innego kielichowego, najlepije by miał więcej mocy niż 1000w
do wykonania użyłam mojego blendera Tefal, Tefal Perfectmix+ BL811D38 który mimo niewielkiej stosunkowo ceny daje radę Możesz użyć ręcznego lu jeśli masz innego kielichowego, najlepije by miał więcej mocy niż 1000w
- pasta tahini hand made
- Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas lekko uprażyć Uprażony sezam ostudzić i zemleć, najlepiej ręcznym blenderem lub w młynku do kawy.
- Dodać olej sezamowy lub oliwę extra vergine lub inny olej tłoczony na zimno i dokładnie zmiksować.
- gotowanie ciecierzycy
- Ciecierzycę należy moczyć ją przez noc w zimnej wodzie,wymienić wodę na świeżą (co najmniej 2.5 razy tyle, co ilość ciecierzycy)
- gotować bez pokrywki (z uwagi na szkodliwe gazy) na małym ogniu do miękkości
- Do gotowania można dodać 2 ząbki czosnku i gałązkę szałwii lub specjalne przyprawy ziołowe do gotowania roślin strączkowych
- zmiksować ostudzoną ciecierzycę z pasta tahini,
- dodać pozostałe składniki (olej sezamowy, wyciśnięty czosnek, sok z połówki cytryny) sól i pieprz do smaku
- jeśli jest zbyt gęsta dodać odrobinę wody do uzyskania żądanej konsystencji
- miksować na jednorodną masę
Możemy hummus wzbogacić o zioła np kolendrę lub natkę pietruszki, suszone pomidorki, czarnuszkę lub zostawić pastę czystą. Widziałam też przepis na hummus czekoladowy
naprawdę, lepiej zrobić samemu, a nie kupować
naprawdę, lepiej zrobić samemu, a nie kupować
smacznego
Zachęcam również do tworzenia własnych połączeń z WŁOSZCZYZNY I FASOLI i skorzystania z działu PRZEPISY
***********
zachęcam do skorzystanie z porad dietetycznych lub sesji Tetahealing
kontakt przez formularz lub telefonicznie 60694369
zaprasza do polubienia i obserwowania mojej strony VEGEDIETETYKA NA FACEBOOKU
***********
zachęcam do skorzystanie z porad dietetycznych lub sesji Tetahealing
kontakt przez formularz lub telefonicznie 60694369
zaprasza do polubienia i obserwowania mojej strony VEGEDIETETYKA NA FACEBOOKU