wtorek, 8 września 2015

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Składniki
  • 2 ziemniaki 200g
  • korzeń pietruszki 100g
  • 300g różyczek kalafiora
  • 200 g selera
  • może być też biała rzodkiew lub kalarepka
  • 1 cebula 50g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki. wody
  • odrobina oliwy extra virgin lub oleju rzepakowego do podania:
Wykonanie

  •    Oczyszczone, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa umieszczamy w garnku, dodajemy cząber, zalewamy całość wodą i gotujemy do momentu aż wszystko zupełnie zmięknie
  •    Zupę miksujemy na krem za pomocą blendera ręcznego, dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu
  •    jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody i doprowadzamy do wrzenia. Zupę podajemy gorącą z odrobiną oliwy lub innego oleju tłoczonego na zimno
Jeśli potrzebujesz pomocy dietetyka zapraszam do kontaktu przez formularz kontaktowy