wtorek, 8 września 2015

ZUPA KREM Z CUKINII Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

Składniki
·        500g cukinii
·       100g marchewki
·       100g pietruszki
·       100g selera
·        00g cebuli
·        50 ml dowolnego mleka roślinnego
·        15g łyżka mąki ryżowej
·        50g pęczek koperku
·        4 łyżeczki płatków migdałowych 20-30g
·        30 ml – 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek
·       sól, pieprz

wykonanie
·      brane i umyte marchew pietruszkę i seler ugotować w odpowiedniej ilości wody – 500-700ml
·      po 15minutach dodać obrane cukinię i cebulę
·      po kilku minutach zupę zmiksować dokładnie blenderem
·      zagęścić mąką ryżowa rozpuszczoną w mleku roślinnym
·      doprowadzić do uzyskania konsystencji gęstej śmietany czyli zredukować lub dolać wody
·      na koniec wsypać posiekany koperek i już prawie nie gotować
·      podczas podania dolać na talerzu
   odrobinę oleju lnianego lub lniano-rzepakowego (około 5 ml na porcję)

   łyżeczkę płatków migdałowych