wtorek, 12 lipca 2016

GULASZ Z BOBU

Bób najlepszy, puki świeży o czym PISAŁAM NIEDAWNO TUTAJ z groszkiem będzie trochę gorzej, bo jego sezon jest bardzo krótki. Lepiej użyjmy mrożonego, bo ten z puszki nie jest zbyt zdrowy. 
Potrawa jest bogata w białko witaminy i minerały, aromatyczna i smaczna. 

Potrzebujemy
  • ½ kg bobu (po sezonie mrożonego)
  • ¼ kg zielonego groszku 
  • ½ kg świeżych liści szpinaku (już dostępny niemal cały rok)
  • 4 ząbki czosnku 
  • garść świeżych liści mięty (dodaje aromatu i ułatwia trawienie) 
  • sól i pieprz oczywiście w ilościach odpowiednich 
  • oliwa z oliwek 
Wykonanie 
  • Bób zblanszować i obrać. 
  • Groszek również na chwilę sparzyć wrzątkiem
  • Czosnek pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. 
  • Dodać  grubo posiekany szpinak i podsmażyć 2 minuty. 
  • Dodać bób i groszek, przesmażyć kilka minut
  • posolić i doprawić pieprzem według uznania 
  • Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę. 
  • Nadaje sie do pracy lub na obiad zarówno z kromką dobrego, razowego chleba jak i kaszą lub ziemniakami 
Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych zajrzyj do działu PRZEPISY

a jeśli potrzebujesz porady dietetyka lub chcesz nawiązać ze mną współpracę zajrzyj do działu OFERTA, zakładkę WSPÓŁPRACA I KONTAKT. jestem też NA FACEBOOKU