Bób najlepszy, puki świeży o czym PISAŁAM NIEDAWNO TUTAJ z groszkiem będzie trochę gorzej, bo jego sezon jest bardzo krótki. Lepiej użyjmy mrożonego, bo ten z puszki nie jest zbyt zdrowy.
Potrawa jest bogata w białko witaminy i minerały, aromatyczna i smaczna.
Potrzebujemy
- ½ kg bobu (po sezonie mrożonego)
- ¼ kg zielonego groszku
- ½ kg świeżych liści szpinaku (już dostępny niemal cały rok)
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżych liści mięty (dodaje aromatu i ułatwia trawienie)
- sól i pieprz oczywiście w ilościach odpowiednich
- oliwa z oliwek
Wykonanie
- Bób zblanszować i obrać.
- Groszek również na chwilę sparzyć wrzątkiem
- Czosnek pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę.
- Dodać grubo posiekany szpinak i podsmażyć 2 minuty.
- Dodać bób i groszek, przesmażyć kilka minut
- posolić i doprawić pieprzem według uznania
- Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę.
- Nadaje sie do pracy lub na obiad zarówno z kromką dobrego, razowego chleba jak i kaszą lub ziemniakami
Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych zajrzyj do działu PRZEPISY,
a jeśli potrzebujesz porady dietetyka lub chcesz nawiązać ze mną współpracę zajrzyj do działu OFERTA, zakładkę WSPÓŁPRACA I KONTAKT. jestem też NA FACEBOOKU\
a jeśli potrzebujesz porady dietetyka lub chcesz nawiązać ze mną współpracę zajrzyj do działu OFERTA, zakładkę WSPÓŁPRACA I KONTAKT. jestem też NA FACEBOOKU\