niedziela, 24 lipca 2016

OGÓLNY WYKAZ PRODUKTÓW BEZGLUTENOWYCH

Tak jak napisałam w artykułach o Hashimoto i o glutenie jest wiele wskazań by odstawić lub ograniczyć gluten w celach zdrowotnych i profilaktycznych, ale tak jak piszę należy podejść do tego rozsądnie i najpierw sprawdzić na ile to ograniczenie jest potrzebne. Ograniczenie pszenicy i w ogóle białych oczyszczonych zbóż, nawet zwykłego białego ryżu przyda sie każdemu, bo to są puste kalorie, powodują tycie i nie dostarczają nic organizmowi.  

Skupię sie na diecie bezglutenowej. W diecie z ograniczeniem glutenu obostrzenia są znacznie mniejsze. 


Żywność bezglutenowa oznaczona jest napisem: "PRODUKT BEZGLUTENOWY" lub/i znaczkiem PRZEKREŚLONEGO KŁOSA, który u różnych producentów i w różnych krajach wygląda nieco inaczej. ZOBACZ PRZYKŁADY TUTAJ  


Aktualne przepisy nakazują umieszczanie na opakowaniu i w widocznym miejscu w sklepie informacji o alergenach znajdujących się w poszczególnych towarach spożywczych.


Dla celów praktycznych sporządziłam bardzo ogólną listę, która pomoże Wam znaleźć odpowiednie pożywienie dla siebie. 



ZBOŻA I PRZETWORY ZBOŻOWE ORAZ 
ZIEMNIAKI I PRZETWORY ZIEMNIACZANE


dozwolone
  • ryż, kukurydza, gryka
  • amarantus, proso, komosa ryżowa (quinoa), sorgo, teff
  • ziemniaki(niektóre źródła podają, że ziemniaki są niewskazane, należhy zwrócić uwagę na samopoczucie po ich spożyciu), topinambur, maniok (i powstała z jego odmiany czyli manioku skrobi tapioka)
  • karob (mączka chleba świętojańskiego)
  • specjalistyczne, odpowiednio oznaczone bezglutenowe przetwory zbożowe: mąki, pieczywo, pieczywo cukiernicze (deserowe i trwałe), makarony, płatki  śniadaniowe
  • owies bezglutenowy
produkty mogące zawierać śladowe ilości
  • przetwory na bazie kukurydzy (kaszka kukurydziana, płatki kukurydziane, chrupki kukurydziane, itp.)
  • przetwory na bazie ryżu (płatki ryżowe, itp.),
  • przetwory na bazie ziemniaków (mąka ziemniaczana, chipsy
  • i prażynki ziemniaczane, puree ziemniaczane, itp.)
  • kasza gryczana, kasza jaglana niecertyfikowana (kasza jaglana jest niewskazana w chorobach tarczycy)
  • Pamiętaj że mąki za zbóż naturalnie bezglutenowych produkowane lub pakowane w fabryce, w której produkuje sie tradycyjna mąkę glutenową mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Certyfikowana bezglutenowa mąka powinna być oznaczenie. 
  • ziemniaki nie zawierają glutenu (niektóre źródła podają, że ziemniaki są niewskazane, należy zwrócić uwagę na samopoczucie po ich spożyciu). Zawsze radzę różnorodność, czyli rotację. Mąka i skrobia ziemniaczana też jest bezglutenowa z założenia, ale u niektórych producentów może zawierać antyzbrylacze zawierające gluten (ważne dla osób z celiakią) 
  • topinambur, maniok (i powstała z jego odmiany czyli manioku skrobi tapioka)
  • pozostałe przetwory na bazie bezglutenowych zbóż
produkty całkowicie zabronione
  • pszenica, jęczmień, żyto i owies
  • pszenżyto, orkisz, durum, kamut
  • mąki, pieczywo, pieczywo cukiernicze bułki, ciasta ciastka), makarony
  • kasze (pęczak, perłowa, manna), otręby, zarodki, musli, płatki, kuskus, semolina, bulgur, wyroby garmażeryjne, itp. wytworzone z podanych wyżej rodzajów zbóż
  • seitan – gluten używany jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej i wegańskiej
  • słód jęczmienny
OWOCE, WARZYWA, PRZETWORY OWOCOWE I WARZYWNE, GRZYBY

Dozwolone bez ograniczeń
  • wszystkie rodzaje owoców i warzyw (surowe i gotowane bez dodatku niedozwolonych składników)
  • grzyby 
  • przetwory owocowe (przeciery, samodziuelnie robione bez dodatków niedozwolonych składników
  • bezglutenowe certyfikowane galaretki i kisiele
produkty mogące mieć w składzie pochodne glutenu lub śladowe jego ilości
  • owoce i warzywa suszone oraz kandyzowane
  • koncentraty galaretek i kisieli
zabronione
  • gotowe pasztety sojowe
  • gotowe przetwory warzywne (przeciery, pasty, itp.)    
  • przetwory owocowe i warzywne zawierające gluten, np. sosy warzywne z makaronem
  • gotowe dania warzywne (zupy, fasolki w sosach, sosy do ryżu i makaronu)
  • koncentraty zup i sosów obiadowych
  • warzywa zawierające geitrogeny czyli brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem natomiast soje i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu.           
MLEKO I PRZETWORY MLECZNE

zabronione

  • Należy w Hashimoto odstawić całkowicie produkty z mleka krowiego zwłaszcza pasteryzowanego i UHT W innych przypadkach również warto ogranicyć lub odstseic z uwagi na częste zaburzenia tolerancji mleka różnego rodzaju. Mimo ze tradycyjna dietetyka popiera mleko i produkcji mleczne, coraz częściej można za pomocą choćby testów na alergie i nietolerancje pokarmowe udowodnić, że człowiek dorosly nie powinien pić mleka 
  • Nie wolno jeść deserów i jogurtów zawierających gluten np. płatki zbożowe lub zagęstniki glutenowe
  • produkty, które mogą być źle tolerowaneinne rodzaje mleka innych zwierząt np. owcze, kozie, o ile nie wystąpią reakcje nietolerancji lub dyskomfortu po  ich spożyciu Najlepiej po prosu przejść na mleko roślinne ostrożnie również z serami ponieważ w składzie mogą zawierać gluten i po prostu mleko zwierzęce, podpuszczki i kazeinę. I tu też lepiej z nich zrezygnować a jeśli nie możesz bez nich żyć to jedz rzadko i obserwuj reakcje. 
  • Mleko i przetwory sojowe są niewskazane tym bardziej im większy niedobór jodu jest w organizmie i im większe są problemy z jego przyswajaniem. Zawierają geitrogeny, które upośledzają wchłanianie jodu i wpływają niekorzystnie na pracę tarczycy. Mamy do dyspozycji inne mleko roślinne, nawet migdałowe, ryżowe owsiane.Mleko roślinne możesz zrobić SAMODZIELNIE
  • większość twardych żółtych ser ow tak jak parmezan ementaler itd. Nie zawiera glutenu. Mogą dawać objawy nietolerancji ze względu na histaminę, mleko krowie i konserwanty
dozwolone
  • Mleko roślinne z ryżu, migdałów lub orzechów (ale nie arachidowych, bo tarczyca ich nie lubi)
  • można spróbować niepasteryzowanego mleka krowiego lub innego. Jeśli nie będzie objawów dyskomfortu po jego spożyciu można spożywać w niewielkich ilościach   


CUKIER, MIÓD, ORZECHY, 

SŁODYCZE, LODY I SORBETY


  •     Słodycze i ogólnie cukier należy wyłączyć z diety,zwłaszcza na początku terapii do czasu zmniejszenia się stanu zapalnego
  •     Szczególnie zwrócić uwagę na wszelkie gotowe wyroby z syropem glukozowo-fruktozowym, aspartamem drobnymi kruszonymi wafelkami lub herbatnikami itp. 
  •      Bezglutenowe sąSamodzielnie upieczone ciasta na  bazie mąki bezglutenowejcertyfikowane słodycze np.  firmy Bezgluten, Balwiten, Shaar itp.większość  wyrobów firmy Goplana, np. czekolady
  •     Niektóre wyroby firmy Jutrzenka
  •     Wszystkie lody firmy Grycan (lody mleczne są niewskazane w Hashimoto z powodu mleka krowiego)
TŁUSZCZE, SOSY ORAZ PRZYPRAWY
  •     oleje roślinne (z wyjątkiem oleju z pszenicy), oliwy (bedodatku niedozwolonych składników) Bardzo  polecam olej kokosowy 
  • ·   oleje i orzechy zawierające tłuszcze omega 3 – olej    lniany, siemię lniane, orzechy włoskie
  • ·   masło najlepiej ghee (klarowane)
  • ·   z wielu powodów nie polecam żadnych margaryn, zawierają metale ciężkie i ogólnie są niezdrowe. 
  • ·  sól, przyprawy naturalne kupowane oddzielnie (pieprz, papryka, wanilia, kminek, imbir, cynamon, itp.)
  • ·  chrzan tarty (bez dodatków)
  •   ostrożnie stosować po przeczytaniu składuketchupy, majonezy, musztardy, chrzan
  •    z dodatkamis sosy (sałatkowe, majonezowe, itp.)
  •    bezglutenowy sos sojowy tamari (sporadycznie w Hashimoto z uwagi na soję)
  •    buliony oraz inne koncentraty przypraw   
  •    mieszanki przypraw
  •   koncentraty sosów oleje rafinowane też należy ograniczyć. Jeśli już to do smażenia. Warto smażyć na oleju kokosowym a do sałatek używać oleje tłoczone na zimno. 
zabronione
  • olej z pszenicy
  • przetwory zawierające gluten, np. panierka na bazie bułki tartej, otręby pszenne, zarodki pszenne itp.



NAPOJE I KONCENTRATY NAPOJÓW
  •     Należy wykluczyć wszystkie napoje słodkie naturalnprzemysłowe
  •     w chorobach tarczycy ograniczyć lub wykluczyć do minimum kawę i herbatę czarną, bo zawierają substancje organiczające wchłanianie jodu i innych minerałów
  •     Pić odpowiednia ilość dobrej jakości wody o odpowiednim pH i redoxie PRZECZYTAJ O WODZIE KORALOWEJ, KTÓRĄ POLECAM

DODATKI DO PIECZENIA
  • Jedzenie ciasta nie powinno być codziennością. Jeśli jest wyjątkowa okoliczność należy postarać się samodzielnie upiec odpowiednie ciasto z mąki bezglutenowej. Gotowe są bardzo drogie i często zawierają wiele innych dodatków. 
  • Stosować czystą sodę oczyszczoną lub certyfikowany proszek do pieczenia bezglutenowy 
  • Unikać wszelkich posypek, dekoracji itp. zawierających gluten 
  • Firmy produkujące żywność bezglutenową to m,in. Balviten, Bezgluten, Shaar. Jest ich bardzo wiele i coraz częściej firmy dostają certyfikaty dla poszczególnych linii: np Goplana, Jutrzenka, Grycan, Certyfikat żywności bezglutenowej ma też ATELIER SMAKU Z GDYNI, którego przepisy na wegańskie bezglutenowe potrawy często wstawiam na FANPAGE`U VEGEDIETETYKI NA FACEBOOKU 
*     *********
       przeczytaj inne artykuły z działu TEORIA

*********
   Jeśli potrzebujesz pomocy lub chcesz nawiązać ze mną współpracę zapraszam do zakładki WSPÓŁPRACA I KONTAKT i do działu OFERTA 

********
W przygotowaniu artykułu pomogły mi strony 
  •    www.celiakia.eu
  •    www.dietabezglutenowa.eu
  •    własne notatki i doświadczenia