Uhonoruję dziś na moim blogu przepis na wegański majonez pochodzący z kanału Vege Tuba. Długo miałam kłopot z robieniem majonezu wegańskiego i dzięki temu przepisowi oraz mojemu blenderowi kielichowemu Tefal Perfectmix+ BL811D38.
Podaję składniki
- 160g mleka sojowego
- 20g octu jabłkowego
- 10g soku z cytryny - u mnie był tylko ocet jabłkowy
- 20g musztardy, np Dijon lub sarebska
- 1/2 łyżeczki soli
- sporo świeżo mielonego pieprzu
- 250 ml oleju - u mnie słonecznikowy
wykonanie
mleko, ocet jabłkowy lub/i sok z cytryny musztardę, sól i pieprz wlać do blendera i zmiksować chwilkę aby się spieniła i następnie powoli dolewać olej nadal mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Majonez jest świetny do sałatek, past do burgerów i na kanapki
Poniżej przedstawiam zdjęcie mojego majonezu
************
Jeśli potrzebujesz
Jeśli potrzebujesz
- pomocy dietetyka
- sesji THETAHEALING
- lub masz pomysł na współpracę
- telefonicznie 60694369
- przez formularz kontaktowy
- Poprzez stronę VegeDietetyka na facebooku