Choroba
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, czyli chorobą z autoagresji, w
której organizm wysyła przeciwciała skierowane przeciwko konkretnym tkankom i
narządom organizmu, w tym przypadku tkankom i komórkom tarczycy tworząc
przewlekły stan zapalny tego narządu.
Przyczyny
tego schorzenia bywają bardzo różne: od skłonności genetycznych, konsekwencji wybuchów elektrowni i reaktorów jądrowych (Czarnobyl), zatrucie środowiska: toksyny w wodzie, powietrzu i pożywieniu,
ostry i przewlekły stres i wiele innych jeszcze nie poznanych albo rzadziej omawianych czynników. Skutki
choroby Hashimoto są autoimmunizacyjne czyli mają wpływ na funkcjonowanie wielu
organów i biorą pośredni lub bezpośredni udział w powstawaniu kolejnych
schorzeń jak:
- cukrzyca typu 1
- choroba Addisona-Biermera, schorzenie, które powoduje upośledzenie lub uniemożliwienie wchłonięcia witaminy B12 i prowadzi do tzw. anemii megaloblastycznej czyli złośliwej
- stwardnienie rozsiane
- Reumatoidalne zapalenie stawów zwane kiedyś gośćcem przewlekle postępującym – ogólnoustrojowa choroba reumatyczna wywołująca ogromne zniekształcenia i bóle stawów.
- Nużliwość mięśniowa – zaburzenie pracy jednej lub wielu grup mięśni
- toczeń rumieniowaty
- bielactwo nabyty – zanik barwnika w skórze wywołany autoagresją organizmu w stosunku do komórek barwnikowych (melanocyt ow w skórze.
- Warto by było zwrócić uwagę na współzależność tych schorzeń z Hashimoto. Jeśli pacjent nie ma rozpoznanego Hashimoto, a ma rozpoznaną jedną z wymienionych chorób lub ktoś z rodziny cierpiał na któraś z nich. Wtedy można naprowadzić diagnostykę na odpowiednie tory stosując testy lub badania i potraktować leczenie Hashimoto jako choroby współistniejącej
- czynniki szkodliwie wpływające na tarczycę
- przyjmowanie niektórych leków, np glikokortykosteroidy, interferon, aspiryna, inne sulfonamidy i NLPZ y Metale ciężkie i substancje chemicznechromrtęć – plomby amalgamatowekadmiołówfluor, - popularne pasty do zębów, herbata, woda pitna,
- środki owadobójcze i środki ochrony roślin np. :
- bisfenole i inne związki toksyczne znajdujące się w plastiku zwłaszcza miękkim: butelki, opakowania i palenie tytoniu
- smog elektroniczny i miejski
Wynika
z tego, że choroby tarczycy są chorobami cywilizacyjnymi. Mimo ogromnego
zagrożenia możemy mieć wpływ na swój stan zdrowia unikając ich na tyle, na ile
jest to możliwe
Odżywianie w chorobie Hashimoto
Jednym
ze sposobów uporania sie z chorobą Hashimoto i zapobiegania jej niekorzystnym skutkom
jest stosowanie odpowiedniej diety.
Należy
zwrócić uwagę na produkty zalecane i te, których należy unikać. Najważniejsze
są zalecenia unikania tych, które pogłębiają stan zapalny i wpływają
niekorzystnie na pracę tarczycy.
Ważna
jest samoobserwacja, jak czujemy się po poszczególnych potrawach i produktach.
Objawy niepożądane mogą dotyczyć samej tarczycy np. kłucie, ściskanie w gardle
itp, mogą być gastryczne jak wzdęcia, biegunki, zaparcia, bóle brzucha,
ogólnoustrojowe np. wzrost ciśnienia tętniczego, bóle stawów i mięśni wysypka.
Objawy niepożądane mogą wystąpić w krótkim czasie po spożyciu pokarmu lub w
kilka/kilkanaście godzin i być skorelowane z objawami psychosomatycznymi jak
zmiana nastroju, rozdrażnienie itp.
Dieta
bezglutenowa
Gluten,
to białko występujące w popularnych środkowoeuropejskich zbożach jak pszenica
(w tym kamut i orkisz), żyto jęczmień i owies. Gluten, zwłaszcza gliadyna głównie
w pszenicy (ale i w pozostałych zbożach)
ma budowę molekularną podobną do budowy komórek tarczycy i dlatego
organizm nie tolerując tego składnika pożywienia wysyła przeciwciała
jednocześnie przeciwko temu rodzajowi białka i komórkom tarczycy. W podjęciu
decyzji o całkowitym odstawieniu glutenu niedowiarkom może pomóc zrobienie
testów na obecność transglutaminazy tkankowej oraz genów HLADQ2, HLADQ8 których
wyniki dodatnie sugerują celiakię lub testów na nietolerancję pokazujące inne
zaburzenia wchłaniania tego białka i wielu innych składników pożywienia.
W
pierwszym etapie dietoterapii należy wyeliminować z menu wszystkie zboża
zawierające gluten i zastąpić je naturalnymi produktami bezglutenowymi. W
przypadku silnych nietolerancji glutenu, w tym celiakii należy stosować żywność
bezglutenową oznaczoną symbolem przekreślonego kłosa i/lub napisem: „produkt
bezglutenowy” Taki produkt ma jedynie 20mcg/1kg, podczas gdy produkty o
obniżonej zawartości glutenu mają 100mcg/1kg produktu. Wynika z tego, że żywność
naturalnie bezglutenowa wytwarzana w tej samej fabryce i na tej samej taśmie
produkcyjnej, co ta zawierająca gluten może zawierać śladowe ilości glutenu.
Takie produkty będzie można ostrożnie wprowadzić dopiero wtedy, gdy spadnie
liczba wytwarzanych przeciwciał przeciwtarczycowych i stosować je z
umiarem. O diecie bezglutenowej NAPISAŁAM DLA CIEBIE TEN ARTYKUL
Aktualne
przepisy nakazują umieszczanie na opakowaniu i w widocznym miejscu w sklepie
informacji o alergenach znajdujących się w poszczególnych towarach
spożywczych.
Innym
składnikiem pokarmowym, którego należy unikać jest mleko krowie, zwłaszcza to
pasteryzowane i UHT, ponieważ w procesie obróbki zawartych w nim białek i
cukrów następują zmiany, które powodują upośledzenie ich wchłaniania przez
organizm człowieka
Gluten
i mleko są przyczyną zespołu nieszczelnego jelita, który wywołuje
przedostawanie wsie niestrawionych białek do krwiobiegu, a co za tym idzie
reakcje autoimmunologiczne organizmu
ZBOŻA I PRZETWORY ZBOŻOWE ORAZ
ZIEMNIAKI I PRZETWORY ZIEMNIACZANE
dozwolone
- ryż, kukurydza, gryka
- amarantus, proso, komosa ryżowa (quinoa), sorgo, teff
- ziemniaki(niektóre źródła podają, że ziemniaki są
niewskazane, należhy zwrócić uwagę na samopoczucie po ich spożyciu),
topinambur, maniok (i powstała z jego odmiany czyli manioku skrobi
tapioka)
- karob (mączka chleba świętojańskiego)
- specjalistyczne, odpowiednio oznaczone bezglutenowe
przetwory zbożowe: mąki, pieczywo, pieczywo cukiernicze (deserowe i
trwałe), makarony, płatki
śniadaniowe
- owies bezglutenowy
produkty mogące zawierać
śladowe ilości
- przetwory na bazie kukurydzy (kaszka kukurydziana,
płatki kukurydziane, chrupki kukurydziane, itp.)
- przetwory na bazie ryżu (płatki ryżowe, itp.),
- przetwory na bazie ziemniaków (mąka ziemniaczana,
chipsy
- i prażynki ziemniaczane, puree ziemniaczane, itp.)
- kasza gryczana, kasza jaglana niecertyfikowana (kasza
jaglana jest niewskazana w chorobach tarczycy)
- ziemniaki(niektóre
źródła podają, że ziemniaki są niewskazane, należhy zwrócić uwagę na
samopoczucie po ich spożyciu), topinambur, maniok (i powstała z jego
odmiany czyli manioku skrobi tapioka)
- pozostałe przetwory na bazie bezglutenowych zbóż
produkty całkowicie zabronione
- pszenica, jęczmień, żyto i owies
- pszenżyto, orkisz, durum, kamut
- mąki, pieczywo, pieczywo cukiernicze bułki, ciasta
ciastka), makarony
- kasze (pęczak, perłowa, manna), otręby, zarodki,
musli, płatki, kuskus, semolina, bulgur, wyroby garmażeryjne, itp.
wytworzone z podanych wyżej rodzajów zbóż
- seitan – gluten używany jako zamiennik mięsa w diecie
wegetariańskiej i wegańskiej
- słód jęczmienny
OWOCE, WARZYWA, PRZETWORY OWOCOWE
I WARZYWNE, GRZYBY
Dozwolone bez ograniczeń
- wszystkie rodzaje owoców i warzyw (surowe i gotowane
bez dodatku niedozwolonych składników)
- grzyby
- przetwory owocowe (przeciery, samodzielnie robione
bez dodatków niedozwolonych składników
- bezglutenowe certyfikowane galaretki i kisiele
produkty mogące mieć w
składzie pochodne glutenu lub śladowe jego ilości
- owoce i warzywa suszone oraz kandyzowane
- koncentraty galaretek i kisieli
zabronione
- gotowe pasztety sojowe
- gotowe przetwory warzywne (przeciery, pasty, itp.)
- przetwory owocowe i warzywne zawierające gluten, np.
sosy warzywne z makaronem
- gotowe dania warzywne (zupy, fasolki w sosach, sosy do
ryżu i makaronu)
- koncentraty zup i sosów obiadowych
- warzywa zawierające geitrogeny czyli brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem natomiast soje i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu.
MLEKO I PRZETWORY MLECZNE
zabronione
·
Należy odstawić całkowicie produkty z mleka
krowiego zwłaszcza pasteryzowanego i UHT
·
Nie wolno jeść deseków i jogurtów zawierających
gluten np. płatki zbożowe
produkty, które mogą być źle
tolerowane
· inne rodzaje mleka innych zwierząt np. owcze,
kozie, o ile nie wystąpią reakcje nietolerancji lub dyskomfortu po ich spożyciu
· vostrożnie również z serami ponieważ w składzie
mogą zawierać gluten
· Mleko i przetwory sojowe są niewskazane tym
bardziej im większy niedobór jodu jest w organizmie i im większe są problemy z
jego przyswajaniem. Zawierają geitrogeny, które upośledzają wchłanianie jodu i
wpływają niekorzystnie na pracę tarczycy
· Większość twardych żółtych ser ow tak jak parmezan
ementaler itd. Nie zawiera glutenu. Mogą dawać objawy nietolerancji ze względu
na histaminę, mleko krowie i konserwanty
dozwolone
· Mleko roślinne z ryżu, migdałów lub orzechów
(ale nie arachidowych, bo tarczyca ich nie lubi)
· Można spróbować niepasteryzowanego mleka
krowiego lub innego. Jeśli nie będzie objawów dyskomfortu po jego spożyciu
można spożywać w niewielkich ilościach
MIĘSO, DRÓB, RYBY, OWOCOWE MORZA,
PRZETWORY MIĘSNE I RYBNE, sobie darujemy, bo tu jest dieta vege, jaja można jeść ale trzeba WYBRAĆ NAJLEPSZE.
CUKIER, MIÓD, ORZECHY, SŁODYCZE,
LODY
I SORBETY
· Słodycze i ogólnie cukier należy wyłączyć z
diety, zwłaszcza na początku terapii do czasu zmniejszenia się stanu zapalnego
· Szczególnie zwrócić uwagę na wszelkie gotowe
wyroby z syropem glukozowo fruktozowym, aspartamem drobnymi kruszonymi
wafelkami lub herbatnikami itp.
Bezglutenowe są
· Samodzielnie upieczone ciasta na bazie mąki
bezglutenowej
· certyfikowane słodycze np. firmy Bezgluten,
Balwiten, Shaar itp.
·
większość wyrobów firmy Goplana, np. czekolady
·
Niektóre wyroby firmy Jutrzenka
·
Wszystkie lody firmy Grycan (lody mleczne są
niewskazane z powodu mleka krowiego) niedawno pojawiły sie lody wegańskie
TŁUSZCZE, SOSY ORAZ PRZYPRAWY
· oleje roślinne (z wyjątkiem oleju z pszenicy),
oliwy (bez dodatku niedozwolonych składników)
· oleje i orzechy zawierające tłuszcze omega 3 –
olej lniany, siemię lniane, orzechy włoskie
· masło najlepiej ghee (klarowane)
· margaryny do smarowania, smażenia i wypieków
(bez dodatków)
·
smalec (bez dodatków)
· sól, przyprawy naturalne kupowane oddzielnie
(pieprz, papryka, wanilia, kminek, imbir, cynamon, itp.)
· chrzan tarty (bez dodatków)
ostrożnie stosować po
przeczytaniu składu
·
ketchupy, majonezy, musztardy, chrzan
·
z dodatkami
·
sosy (sałatkowe, majonezowe, itp.)
· bezglutenowy sos sojowy tamari (sporadycznie z
uwagi na soję)
·
buliony oraz inne koncentraty przypraw
·
mieszanki przypraw
·
koncentraty sosów
·
żelatyna
· oleje rafinowane i margaryny (tylko miękkie a
najlepiej żadnych)
zabronione
·
olej z pszenicy
· przetwory zawierające gluten, np. panierka na
bazie bułki tartej, otręby pszenne, zarodki pszenne itp.
NAPOJE
- trzeba ograniczyć lub do minimum kawę i herbatę czarną bo utrudnia wchłanianie jodu i innych minerałów.
- Pić odpowiednia ilość dobrej jakości wody o odpowiednim pH i redoxie Polecam Wam WODĘ CORAL-MINE
DZIAŁANIA WSPOMAGAJACE DIETĘ
Oczyszczanie organiamu
- Dieta bezglutenowa i bezmleczna pomaga w oczyszczeniu jelit ze zbędnych treści i zapobiega zagrzybianiu organizmu O diecie bezglutenowej przeczytasz TUTAJ
- oczyszczania jelit
- odgrzybianie i odrobaczanie
- Należy również zadbać o stan flory bakteryjnej i perystaltyki jelit stosując naturalne źródła prebiotyków (kiszonki, kefiry i jogurty z mleka niepasteryzowanego, odpowiednia ilość błonnika w diecie),
- Oczyszczanie wątroby: można zastosować ostropest plamisty lub zrobione z niego suplementy lub olej lub inne metody, np wedlug M. Tombaka, pamiętając jednak, by poprzedzić to oczyszczaniem jelit.
- Zapoznaj sie z filozofią oczyszczania organizmu metodą 4 KROKI DO ZDROWIA FIRMY CORAL CLUB, a jeśli Cię ona zainteresuje, skontaktuj się ze mną i zarejestruj się bardzo prosto. Wystarczy, że na stronie https://pl.coral.club/ po kliknięciu na REJESTRACJE w rubryce osoba polecajaca wpiszesz mój nr tel lub nr klubowy 3208634 i dalej wypełnisz formularz wpisując swoje dane. W wielu miejscach na blogu jest tez link partnerski. Kod partnerski znajduje sie też w linkach do produktów, które polecam.
Dostarczenie mikro i makroelementów\
- W pożywieniu
- Cynk - siemię lniane, pestki dyni, mąka sojowa (niezalecana) kakao, mięso wołowe i wieprzowe zwłaszcza wątroba
- Selen – orzechy brazylijskie, ryż brązowy, woda mineralna „selenka” z Wieńca Zdroju koło Włocławka (dostępna w wielu sieciach supermarketów i sklepów spożywczych) Polecam też preparaty z selenem firmy Coral-Club
- Suplementacja dobrej jakości zestawami mikro i makroelementów wytwarzanych z naturalnych składników.
- Polecam doskonałej jakości suplementy Coral-Club, której to firmy jestem niezależnym dystrybutorem. Więcej informacji uzyskacie osobiście ode mnie. Sporo wiedzy dostarcza Wam posty z dzialu PRODUKTY CORAL-CLUB. Możesz sie zarejestrować, stać sie również niezależnym dystrybutorem i kupować produkty tej firmy po cenie klubowej jeśli skorzystasz Z MOJEGO LINKU REFERENCYJNEGO
- z Coral -Club polecam
- Coral -Mine czyli piasek koralowy do zmieniania parametrów wody
- Fan Detox czyli rewelacyjny produkt na wątrobę
- H-500 Antyutleniacz odkwaszający organizm
- ParaFight - nieustraszony na pasożyty
- Coral Detox - pierwszy program oczyszczający
- Cynk - na skórę i odporność
- Selen - podstawa jeśli chodzi o wspomaganie tarczycy
- Pau d`arco z Selenem - świetny preparat przeciwzapalny z Selenem
- Kelp - alga zawierająca mnóstwo mikroelementów w tym jod. Można stosować po uprzednim stosowaniu selenu
WYMIAR CHORÓB TARCZYCY
Tarczyca jest
bardzo delikatnym narządem bardzo mocno połączonym z innymi gruczołami
dokrewnymi i systemem nerwowym. Jego stan wpływa na funkcjonowanie całego
organizmu i na reakcje psychiczne.
Mogą wystąpić
takie objawy jak ociężałość, brak chęci do życia, kłopoty z koncentracja,
osłabienie pamięci depresja.
Przyczyną choroby tarczycy
mogą być
- Ostry stres - traumatyczne wydarzenia, nagłe rozstania, utrata pracy, wypadki, śmierć lub ciężka choroba bliskiej osoby
- Przewlekły stres: długotrwałe trudności w rozwiązywaniu problemu życiowych
- przemęczenie, przepracowanie, przeciążęnie obowiązkam,
- Trudności w komunikacji z ludźmi:, konflikty, presja otoczenia, brak asertywności, konformizm, tłumienie swojego zdania, niezdolność do samoobrony i zaufania innym.,
- trwanie bezustannie w gotowości bojowej w obawie, że coś się stanie.
- tłumienie lęku i innych, zwłaszcza negatywnych emocji
- brak wsparcia i umiejętnosci proszenia o pomoc z rożnych powodow, np wstydu czy lęku przed ocena innych
Proponowane przeciwdziałania
- Najważniejsza jest samoakceptacja
- Szacunek dla siebie – jestem ważna/y sama/sam dla siebie
- Dostrzeganie swoich potrzeb i realizowanie ich w miarę możliwości
- Docenianie i nagradzanie swoich osiągnięć i nagradzanie siebie w odpowiedni sposób
- Dostarczanie sobie pozytywnych bodźców, np. masaż,
- Obiektywna i życzliwa ocena słabych stron i spokojne i konsekwentne dążenie do ich wyeliminowania w miarę możliwości
- higiena psychiczn
- unikanie zbędnych negatywnych informacji, np. dzienniki telewizyjne, kroniki kryminalne itp
- zdystansowanie się do rzeczy sytuacji i osób, na które nie mamy wpływu
- unikanie chaosu i zbędnego pośpiechu
- dbanie o ład i porządek wokół siebie, np. odkładanie rzeczy na swoje miejsce
- planowanie celów krótko i długofalowych
- planowanie dnia (ale nie więcej niż 3 ważne rzeczy, kiedy je zrobimy sięgamy po następne)
- oddzielanie spraw istotnych od błahych
- komunikacja z ludźmi
- nauka asertywności
- unikanie zbędnego angażowania się w cudzie sprawy i nadopiekuńczości w stosunku do bliskich (o ile zaburza to zaspokajanie własnych potrzeb)
- nauka wyrażania swojej opinii
- jeśli to jest najlepsze wyjście należy ograniczyć kontakty z ludźmi, którzy wywołują negatywne\kontakt z życzliwymi, konstruktywnymi przyjaciółmi lub znajomymi
- dobrze jest nauczyć sie prosić o pomoc, zwierzać sie bliskim ludziom, słuchać opinii, nawet jesli są odmienne pokazują różnorodnosć mozliwosci spojrzenia na daną sprawę
- budowanie udanych związków partnerskich (miłość, przyjaźń)
- kreatywność
- dbałość o swój wygląd (życzliwie i nie do przesady)
- śpiewanie i tańczenie w domu, najpierw w samotności potem można robić to wśród innych ludzi, np. w klubie fitness lub innym miejscu, gdzie spotykają się ludzie)
- kontakt z twórczością niosącą pozytywne emocje: kino, książki, muzyka
- hobby
- udział warsztatach poprawiających kreatywność np. vedic art, terapia tańcem itp i regularnie niż raz na jakiś czas intensywnie)
- nauka relaksacji i medytacji dostosowana do siebie metodą
- ruch na świeżym powietrzu dostosowany do wieku, sprawności i preferencji (lepiej po trochu, stopniowo)
- dostarczanie sobie promieni słonecznych, których fotony korzystnie wpływają na psychikę i zdrowie również przez wywarzanie witaminy D na powierzchni skóry
- dążenie do rozwiązania swoich problemów: poszukiwanie pomocy
- jeśli samodzielnie nie można sobie poradzić ze swoim stanem psychicznym należy koniecznie zgłosić się o pomoc do terapeuty, coacha, psychologa lub interwenta kryzysowego a nawet psychiatry.
- Ja jestem psychodietetykiem, od lat zgłębiam wiedzę na temat wspomagania rozwoju umysłu i ducha człowieka Jestem tez certyfikowanym praktykiem ThetaHealing i robię dla klientów sesje w celu przeprogramowania programów i konfliktów mentalnych wywołujących schorzenia i trudności w życiu
Zgodnie z definicją WHO zdrowie
to nie tylko brak choroby i nie tylko stan naszego zdrowia fizycznego. Aby
osiągnąć trwałą jego poprawę warto zrobić przewartościowanie swojego stylu
życia, jedzenia i myślenia i dążyć do tego konsekwentnie i zgodnie ze swoim
systemem wartości i możliwościami. Jest o co walczyć J
*********
potrzebujesz porady dietetyka lub sesji ThetaHealing, zadzwoń do mnie pod nr +48606941369 (również przez WhatsApp, poprzez formularz kontaktowy i lub poprzez stronę VegeDietetyka NA facebooku