Lubię łakocie i przyznaję się do tego :) ale poszukuję takich, które obok pysznego smaku dają naszemu kochanemu organizmowi mnóstwo cudownych witamin i minerałów.
W tym deserze jest dużo wapnia, w który bogaty jest mak i innych mienerałków, jak krzem, magnez i żelazo, dostępnych z kaszy jaglanej i orzechów. Dostajecie też zdrowe cukry z miodu lub syropu z agawy, które nasz organizm potrafi spożytkować na energię, nie tak, jak w przypadku zwykłego białego cukru lub, co gorsze sztucznych, bardzo szkodliwych słodzików jak aspartam i syrop glukozowo-fruktozowy.
Makowiec w każdej postaci, w przeciwieństwie do innych ciast możecie jeść przez cały rok, a nie tylko na święta, a już na pewno w chłodniejszej połowie roku, czyli jesienią zimą i na przedwiośniu.
Taki zdrowy makowiec zachwyci smakiem niejednego zwolennika klasycznej wersji tego ciasta
Oto lista składnikówa na dużą porcję makowca
na CIASTO
- 250 g maku
- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g)
- 1 szklanka daktyli (namoczonych co najmniej 30 minut we wrzątku)
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 1 szklanka rodzynek
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- 5 łyżek wiórków kokosowych (zmielonych w młynku do kawy)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
- 4 łyżki syropu z agawy (miodu lub cukru)
- 4 łyżki oleju kokosowego (lub 2 łyżki oleju kokosowego + 2 łyżki masła klarowanego lub 4 łyżki masła klarowanego)
Aby ciasto było wytworne, przyda sie POLEWA
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady4 łyżki wody
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- odrobina kandyzowanej skórki pomarańczowej
kiedy zgromadzisz produkty, zabierz sie za WYKONANIE
- Kaszę upraż w garnku przez 5 minut, następnie zalej 3 szklankami gorącej wody.
- Gotuj kaszę ok. 25 minut pod przykryciem, z dodatkiem wiórków kokosowych, syropu z agawy* i esencji waniliowej. Mieszaj od czasu do czasu. Kasza musi wchłonąć całą wodę, trzykrotnie zwiększy swoją objętość.
- Mak gotuj 30 minut, odcedź i rozdrobnij blenderem.
- Daktyle zalej wcześniej wrzątkiem, odcedź i rozdrobnij blenderem na gładką masę.
- Lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą kaszę również połącz blenderem z tłuszczem, czyli olejem kokosowego i/lub masłem klarowanym, by utworzyć jednolitą gładką masę
- Następnie w dużym naczyniu zmieszaj, najlepiej ręką lub dużą łyżką: mak, daktyle, kaszę, rodzynki i dodaj odpowiednio opłukane obrane i rozdrobnione orzechy i skórę pomarańczową.
- Masę przełóż do blachy lub tortownicy o wymiarach +/-
- 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia mocno dociskając, by ciasto było zwarte.
- Przygotuj polewę rozpuszczając w garnku czekoladę, razem z syropem klonowym i odrobina wody. Jeśli mamy silnie grzejące palniki np gazowe, róbmy to w kąpieli wodnej by się nam polewa nie przykleiła.
- Gotową i jeszcze ciepłą polewę wylej na ciasto, posyp pozostałymi orzechami i skórką
- pomarańczową.
- trzymaj w chłodniejszym miejscu.
Ten przepis możesz wykorzystać również do stworzenia kulek mocy, o których piszę TUTAJ
********
Poczytaj o właściwosciach KASZY JAGLANEJ
********
z kaszy jaglanej możesz rowniez zrobić
- CIASTO Z KASZY JAGLANEJ Z KREMEM Z MLEKA KOKOSOWEGO
- SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ I WIORK OW SELEROWYCH Z CZERWON AFASOLĄ
********
- Jeśli potrzebujesz porady dietetyka lub masz ciekawy pomysl na współpracę, zadzwoń pod nr 606941369 lub napisz do mnie za pomocą formularza kontaktowego
- zapraszam na stronę VegeDietetyka na facebooku