środa, 7 grudnia 2016

JAGLANY MAKOWIEC BEZ PIECZENIA

Znalazłam ten przepis na innym blogu, blogu kulinarnym "Smakuje zdrowo". Pozwoliłam sobie na tę inspirację, ponieważ jest to według mnie wyjątkowe ciasto. 

Lubię łakocie i przyznaję się do tego :) ale poszukuję takich, które obok pysznego smaku dają naszemu kochanemu orgamizmowi mnóstwo cudownych witamin i minerałów. 

W tym makowcu jest dużo wapnia, w który bogaty jest mak i innych mienerałków, jak krzem, magnez i żelazo, dostępnych z kaszy jaglanej i orzechów. Dostajecie też zdrowe cukry z miodu lub syropu z agawy, które nasz organizm potrafi spożytkować na energię, nie tak, jak w przypadku zwykłego białego cukru lub, co gorsze sztucznych, bardzo szkodliwych słodzików jak aspartam i syrop glukozowo-fruktozowy. 

Makowiec w przeciwieństwie do innych ciast możecie jeść przez cały rok, a nie tylko na święta, a już na pewno w chłodniejszej połowie roku, czyli jesienią zimą i na przedwiośniu. 

Taki zdrowy makowiec zachwyci smakiem niejednego zwolennika klasycznej wersji tego ciasta

Oto lista składnikówa na dużą porcję makowca  

na CIASTO 
  • 250 g maku
  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g)
  • 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku)
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • 5 łyżek wiórków kokosowych (zmielonych w młynku do kawy)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
  • 4 łyżki syropu z agawy (miodu lub cukru)
  • 4 łyżki oleju kokosowego (lub 2 łyżki oleju kokosowego + 2 łyżki masła klarowanego lub 4 łyżki masła klarowanego) 
Aby ciasto było wytworne, przyda sie POLEWA
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady4 łyżki wody
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • odrobina kandyzowanej skórki pomarańczowej  
kiedy zgromadzisz produkty, zabierz sie za WYKONANIE


  • Kaszę upróż w garnku przez 5 minut, następnie zalej 3 szklankami gorącej wody.
  • Gotuj kaszę ok. 25 minut pod przykryciem, z dodatkiem wiórków kokosowych, syropu z agawy* i esencji waniliowej. Mieszaj od czasu do czasu. Kasza musi wchlonąć  całą wodę, trzykrotnie zwiększy swoją objętosć. 
  • Mak gotuj 30 minut, odcedź i rozdrobnij blenderem.
  • Daktyle zalej wczesniej wrzątkiem, odcedź i rozdrobnij blenderem na gładką masę. 
  • Lekko przestudzoną, ale wciąż ciepłą kaszę również połącz blenderem z tłuszczem, czyli olejem kokosowego i/lub masłem klarowanym, by utworzyć jednolitą gładką masę
  • Następnie w dużym naczyniu zmieszj, najlepiej ręką lub dużą łyżką: mak, daktyle, kaszę, rodzynki i dodaj odpowiednio opłukane obrane i rozdrobnione orzechy i skórę pomarańczową.
  • Masę przełóż do blachy lub tortownicy o wymiarach  +/-  
  • 25 x 25 cm 
  • wyłożonej papierem do pieczenia mocno dociskajac, by ciasto bylo zwarte.
  • Przygotuj polewę rozpuszczajac w garnku czekoladę, razem z syropem klonowym i odrobina wody.  Jeśli mamy silnie grzejące palniki np gazowe, róbny to w kąpieli wodnej by sie nam polewa nie przykleila.
  • Gotową i jeszcze ciepłą polewę wylej na ciasto, posyp pozostalymi orzechami i skórką 
  • pomarańczową.
  • trzymaj w chłodniejszym miejscu. 

********
Poczytaj o właściwosciach KASZY JAGLANEJ 

********
z kaszy jaglanej możesz rowniez zrobić 

********
  • Jeśli potrzebujesz porady dietetyka lub masz ciekawy pomysl na współpracę, zadzwoń pod nr 606941369 lub napisz do mnie za pomocą formularza kontaktowego
  • zapraszam na stronę VegeDietetyka na facebooku