SKŁADNI
KI1 szkl. surowej startej marchwi (na drobnej tarce)
KI1 szkl. surowej startej marchwi (na drobnej tarce)
- 1 szkl. startych surowych buraków
- 3/4 szkl. oleju
- 1/2 szkl. ziaren słonecznika lub pokruszonych orzechów włoskich
- 2 szkl. mąki (można dać razową i białą pół na pół lub bezglutenową np ryżową)
- 1 szkl.. cukru ( można dać co innego, pół szklanki miodu xylitol itp)
- 3 jajka (ja oddzieliłam żółtka i ubiłam pianę z białek, którą dodałam na koniec) zamiast jaj dajemy siemię lniane 1 łyżka mielonego siemiania lnianego zastępuje 1 jajko. Zalewamy wrzatkiem i ubijamy by nie powstały grudki, studzimy i dodajemy do masy
- 3 łyżki letniej wody
- 1 łyżka proszku do pieczenia lub sody
- 1 łyżka cynamonu lub przyprawy do piernika
- 1 łyżka sproszkowanej wanilii (niekoniecznie)
- szczypta soli
WYKONANIE
- Piekarnik ustawić na 180 stopni.
- Połączyć: olej, miód lub cukier, żółtka, wanilię, wodę -utrzeć.
- Połączyć: mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem i wymieszać wszystko razem z punktem 2.
- Dodać buraki, marchew i nasiona, wymieszać wszystko razem z punktu 2 i 3.
- Dodać ubitą pianę z białek.
- Piec ok. 50 minut.
- MOŻNA PRZEŁOŻYĆ DOWOLNĄ MASĄ LUB KONFITURĄ
UWAGA : W wersji wegańskiej klej z siemienia lnianego dodajemy do masy, a następnie czekamy by masa wchlonęła klej i stała sie bardziej zwarta
ciasto makuje jak piernik.
SMACZNEGO :)
to jest ciasto WEGETARIAŃSKIE. Weganie mogą je przerobić po swojemu czyli dodać 3 łyżki mielonego siemienia lnianego, które można albo połączyć z suchymi składnikami a potem dodać mokre, albo na kilka minut zalać ciepłą wodą do napęcznienia i dokładnie wymieszać, by nie zrobiły sie kluchy a następnie dokładnie wymieszać a pozostałymi składnikami. Jest to łatwe, ale trzeba dojść do wprawy
***********
Zapraszam na porady dietetyczne online
tel 606941369 lub formularz kontaktowy