Mąkę z cieciorki można użyć na wiele sposobów np. do naleśników w połączeniu z innymi rodzajami mąki lub do zagęszczaznia zupy. Ale można też zrobić danie o smaku orientalnym, które nie wymaga wielu trudno dostępnych produktów, no, :) może trochę więcej czasu na przygotowanie :) To jest jeden z moich ulubionych pomysłów na smaczne i pożywne jedzonko :)
SKŁADNIKI
Kulki
warzywne:
- 5 ziemniaków
- 1/2 kalafiora
- 10 dag mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
- sól
- pieprz
- garam masala
- olej do smażenia
Sos:
- puszka pomidorów bez skórki
- 1 łyżka ghee lub zwykłego masła (oleju)
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- sól
- pieprz
- chili
- 1 mały jogurt (15 dag) lub odrobina mleka roślinnego
WYKONANIE
sos:
- do gorącego ghee lub innego tłuszczu dodaj imbir i chili. Jak zapachnie, dodaj resztę przypraw, chwilę smaż, mieszając.
- Dodaj pomidory, duś na małym ogniu pod przykryciem, aż powstanie gęsty sos. Mieszaj często, by sie nie przypalił
- Przetrzyj przez sitko, lub zmiksuj blenderem, wymieszaj z jogurtem lub dodaj mleka lub śmietanki roślinnej
kulki
- Ziemniaki i kalafiora podgotuj na półtwardo.
- Zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami,
- Wymieszaj z resztą składników, wyrabiaj chwilkę, by uzyskać jednolitą masę.
- Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego
- Smaż je w gorącym oleju.
- Podawaj z ciepłym sosem
smacznego :)