SKŁADNIKI
na ciasto
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej ( 150g)
- łyżeczka cynamonu
- łyżka gorzkiego kakao (7g)
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego (30g)
- 1 szklanka wiórków kokosowych (90g)
- duży banan (150g)
- 1/3 puszki mleka kokosowego (130ml)
- kilka kostek gorzkiej czekolady
na krem
- 2/3 puszki mleka kokosowego (260ml)
- 5 łyżek otrąb gryczanych (20g)
- 5 łyżek wiórków kokosowych (30g)
- Ewentualnie 1 żółtko (weganie nie dodają)
- 2 łyżki jakiegoś alkoholu
WYKONANIE
Ciasto:
- Kaszę przepłukać, ugotować w 1,5 szklanki wody z cynamonem i przestudzić.
- Wystudzoną kaszę zmiksować z bananem, kakao, mlekiem kokosowym, siemieniem, wiórkami.
- Na koniec miksowania dodać pokruszone kostki gorzkiej czekolady. Masę podzielić na 3 części.
- Usmażyć z każdej części placki na płaskiej nieprzywierającej patelni. (można upiec w piekarniku ok 10-15 minut)
Krem:
- mleko kokosowe, otręby, wiórki podgrzać do zgęstnienia.
- można dodać odrobinę alkoholu dla aromatu (ale powoli)
Połączenie
- Placki przekładać kremem i dowolnymi owocami
- Wstawić do lodówki, aby krem stężał.
SMACZNEGO :)
Moja kolekcja przepisów jest zbierana przez wiele lat i pochodzi z różnych źródeł. Podobieństwo do przepisów innych jest przypadkowe. Jeśli zechcę opublikować przepis z znajomego mi źródła, które polecam, na pewno o tym napiszę.