sobota, 7 lutego 2015

SOCZEWICA ZE SZPINAKIEM

Szpinak ze względu na szczawiany dobrze jest zestawiać z produktami o wysokiej zawartości białka. Zamiast jaj lub śmietany, które nie wszyscy jedzą i tolerują proponuję taką potrawę

Sposób przygotowania
  • Półtorej szklanki soczewicy (obojętnie, jakiej) gotujemy do miękkości, studzimy.
  • Podsmażamy na dużej patelni jedną posiekaną cebulę,
  • Dodajemy posiekane 5-6 pieczarek i dusimy razem.
  • Dodajemy całą paczkę zamrożonego szpinaku, odparowujemy często mieszając.
  • Gdy odparuje, wlewamy trochę mleka, dodajemy granulowany czosnek, solimy, przyprawiamy curry i papryką. (lub po swojemu) 
  • Teraz wszystko mieszamy z soczewicą
  • na końcu dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego.
WARIANTY
  • Można zjeść z kaszą, ryżem lub ziemniakami
  • Takim farszem nadziewamy usmażone wcześniej naleśniki,
  • Aby dnia było bardziej wykwintne posypujemy je startym żółtym serem (może być wegański) i zapiekamy do jego rozpuszczenia.
Potrawy wystarczy dla 2-3, a nawet dla 4 osób 
biorąc taką masę jako bazę wyjściową można z niej zrobić 

  • pastę do kanapek -  należy zmiksować 
  • zupę krem dodajac masę do wywru warzywnego a następnie niksując na gladka masę,  


********

Jesli potrzebujesz porady dietetyka lub chcesz mi zaproponować współpracę napisz do mnie korzystajac z formularza kontaktowego lub zadzwoń pod nr 606941369 
termin konsultacji możesz umówić za pomocą interaktywnego kalendarza DietDoktor

zapraszam na stronę VegeDietetyka na facebooku. Tam obok moich artykułów z tego bloga znajdziesz ciekawostki i przepisy na temat diet roslinnych oraz zdrowia ciała i ducha