Szpinak ze względu na szczawiany dobrze jest
zestawiać z produktami o wysokiej zawartości białka. Zamiast jaj lub śmietany,
które nie wszyscy jedzą i tolerują proponuję taką potrawę
Sposób
przygotowania
- Półtorej szklanki soczewicy (obojętnie, jakiej) gotujemy do miękkości, studzimy.
- Podsmażamy na dużej patelni jedną posiekaną cebulę,
- Dodajemy posiekane 5-6 pieczarek i dusimy razem.
- Dodajemy całą paczkę zamrożonego szpinaku, odparowujemy często mieszając.
- Gdy odparuje, wlewamy trochę mleka, dodajemy granulowany czosnek, solimy, przyprawiamy curry i papryką. (lub po swojemu)
- Teraz wszystko mieszamy z soczewicą
- na końcu dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego.
WARIANTY
- Można zjeść z kaszą, ryżem lub ziemniakami
- Takim farszem nadziewamy usmażone wcześniej naleśniki,
- Aby dnia było bardziej wykwintne posypujemy je startym żółtym serem (może być wegański) i zapiekamy do jego rozpuszczenia.
Potrawy
wystarczy dla 2-3, a nawet dla 4 osób
biorąc taką masę jako bazę wyjściową można z niej zrobić
Jesli potrzebujesz porady dietetyka lub chcesz mi zaproponować współpracę napisz do mnie korzystajac z formularza kontaktowego lub zadzwoń pod nr 606941369
termin konsultacji możesz umówić za pomocą interaktywnego kalendarza DietDoktor
zapraszam na stronę VegeDietetyka na facebooku. Tam obok moich artykułów z tego bloga znajdziesz ciekawostki i przepisy na temat diet roslinnych oraz zdrowia ciała i ducha
biorąc taką masę jako bazę wyjściową można z niej zrobić
- pastę do kanapek - należy zmiksować
- zupę krem dodajac masę do wywru warzywnego a następnie niksując na gladka masę,
Jesli potrzebujesz porady dietetyka lub chcesz mi zaproponować współpracę napisz do mnie korzystajac z formularza kontaktowego lub zadzwoń pod nr 606941369
termin konsultacji możesz umówić za pomocą interaktywnego kalendarza DietDoktor
zapraszam na stronę VegeDietetyka na facebooku. Tam obok moich artykułów z tego bloga znajdziesz ciekawostki i przepisy na temat diet roslinnych oraz zdrowia ciała i ducha