Zawartość żelaza w 100g produktu
- Kasza jaglana sucha 4.,8
- Kasza gryczana sucha (niepalona) 2. 8
- Kasza jęczmienna (pęczak) 1,9
- Kasza manna 0,9
- Makaron dwujajeczny 1,6
- Ryż brązowy 1,3
- Ryż biały 0,8
- Chleb żytni razowy 2,3
- Chleb pszenny 1,3
- Bułka graham 2,3
- Muesli z owoców suszonych 3,1
- Muesli z orzechami i rodzynkami 3,9
- Płatki kukurydziane 0,8
- Brokuły 0,8
- Buraki 1,7
- Marchew 0,5
- Seler korzeniowy / naciowy 0,4-0,5
- Fasola (sucha) 6,4
- Soczewica czerwona 5,9
- Groszek zielony /konserwowy 1,7
- Pietruszka korzeń 1,1
- Pietruszka liście 5,0
- Orzechy (laskowe, arachidowe, migdały) 1,9 – 3,6
- Nasiona (sezam, słonecznik, dynia, mak) 4,2-8,1 (mak najwięcej)
- Amarantus ziarno 14 mg
- Melasa buraczana 13 mg
- Kiwi, banan, pomarańcza 0,4
- Brzoskwinia, jagody, porzeczki 0,6-1,2 (porzeczki czarne najwięcej)
Nie jest to jedyny czynnik wpływający na to, że uda się uniknąć anemii, ale warto jest o nim pamiętać robiąc zakupy i planując jadłospis.
Artykuł na temat znaczenia żelaza w diecie wegetariańskiej znajduje sie w zakładce TEORIA
Artykuł na temat znaczenia żelaza w diecie wegetariańskiej znajduje sie w zakładce TEORIA
Zestawienie zostało napisane n.podst Tabeli składu i wartości odżywczych IZZ" i danych na opakowaniach